De o bucata de vreme sunt putin nostalgica. Am inceput sa ma gandesc la retetele pe care le facea bunica cand eram copil. O fi toamna de vina. Nu stiu. Zic toamna pentru ca, cumva, in amintirile mele toamna mancam multe bunatati. La fel si de Craciun dar asta e deja alta poveste. Cu ninsoare. Si mai e pana atunci.
Acum ma bucur de bogatia toamnei pentru a gati retete simple si gustoase ca pe vremuri. Asa ca m-am apucat de luat biblioteca la verificat si am scos la lumina cateva carti vechi de bucate, publicate acum multi ani in urma, unele dintre ele cu foile roase de timp dar, spre bucuria mea, inca vizibile. Si cum e toamna, la ce ma puteam opri mai intai ca sa gatesc decat la ceva pentru la iarna cand va fi frig?
Asa ca am ales sa testez o reteta veche de tocana de ciuperci, dintr-o carte de bucate publicata in ”Colectia satencei”, numita ”Conserve din fructe si legume”. Adevarul e ca din 1984, cand a fost publicata cartea, s-au mai schimbat unele lucruri si in zona asta insa principiile au ramas cam la fel asa ca nu mi-am facut probleme cum ca tocana de ciuperci pentru iarna nu imi va iesi buna la gust. Asa ca la iarna ma voi bucura de aceasta cu gandul la toamnele in care o ajutam pe bunica la curatat si tocat legume.
Reteta de tocana de ciuperci pentru iarna
- Ingrediente pentru reteta de tocana de ciuperci pentru iarna
1 kg de ciuperci de cultura sau de padure (eu am folosit ciuperci Champignon)
1,5 kg de ardei kapia
1,5 kg de gogosari
1 kg de ceapa
500 ml bulion
300 ml ulei de floarea soarelui
sare, piper, ardei iute dupa gust
- Mod de preparare pentru reteta de tocana de ciuperci pentru iarna
- Coacem gogosarii si ardeii, adaugam putina sare peste ei, ii acoperim cu un capac si ii lasam sa stea asa o jumatate de ora, pana cand se racesc suficient ca sa ii putem curata.
- Cand s-au racit ii curatam, ii scurgem bine de zeama, dupa care ii taiem bucati.
- Ceapa o spalam, o curatam si o tocam marunt.
- Ciupercile le spalam si le curatam bine dupa care le punem intr-o oala cu apa clocotita cu sare si le lasam sa fiarba timp de un sfert de ora.
- Dupa ce sunt fierte le scoatem, le punem la scurs si racit, dupa care le taiem felii. (Eu am avut ciuperci mici si am preferat sa las mare parte din ele intregi sau taiate doar in doua).
- Dupa ce avem ardeii/gogosarii copti si curatati, ciupercile fierte, ne apucam de facut tocana de ciuperci pentru iarna.
- Punem uleiul intr-0 tigaie incapatoare si cand este incins adaugam ceapa pe care o calim la foc mic spre mediu, pana cand aceasta se inmoaie si devine translucida.
- Adaugam ciupercile si le calim si pe ele cinci minute impreuna cu ceapa dupa care adaugam ardeii si gogosarii taiati bucati, bulion, sare, piper, ardei iute (dupa gust) si mai lasam sa fiarba pana cand scade apa, moment in care tocana noastra este gata pentru pus in borcane, asa cum am explicat in reteta de zacusca de fasole boabe (click aici).
- Din aceasta catitate mi-au iesit zece borcane de 400 de grame de tocana de ciuperci.
Alternative:
Puteti incerca, de asemenea si:
Zacusca de vinete (click AICI pentru reteta)
Zacusca de fasole boabe (click AICI pentru reteta)
Tocana de legume pentru iarna, cu orez (click AICI pentru reteta)
Spor la treaba sa aveti!
Deci ai 10 borcane…hmmm…ia vezi, nu cumva sunt prea multe si vrei sa mia dai si la altii? :))
Ehei… iarna-i lunga … deci nu sunt multe ;) Dar dar si la cei care nu au, cum sa nu :p
Imi plac retetele pe care le expui, dar ce ma impresioneaza foarte mult, este modul cum descrii aceste mici comori culinare… Spor la treaba!
Multumesc mult pentru aprecieri, Oana :)