• Despre Lecturi si Arome
  • Activitate online si offline
  • Colaboratori
  • Politica Cookies
    • Politica de confidențialitate

Lecturi si Arome



  • Prima pagina
  • Retete Video
  • Retete pe categorii
    • cu carne
    • cu peste/fructe de mare
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut
    • vegane (de post)
    • raw vegane (fara foc)
    • Carte de bucate lunara
  • Deserturi
    • Prajituri
    • Torturi
    • Aluaturi/Placinte
    • Briose/Muffins
    • Tarte
    • Fursecuri/biscuiti
    • Inghetate
    • Deserturi speciale
  • Aperitive
  • Feluri de baza
  • Supe/Ciorbe
  • Conserve pentru iarna
  • Salate/Garnituri
  • Bauturi
  • Mic dejun
  • Idei Practice
    • Stil de viata
      • De vorba cu…
      • Concursuri/provocari
      • Retete testate de voi
  • Recenzii

September 7, 2015 · 20 Comments

Rosii in bulion pentru iarna – fara conservant

Dulceturi/Conserve· vegane (de post)

Spune si altora!
 23     
23
Shares

 

Rosii in bulion pentru iarna. Reteta FARA conservant. Rosii fara conservant pentru iarna.

Dupa ce am vazut cum se face sucul de rosii pentru iarna, fara conservanti, si cum se pun la pastrare peste iarna gogosarii in otet, la rece, adica fara fierbere, acum sa vedem cum facem sa pastram si rosiile intregi mai mult timp, prin conservare. Pai simplu, in suc tot de rosii.

Reteta de rosii in bulion se numara printre retetele traditionale de conserve pentru iarna de la noi din casa. La cat de mare e productia noastra de rosii toamna, trebuie sa facem ceva cu ele. Le includem in meniul nostru zilnic dar le si punem peste iarna la  pastrare. Fie in congelator, fie transformate in suc sau bulion de rosii, fie simplu, adica asa, in borcane, sub forma de rosii in bulion.

rosii in bulion

Si ce bune sunt iarna cand vrei sa faci o mancare gustoasa in care ai nevoie de cateva rosii zemoase si aromate. Sunt perfecte, de exemplu pentru o ciorba, o tocanita sau un sos pentru paste. Cu sau fara carne, dupa cum ne este preferinta. Asa ca sa ne apucam de treaba si sa punem la pastrare pentru pentru a le folosi la iarna si cateva rosii in bulion, fara conservant!

Da, fara conservant. Si tin. Noi asa le punem. Insa daca tu esti nesigur si nu vrei sa mergi pe ideea aceasta de a nu folosi conservantul, poti adauga putin, in sucul de rosii inainte de a-l turna in borcane peste acestea. Conservant sau aspirina. Cam tot una ar fi doar ca unul il cumperi de la supermarket si altul de la farmacie. Cum insa acidul salicilic nu este indicat in unele regimuri/diete noi preferam sa nu il folosim.

Vezi cum se face si pasta de gogosari pentru iarna
Abonează-te și tu la canalul de Youtube!
Click si pe clopotel pentru noutati!

Cantitatile pe care vi le voi scrie mai jos sunt relative deoarece din rosiile cantarile pentru sucul de rosii poate iesi mai mult suc de rosii. Ce ramane nu trebuie aruncat. Il puteti folosi tot atunci facand un sos simplu pentru paste cu usturoi si busuioc. :)

Reteta de rosii in bulion pentru iarna – fara conservant

  • Ingrediente pentru reteta de rosii in bulion pentru iarna – fara conservant

2 kilograme de rosii pentru conservat (eu am avut mai multe de tip cherry galbene)
4 kilograme de rosii pentru suc
o lingura- doua de sare (pentru suc se foloseste o lingura de sare la sucul obtinut din 3 kg de rosii)

  • Mod de preparare pentru reteta de rosii in bulion pentru iarna – fara conservant
  1. Alegem rosii de marime medie, sau rosii cherry, foarte bine coapte dar inca ramase tari, ferme, nelovite si de preferat culese cu codite. Le spalam foarte bine, le inlaturam coditele si le lasam la zvantat. Intre timp pregatim borcanele pe care le spalam bine si apoi sucul de rosii.
  2. Sucul de rosii il pregatim asa cum am explicat in reteta de suc de rosii cu diferenta ca nu il vom mai fierbe. Sucul trebuie pregatit dupa ce avem pregatite rosiile si borcanele deoarece acesta, nefiind fiert, nu rezista sa ramana proaspat mai mult de 45 de minute dupa care incepe sa fermenteze.
  3. Punem rosiile in fiecare borcan si apoi adaugam peste ele sucul de rosii obtinut mai inainte.
  4. Inchidem borcanele cu capacele lor si le punem la sterilizat pentru jumatate de ora din momentul in care apa incepe sa fiarba, dupa care le scoatem si le invelim in paturi pentru a se putea raci lent, in timp si a se continua sterilizarea.rosii in bulion_1

Nota: Sterilizarea borcanelor cu tot cu continut se face astfel:

  • Se pun borcanele intr-o oala incapatoare pe fundul careia am pus in prealabil un prosop sau alte servete de bucatarie. Intre fiecare borcan se pune, tot la fel un servet de bucatarie sau un prosopel mic pentru ca acestea nu trebuie sa se atinga intre ele in timpul fierberii deoarece exista riscul spargerii acestora.
  • Este important de retinut ca toate borcanele trebuie sa fie de acceasi inaltime!
  • Dupa ce am asezat borcanele in oala si le-am ”asigurat” turnam apa peste ele cat sa ajunga cu doua degete mai jos de capacul borcanului. Acoperim un servet sau o panza inmuiata in apa si stoarsa bine.
  • Lasam sa fiarba socotind 30 de minute din momentul in care observam ca apa a inceput sa clocoteasca.

Spor la treaba sa aveti!

Click AICI pentru mai multe retete de conserve si muraturi pentru iarna!

conserve si muraturi pentru iarna

 


Spune si altora!
 23     
23
Shares
 
23
Shares
 23    
« Salata de sfecla rosie cu nuca si branza telemea
Tarta cu branza de vaci, prune caramelizate si crumble »

Comments

  1. iulian says

    October 6, 2016 at 3:42 pm

    NU IMI PLACE DELOC

    Reply
    • Claudia V says

      October 6, 2016 at 3:43 pm

      Ce anume? Acum.. ce sa zic… fiecare cu gusturile lui :)

      Reply
  2. marius says

    June 22, 2016 at 9:13 pm

    de ce trebuie atata amar de sare ?! am socotit ca ar veni minim treisferturi de lingura de sare la un kg de rosii ! o nebunie ! da` ce , e muratura ?!

    Reply
    • Elena Sh. says

      August 23, 2017 at 12:47 pm

      Eu nu pun sare, nici strop! Prin sterilizare se poate conserva f bine orice leguma!
      Am pus in borcane vinete tocate, rosii, ardei, varza alba tocata… orice, sa fie mai zemoase
      legumele ca sa fie prinse si ele in sterilizare nu doar recipientii si capacele. (vinetele p[ur si simplu coapte si tocate, ardei copt curatat – fara nimic – la varza am pus doua cesti de apa … rosiile sunt cateodata mai uscate (ca anii trecuti, din import sau nu, dar foarte cocenoase .. ), alta data – ca acum, in aceasta vara dar si in copilaria mea, cand facea mama si eu o ajutam – foarte zemoase… daca la cele mai uscate pui o cescuta de apa, e suficient, daca nu pui, vor iesi mai uscate, ca niste legume deshidratate – dar la borcan, bine sterilizate si la fel de gustoase l! Adaugi unborcan sau jumatate si da gustul bunal mancarurilor, fie ele ciorbe – fietocanite. Sarea o pui sau nu – la masa! Sunt de acord cu cei din fata: nu e muratura, e o leguma conservata pentru iarna.

      Reply
      • Claudia Vasilache says

        August 23, 2017 at 12:50 pm

        Multumesc de sfaturi. Eu asa am mostenit reteta din batrani si nu am incercat altfel. O sa pun si eu fara sare anul asta ca sa vad cum tine peste iarna. O zi frumoasa!

        Reply
  3. Iuliana says

    September 7, 2015 at 1:36 pm

    Vai, ce-mi plac mie rosiile conservate asa, intregi! Ce bune sunt iarna! :)

    Reply
    • Claudia V says

      October 3, 2015 at 8:03 pm

      Sa stii ca sunt tare bune! Mai ales la o ciorbita ;)

      Reply

Trackbacks

  1. Ketchup de casă picant - pentru iarnă - Lecturi si Arome says:
    August 19, 2020 at 11:06 am

    […] Vezi AICI cum pun rosiile in bulion, la borcan, pentru iarna […]

    Reply
  2. Pasta de gogosari pentru iarna - Lecturi si Arome says:
    August 27, 2018 at 7:19 pm

    […] Lasam sa se gateasca pana cand scade bine de tot zeama dupa care lasam la racit si apoi punem in borcanele curate, inchidem capacele si punem la fiert, in bain-marie pentru 20 minute, asa cum am explicat in reteta de rosii in bulion – vezi aici. […]

    Reply
  3. Ardei copti la borcan pentru iarna (in suc propriu) - Lecturi si Arome says:
    August 2, 2018 at 7:47 pm

    […] borcan zeama ramasa de la ei, inchidem cu capacele si apoi sterilizam borcanele la bain-marie (asa cum am explicat aici). Timpul de sterilizare este de 20-30 de minute (maxim) din momentul in care incepe sa fiarba apa. […]

    Reply
  4. Gem de kiwi dulce acrisor - Lecturi si Arome says:
    January 10, 2017 at 4:57 pm

    […] facem o cantitate mai mare si dorim sa pastram pentru mai mult timp, sterilizam borcanele (vezi aici cum) si apoi le pastram in […]

    Reply
  5. Ardei copti la borcan pentru iarna (in suc propriu) - Lecturi si Arome says:
    September 29, 2016 at 8:16 am

    […] borcan zeama ramasa de la ei, inchidem cu capacele si apoi sterilizam borcanele la bain-marie (asa cum am explicat aici). NOTA: Pentru mai multa siguranta, puteti steriliza borcanele si inainte de a pune ardeii sau […]

    Reply
  6. Salata de vinete la borcan pentru iarna - Lecturi si Arome says:
    September 27, 2016 at 9:00 am

    […] Inchidem cu capacele si apoi punem borcanele la sterilizat pentru 30-40 minute, in bain marie, asa cum am explicat in detaliu in reteta de rosii in bulion pentru iarna – vezi aici. […]

    Reply
  7. Rosii pasate conservate la borcan pentru iarna - Lecturi si Arome says:
    September 27, 2016 at 9:00 am

    […] Punem in borcane curate, spalate bine in prealabil, inchidem capacele si apoi sterilizam borcanele in bain marie, asa cum am descris pe larg in reteta de rosii in bulion – vezi aici. […]

    Reply
  8. Rosii pentru iarna. 5 retete simple de conservare - Lecturi si Arome says:
    September 9, 2016 at 4:37 pm

    […] Veti avea nevoie de rosii ceva mai tari pentru a fi puse in borcan si o alta cantitate de rosii mai moi, foarte coapte si zemoase din care sa faceti sucul de rosii. Reteta de rosii pentru iarna in bulion o gasiti in detaliu aici. […]

    Reply
  9. Pasta de ardei capia pentru iarna - Lecturi si Arome says:
    September 1, 2016 at 7:26 pm

    […] pasta de ardei capia obtinuta in borcanele fierbinti, sterilizate in prealabil (vezi aici cum), inchidem capacele, intoarcem borcanele, acoperim cu o paturica si lasam sa se raceasca lent pana […]

    Reply
  10. Compot de prune intregi pentru iarna - Lecturi si Arome says:
    August 30, 2016 at 12:51 pm

    […] Vanturam bine borcanele ca sa se disperseze zaharul si apoi le punem la sterilizat procedand asa cum am explicat in reteta de rosii in bulion pentru iarna (vezi aici). […]

    Reply
  11. Zarzavat pentru ciorbe (la borcan) - fara conservant - Lecturi si Arome says:
    July 10, 2016 at 3:58 pm

    […] Daca doriti puteti sa si sterilizati borcanele asa cum am aratat in reteta de rosii in bulion. […]

    Reply
  12. Ciorba cu urzici si cartofi - reteta mamei mele - Lecturi si Arome says:
    April 4, 2016 at 10:33 am

    […] o ceapa alba un ardei rosu mic o bucata de telina (aproximativ 20o grame) un borcan de 800 grame de rosii in bulion o mana de leustean verde 2 litri de apa 500 ml bors de putina o mana de fidea o lingura de […]

    Reply
  13. Tocana de legume pentru iarna cu orez - Lecturi si Arome says:
    September 11, 2015 at 5:22 pm

    […] Rosii in bulion pentru iarna – fara conservant September 7, 2015 […]

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Urmareste-ma si aici

Ultimele retete

  • Care sunt cele mai importante elemente dintr-o patiserie? June 20, 2022
  • Cum alegi paharele de vin? May 28, 2022
  • Ciorbă de urzici cu orez acrită cu borș May 5, 2022

Archives

September 2015
MTWTFSS
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
« Aug   Oct »

Copyright © 2022 · captivating theme by Restored 316