Intoarcem azi ultima fila din calendarul lunii septembrie, o luna de toamna frumoasa si calduroasa in care am adunat multe retete pentru camara. Asa ca voi declara luna septembrie din acest an ”luna conservelor pentru iarna”. Din cele 17 retete publicate luna asta, majoritatea sunt din categoria Dulceturi/Conserve. Am pus castraveti in saramura pentru iarna, gogosari in otet, la rece, adica fara fierbere, suc de rosii si rosii in suc de rosii si am gatit tocana de legume cu orez, tocana de legume cu ciuperci, zacusca de vinete si zacusca cu fasole boabe uscate. Pe toate le veti gasi mai jos, frumos listate, iar ca sa ajungeti la reteta dati doar un click pe link-ul aferent.
O sa mai gasiti si cateva retete de deserturi dintre care va recomand tortul musuroi de cartita, cu banane si unt de arahide, un tort usor de facut si chiar daca nu chiar asa de aspectuos, ii dau un zece plus in ce priveste gustul. Si sa nu uit de papanasii moldovenesti, o reteta veche, mostenita de la bunica, de papanasi asa cum se fac prin partile noastre. Cu muuulta branza :)
Si ca tot veni vorba de retete vechi, va aduc aminte ca tot luna aceasta am inceput un nou proiect, foarte drag mie, acela de a readuce la viata, de a scoate la lumina, retete vechi din cartile de bucate mostenite de la bunica precum si din caietul de retete al unei matusi pasionata si ea de gatit. Daca in septembrie am inceput cum era normal, cu retete vechi de conserve pentru iarna, voi continua, in lunile ce urmeaza cu retete vechi de prajituri, cu gandul, deja la sarbatorile de iarna.
Dar sa revenim in prezent si sa va las sa rafoiti aceasta mica carte de bucate din luna septembrie 2015 (daca doriti sa vedeti ce am gatit in septembrie anul trecut dati click aici) pe care o gasiti mai jos sub forma de lista si imagini ale preparatelor pregatite. Sa va fie de folos!
Muraturi/Conserve pentru iarna
Gogosari in otet – fara fierbere si fara conservanti (click aici pentru reteta)
Castraveti murati in saramura (pentru iarna) – (click aici pentru reteta)
Zarzavat pentru ciorbe, la borcan, fara conservant – (click aici pentru reteta)
Suc de rosii pentru iarna – fara conservanti – (click aici pentru reteta)
Rosii in bulion, pentru iarna – fara conservanti – (click aici pentru reteta)
Zacusca/Tocana pentru iarna
Zacusca de fasole boabe uscata – (click aici pentru reteta)
Zacusca de vinete – (click aici pentru reteta)
Tocana de legume cu orez – (click aici pentru reteta)
Tocana de ciuperci pentru iarna – (click aici pentru reteta)
Gemuri
Gem de prune – (click aici pentru reteta)
Gem de coarne si mere – (click aici pentru reteta)
Feluri de baza
Mancare de ardei copti cu morcovi – (click aici pentru reteta)
Salate
Salata de sfecla rosie cu nuca si branza telemea -(click aici pentru reteta)
Prajituri (alte deserturi)
Tarta cu branza de vaci, prune caramelizate si crumble – (click aici pentru reteta)
Papanasi moldovenesti – (click aici pentru reteta)
Torturi
Tort musuroi de cartita cu banane si unt de arahide – (click aici pentru reteta)
De asemenea mai puteti gasi si o reteta de grisine facuta dintr-o carte de bucate pentru copii, a carei recenzie este, bineinteles, impreuna cu reteta. Click aici pentru reteta si recenzie.
Iar daca vreti sa aflati cum este sa gatesti intr-o bucatarie de restaurant si cum a fost sa fiu, pentru cateva ore, ucenicul Laurei Laurentiu (Retete ca la mama) puteti sa cititi intreaga poveste AICI.
Cum spuneam si la inceput, s-a mai terminat o luna frumoasa de septembrie, pe care o declar ”luna conservelor pentru iarna” si va incepe, sper, un la fel de frumos octombrie in care as dori sa va scriu cat mai multe retete de prajituri asa cum le face bunica candva.
Asa ca stati cu ochii pe blog, abonati-va la newsletter (click aici ca sa afli cum) ca sa primiti pe mail ultimele noutati si sa fiti primii care aflati care e reteta de prajituri din cartea bunicii propusa de mine pentru a o gati si voi.
Sa aveti un octombrie frumos si calduros! :)
Iuliana says
Ce luna prolifica ai avut! Felicitari! Abia astept prajiturile din caietul matusii :)