Rosii in bulion pentru iarna. Reteta FARA conservant. Rosii fara conservant pentru iarna.
Dupa ce am vazut cum se face sucul de rosii pentru iarna, fara conservanti, si cum se pun la pastrare peste iarna gogosarii in otet, la rece, adica fara fierbere, acum sa vedem cum facem sa pastram si rosiile intregi mai mult timp, prin conservare. Pai simplu, in suc tot de rosii.
Reteta de rosii in bulion se numara printre retetele traditionale de conserve pentru iarna de la noi din casa. La cat de mare e productia noastra de rosii toamna, trebuie sa facem ceva cu ele. Le includem in meniul nostru zilnic dar le si punem peste iarna la pastrare. Fie in congelator, fie transformate in suc sau bulion de rosii, fie simplu, adica asa, in borcane, sub forma de rosii in bulion.
Si ce bune sunt iarna cand vrei sa faci o mancare gustoasa in care ai nevoie de cateva rosii zemoase si aromate. Sunt perfecte, de exemplu pentru o ciorba, o tocanita sau un sos pentru paste. Cu sau fara carne, dupa cum ne este preferinta. Asa ca sa ne apucam de treaba si sa punem la pastrare pentru pentru a le folosi la iarna si cateva rosii in bulion, fara conservant!
Da, fara conservant. Si tin. Noi asa le punem. Insa daca tu esti nesigur si nu vrei sa mergi pe ideea aceasta de a nu folosi conservantul, poti adauga putin, in sucul de rosii inainte de a-l turna in borcane peste acestea. Conservant sau aspirina. Cam tot una ar fi doar ca unul il cumperi de la supermarket si altul de la farmacie. Cum insa acidul salicilic nu este indicat in unele regimuri/diete noi preferam sa nu il folosim.
Vezi cum se face si pasta de gogosari pentru iarna
Abonează-te și tu la canalul de Youtube!
Click si pe clopotel pentru noutati!
Cantitatile pe care vi le voi scrie mai jos sunt relative deoarece din rosiile cantarile pentru sucul de rosii poate iesi mai mult suc de rosii. Ce ramane nu trebuie aruncat. Il puteti folosi tot atunci facand un sos simplu pentru paste cu usturoi si busuioc. :)
Reteta de rosii in bulion pentru iarna – fara conservant
- Ingrediente pentru reteta de rosii in bulion pentru iarna – fara conservant
2 kilograme de rosii pentru conservat (eu am avut mai multe de tip cherry galbene)
4 kilograme de rosii pentru suc
o lingura- doua de sare (pentru suc se foloseste o lingura de sare la sucul obtinut din 3 kg de rosii)
- Mod de preparare pentru reteta de rosii in bulion pentru iarna – fara conservant
- Alegem rosii de marime medie, sau rosii cherry, foarte bine coapte dar inca ramase tari, ferme, nelovite si de preferat culese cu codite. Le spalam foarte bine, le inlaturam coditele si le lasam la zvantat. Intre timp pregatim borcanele pe care le spalam bine si apoi sucul de rosii.
- Sucul de rosii il pregatim asa cum am explicat in reteta de suc de rosii cu diferenta ca nu il vom mai fierbe. Sucul trebuie pregatit dupa ce avem pregatite rosiile si borcanele deoarece acesta, nefiind fiert, nu rezista sa ramana proaspat mai mult de 45 de minute dupa care incepe sa fermenteze.
- Punem rosiile in fiecare borcan si apoi adaugam peste ele sucul de rosii obtinut mai inainte.
- Inchidem borcanele cu capacele lor si le punem la sterilizat pentru jumatate de ora din momentul in care apa incepe sa fiarba, dupa care le scoatem si le invelim in paturi pentru a se putea raci lent, in timp si a se continua sterilizarea.
Nota: Sterilizarea borcanelor cu tot cu continut se face astfel:
- Se pun borcanele intr-o oala incapatoare pe fundul careia am pus in prealabil un prosop sau alte servete de bucatarie. Intre fiecare borcan se pune, tot la fel un servet de bucatarie sau un prosopel mic pentru ca acestea nu trebuie sa se atinga intre ele in timpul fierberii deoarece exista riscul spargerii acestora.
- Este important de retinut ca toate borcanele trebuie sa fie de acceasi inaltime!
- Dupa ce am asezat borcanele in oala si le-am ”asigurat” turnam apa peste ele cat sa ajunga cu doua degete mai jos de capacul borcanului. Acoperim un servet sau o panza inmuiata in apa si stoarsa bine.
- Lasam sa fiarba socotind 30 de minute din momentul in care observam ca apa a inceput sa clocoteasca.
Spor la treaba sa aveti!
Click AICI pentru mai multe retete de conserve si muraturi pentru iarna!
NU IMI PLACE DELOC
Ce anume? Acum.. ce sa zic… fiecare cu gusturile lui :)
de ce trebuie atata amar de sare ?! am socotit ca ar veni minim treisferturi de lingura de sare la un kg de rosii ! o nebunie ! da` ce , e muratura ?!
Eu nu pun sare, nici strop! Prin sterilizare se poate conserva f bine orice leguma!
Am pus in borcane vinete tocate, rosii, ardei, varza alba tocata… orice, sa fie mai zemoase
legumele ca sa fie prinse si ele in sterilizare nu doar recipientii si capacele. (vinetele p[ur si simplu coapte si tocate, ardei copt curatat – fara nimic – la varza am pus doua cesti de apa … rosiile sunt cateodata mai uscate (ca anii trecuti, din import sau nu, dar foarte cocenoase .. ), alta data – ca acum, in aceasta vara dar si in copilaria mea, cand facea mama si eu o ajutam – foarte zemoase… daca la cele mai uscate pui o cescuta de apa, e suficient, daca nu pui, vor iesi mai uscate, ca niste legume deshidratate – dar la borcan, bine sterilizate si la fel de gustoase l! Adaugi unborcan sau jumatate si da gustul bunal mancarurilor, fie ele ciorbe – fietocanite. Sarea o pui sau nu – la masa! Sunt de acord cu cei din fata: nu e muratura, e o leguma conservata pentru iarna.
Multumesc de sfaturi. Eu asa am mostenit reteta din batrani si nu am incercat altfel. O sa pun si eu fara sare anul asta ca sa vad cum tine peste iarna. O zi frumoasa!
Vai, ce-mi plac mie rosiile conservate asa, intregi! Ce bune sunt iarna! :)
Sa stii ca sunt tare bune! Mai ales la o ciorbita ;)