Salata de boeuf (rețeta clasică)
Salata de boeuf este un fel de mancare nelipsit din meniurile romanilor atunci cand acestia au o masa festiva, fie cea de Craciun, Pasti sau alta zi festiva. Cum ii spune si numele, aceasta salata ar trebui sa aiba inclusa in lista ingredientelor carnea de vita, “boeuf”, in franceza exact asta insemnand.
Multi dintre noi, însă, nu prea respectam aceasta regula si folosim in locul carnii de vita altfel de carne, in general piept de pui. Nu este nimic gresit in asta iar gustul ei la fel de bun. Si, desi numele te-ar face sa crezi ca isi are originile in vasta cultura gastronimica franceza nu e deloc asa.
Salata de boeuf este un fel de mancare care a derivat din modificarea unei retete rusesti, salata Olivier, preparata in anul 1860 de catre bucatarul belgian Lucien Olivier la restaurantul Ermitaj, unul dintre cele mai mari restaurante din Moscova.
Reteta originala a salatei Olivier, din pacate s-a pierdut in timp. Secretul prepararii ei a fost pastrat in bucataria restaurantului moscovit pana in anul 1905, cand acesta si-a inchis portile, dupa care s-a pierdut. Se stie doar ca reteta originara cuprindea in ea si delicatese scumpe cum ar fi carne de vanat sau raci, aceasta fiind inlocuite, in functie de fiecare regiune cu ingrediente mai ieftine cum sunt carnea de pui, mazarea, etc.
Reteta de salata de boeuf este atat de cunoscuta incat presupun ca deja o stiti si voi insa voi incerca sa descriu si eu cum o pregatim noi in casa si mai ales sa va sugerez un alt mod de a o servi. Personal nu prea sunt incantata de modul traditional in care este servita.
Vezi AICI si cum se face salata shuba cu peste afumat
De obicei salata de boeuf se pune pe un platou, oval sau rotund, peste ea se adaugă un strat generos de maioneza si apoi se decoreaza in functie de inspiratia sau talentul creator al fiecaruia. Chiar si in functie de o anumita tematica. De exemplu, poza pe care o vedeti la inceput am facut-o la o salata pregatita pentru a fi pusa pe masa festiva de Revelion.
Din motive de sănătate eu una evit să folosesc multă maioneză așa că nu mai ornez și pe din afară iar pentru servit folosesc fie aceste cosulete din foi de placinta (cum se pot vedea mai jos) fie vase de ramekin sau pun pur si simplu pe platou si ornez.
Daca voua va place cu mai multa maioneza si ornata traditional va trebui sa tineti cont ca veti avea nevoie de mai multa maioneza decat am trecut eu la ingrediente asa ca va trebui sa faceti mai multa.
Reteta de salata de boeuf are in ea morcovi, pastarnac, oua, cartofi si carne sau organe (de exemplu limba de porc) care sunt fierte in prealabil si apoi taiate cubulete, la care mai apoi se adauga mazare (de obicei provenita din conserva), castraveti murati (taiati cubulete), masline, maioneza. Dar sunt și variante în care la ingrediente o sa vedeti gogosari alaturi de castraveti sau chiar ceapa, in varianta Juliei Child.
Reteta de salata de boeuf
- Ingrediente reteta de salata de boeuf
– pentru salata:
500 grame de morcov
900 grame de cartofi
200 de grame de mazare fina din conserva
700 grame de castraveți murați
un pastranac mediu (opțional)
250 grame de carne vita fiarta in prealabil
o lingura cu mustar
sare și piper dupa gust
aproximativ 300 de grame de maioneza facuta in casa
- Mod de preparare reteta de salata de boeuf
- Spalam bine cartofii si ii punem la fiert in coaja iar dupa ce se fierb ii lasam la racit si apoi ii curatam de coaja.
- Spalam si curatam morcovul si pastarnacul. Daca sunt mari le taiem in 2.
- Punem la fiert pieptul de pui impreuna cu morcovul si pastarnacul.
- Cand legumele si pieptul sunt fierte le scoatem din apa si le lasam sa se raceasca.
- Taiem toate legumele cubulete cat mai mic, in functie de rabdarea si gusturile fiecaruia.
- La fel procedam si cu carnea de vita.
- Separat curatam castravetii murati de coaja si ii taiem si pe ei cubulete cat mai mici dupa care ii lasam la scurs sau, daca ne grabim, luam o cantitate mica de castraveti taiati, cat sa incapa intr-un pumn si strangem bine, cu forta, storcand astfel bucatelele de castravete murat.
- Spalam si scurgem mazarea din conserva.
- Intr-un castron mai incapator punem cartofii, morcovul, pastarnacul daca folositi, mazarea, castravetii scursi si carnea tocata marunt.
- Amestecam totul bine, adaugam maioneza si o lingura de mustar.
- Omogenizam, potrivim de sare tinand cont ca in timp salata isi “va mai lua sare” si de la castravetii murati
- Lasam la rece pana a doua zi ca sa se intrepatrunda aromele
- Putem servi fie asezata in modul clasic pe platouri si “invelita” intr-un strat de maioneza (caz in care vom avea nevoie sa facem maioneza iar) sau putem opta pentru asezarea acesteia in mici vase de ramekin sau cosulete aperitiv din foi de placinta, pe care sa le facem noi in casa, asa cum putem vedea in imagini. In felul acesta reducem si cantitatea de maioneza pe care o vom consuma in final.
Pofta buna sa aveti!
Daca v-a placut reteta nu ezitati sa o distribuiti pe retetelele sociale. Multumesc!
Iuliana says
Cred ca e interesanta diferenta de textura intre salata moale si cosuletele crocante. Si nici n-o mai mananci cu paine ;)
Claudia V says
Exact! Mai putina maioneza, mai putina paine, mai putin pe farfurie. Merge si in cura de slabire :p