Zarzavat pentru ciorbe. Zarzavat la borcan. Cum se pune zarzavat pentru iarnă la borcan. Zarzavat pentru iarna cu verdețuri și legume proaspete. Zarzavaturi și legume tocate marunt, gata preparate pentru a fi folosite la ciorba, supa sau alte mâncăruri pe timpul iernii.
Am spus ca luna asta pregatim camara pentru la iarna asa ca iata-ne ajunsi la o reteta simpla de zarzavat pentru ciorbe, pus la borcan, cu sare si fara conservant. Mai exista si metoda de conservare prin congelare a zarzavatului pentru ciorbe dar despre asta va voi scrie separat ca sa nu incurcam lucrurile.
Deocamdata sa vedem ce facem cu zarzavat pentru ciorbe ca sa il punem la borcane pentru la iarna, cu sare. Este o metoda foarte buna pentru a pastra astfel zarzavatul atunci cand nu dispunem de mult loc in congelator dar avem totusi loc in camara. Cam greu in apartamentele mici de la bloc dar poate se gaseste loc si pentru cateva borcane de zarzavat pentru ciorbe.
Decat sa cumparam legume iarna, despre care stim cu totii ca o parte nu sunt chiar atat de sanatoase dat fiind faptul ca sunt coapte fortat si nici nu au gust, mai bine facem un efort si punem din toamna zarzavatul cu sare in borcane. Macar stim ca folosim verdeata si legume proaspete si gustoase.
Nu e asa de complicat sa punem zarzavat pentru ciorbe, la borcan, cu sare. Este chiar o reteta simpla si rapida cunoscuta inca din cele mai vechi timpuri. Eu o sa va dau mai jos niste cantitati relative de legume si verdeturi de pus la borcan insa ideea este ca se poate conserva in acest fel orice combinatie de zarzavat, in orice cantitati, in functie de gusturile voastre.
Vezi mai jos 3 variante de pastrare a zarzavatului.
Aboneaza-te si tu la canalul de Youtube!
Click si pe clopotel pentru noutati!
Trebuie tinut doar cont ca sarea se calculeaza o lingura (20 de grame) la un kilogram de amestec iar daca totusi vreti sa puneti si conservant (eu nu am pus) folositi cate un gram de conservant la un kilogram de amestec. Simplu, nu? :)
Reteta de zarzavat pentru ciorbe (la borcan)
- Ingrediente pentru reteta de zarzavat pentru ciorbe (la borcan)
Nota: Toate legumele le-am cantarit dupa ce le-am spalat si curatat. Cantitatile sunt relative. Le puteti modifica in functie de preferintele voastre. Eu o sa va dau in continuare cantitatile folosite de mine.
- o jumatate de kilogram de telina
- o jumatate de kilogram de morcov
- o jumatate de kilogram de pastarnac
- un kilogram de ardei de diferite culori
- un kilogram de rosii (de preferat de tip pruna pentru ca nu lasa multa zeama)
- o legatura de frunze de telina
- o legatura de frunze de patrunjel
- minim trei linguri si jumatate de sare mare pentru muraturi, FARA iod!
- *** optional se poate adauga conservant, un gram la un kilogram de amestec.
- De asemenea puteti folosi si ceapa, marar, leustean, ceapa verde, etc.
Mod de preparare pentru reteta de zarzavat pentru ciorbe (la borcan)
- Alegem verdeata proaspata, o spalam, o zvantam si o taiem marunt.
- Legumele le spalam, le curatam si le taiem cubulete.
- Amestecam, intr-un vas incapator, verdeata cu legumele, punem sarea, calculata cum am explicat mai sus.
Vezi mai jos cum se pune si fasolea verde la borcan pentru iarna
Aboneaza-te si tu la canalul de Youtube!
Click si pe clopotel pentru noutati!
- Lasam minim jumatate de ora ca sa se lase zeama dupa care punem amestecul in borcane curate si sterilizate in prealabil, avand grija sa presam cat mai bine zarzavatul.
- Adaugam si zeama lasata intre timp, inchidem cu capacele.
- Pentru mai multa siguranta sterilizam borcanele la Bain Marie, pentru 40-50 de minute din momentul în care apa a dat în clocot, asa cum am aratat in detaliu AICI si asa cum am aratat si in video de mai sus.
- Pastram peste iarna in loc racoros si intunecos, camara, beci etc.
Acest zarzavat se poate folosi la ciorbe, borsuri, supe (fara rosii).
Spor la pus zarzavat pentru iarna la bocan!
Anamaria says
Buna ziua! Din cantitatile mentionate de dvs, cam cate borcane ies? Si daca umplem un borcan si ramane pe jumatate gol,cum procedam? Multumesc anticipat pt răspunsuri!
Claudia Vasilache says
Daca nu reusiti sa umpleti un borcan puteti pastra zarzavatul la congelator!
Din cantitatile pe care le vedeti scrise in video eu am dat deoparte 1 kilogram de amestec pe care l-am pus in 2 borcane de 800 de grame. Pornind de aici puteti estima cat de cat cantitatile si borcanele necesare. Insa nu e problema daca ramane ceva in plus pentru ca se poate pune la congelator!
adriana says
exact in acest fel fac de ani de zile si eu zarzavatul pentru ciorbe,de zeci de ani . singura diferenta este ca eu nu pun sare deloc. initial,acum multi ani, fiindca am avut un regim fara sare pentru o perioada mai lunga, si am zis sa incerc poate tine si fara sare doar cu sterilizare. au tinut si tin perfect chiar si doi ani , nu in beci ci intr-o boxa la bloc, la etajul 5 . acum , fac tot fara sare, fiindca am hipertensiune , deci , sare deloc. doar sterilizare. iar ardei , prefer de mai multe soiuri,fiindca mi se pare mai gustos. intr-adevar spunea cineva ca asa va fiert de doua ori, si ca mai bine isi ia de la supermarket. pai nu-i acelasi lucru si mai ales acelasi gust. sa cumperi ardei ”proaspeti” de Craciun din market…hmm… sunt destul de chimizati ,si orice am zice nu-i timpul lor.bagati vara/toamna la borcane, pastreaza gustul . iar fiertul de doua ori , nu e chiar asa, ca se pun cand este ciorbica aproape gata. eu mai fac cu astfel de zarzavat si orez. iese o bunatate.. copii mei ii ziceau ”orez rosu” fiindca nu le placea pilaful… !
Claudia Vasilache says
Deci se poate si fara sare?!? Pai atunci e super! Eu cam evit de ceva timp sa pun asa zarzavat tot din cauza sarii dar daca merge si fara am sa incerc. Multumesc pentru sfaturi! :)
Andreea says
Borcanele nu trebuiesc fierte apoi? E suficienta sterilizarea si sarea?
Multumesc!
Claudia Vasilache says
Am specificat ca pentru siguranta e bine sa le sterilizati dupa. Acum putini mai au conditiile de pe vremuri, sa se tina borcanele la racoare in beci. Deci e mai sigur sa fierbeti borcanele si dupa ce puneti zarzavatul!
Mariana says
Buna ziua. Am preparat o cantitate de zarzavat crud caruia i-am adaugat si conservant (4 pliculete pt 15 kg si sare suficienta) A inceput sa fermenteze…Il mai pot salva cumva? Va rog mult sa ma ajutati cu un sfat!
Claudia Vasilache says
Sincera sa fiu .. nu cred ca mai poate fi salvat. Daca ati pus si conservant si atata sare si tot a fermentat probabil a fost prea cald sau nu ati sterilizat bine borcanele.
Totusi, ma gandesc sa incercati sa scoateti tot din borcane, sa scurgeti zeama dupa care sa repuneti in borcane, sigilati si fierbeti 20 de minute ca sa sterilizati. E doar o idee. Nu stiu daca functioneaza dar merita sa incercati. Fiind la inceput fermentarea poate mai salvati ceva. Daca reusiti va rog sa reveniti sa imi spuneti intr-un comentariu daca se poate.
Mariana says
Multumesc mult! Voi incerca ceva. Mai rau de atat nu se mai poate intampla.
Claudia Vasilache says
Cu placere! Imi pare rau ca nu va pot ajuta cu mai mult :(
STOLERU LUCIAN says
Interesant este faptul ca nimeni nu mai stie reteta veche a bunicii!In aceasta reteta se pune sare cca. o lingura la litru ( ca la orice muratura!)si amestecul se lasa la MURAT!Asta era si farmecul!Toti fugiti de fermentare!Dece? PAI DACA LE TOT STERILIZEZ apoi LE MAI FIERB ADATA LA CIORBA, NU MAI BINE LE IAU PROASPETE DE LA MARKET?Ca tot se duc naibii vitaminele!In schimb amestecul murat contine acid lactic care acreste in mod ECO ciorba si ii da un gust deosebit! Prin murare vitaminele nu se distrug!Se poate adauga si o aspirina ,care, nu e cancerigena asa cum se trezesc unii( care nu stiu ca salicilatul de sodiu = consevant,este tot o…aspirina!)!Aspirina nu impiedica murarea dar impiedica formarea ciupercilor!
Claudia Vasilache says
Dragul meu, exista cateva probleme… aspirina nu o tolereaza toata lumea deci e mai bine fara ea ca nu se stie cine mananca peste iarna din borcan.
Apoi…ce inseamna proaspete de la market in plina iarna?! Rosii fara gust?! Nu, merci! Asa ceva, zic pas. Nu mananc. Prefer sa le conserv cum stiu/pot pe cele din gradina mea de zarzavat.
roxana says
Va rog sa iertati de intrebarile de gospodina aspiranta, dar cum se pastreaza mai departe borcanele? In frigider sau in camara? Nu vor mucegai atata timp, daca nu sunt deshidratate?
Claudia V says
Noi le tinem in beciul casei. Asa cum am scris ar trebui tinute intr-un loc racoros si intunecos :)
Daca stai la bloc… nu stiu ce loc anume sa iti recomand.
Poate ar fi mai bine sa pui pur si simplu la congelator fara sare, nu la borcan.
La borcan fiind puse se tin afara, nu in frigider dar depinde cum e la bloc…
Nu mucegaiesc pentru ca au sare care le conserva.
roxana says
Am inteles. La bloc fiind, nu am un loc intunecos si racoros (bineinteles ca am mai citit o data textul si am vazut ca ati facut mentiunea asta – ulterior). Deci probabil ca le voi pune in congelator, cum spuneti.
Mai pun atata sare? Pun mai putina? Nu incurca procesul de congelare?
Saru’mana mult!
Claudia V says
Roxana, daca le pui doar la congelator nu mai trebuie sare deloc! Tin si fara.
Consideri ca ar fi util un alt articol special in care sa spun cum sa pune la congelator zarzavat pentru iarna?
Ca pot face altul :)
roxana says
Nu, cred ca nu e necesar. Imi cer scuze pentru intrebarile stupide, e grea viata de aspiranta :-)
Multumesc frumos pentru raspunsuri si lamuriri.
Numai bine!
Claudia V says
Vai, Roxana! Dar nu sunt deloc stupide.
Chiar te rog sa intrebi orice ca iti raspund cu drag.
Sa stii ca toate am fost la randul nostru aspirante si… inca mai suntem pentru ca toata viata nu facem decat sa invatam :)
Deci tu intreaba ca eu raspund cu drag la ce stiu.
La ce nu stiu… invatam impreuna ;)
Melania says
E minunata aceasta reteta!!!Eu o fac de multa vreme si sant foarte multumita de rezultat.Nu am inercat sa le tai bucatele,eu le dau pe razatoare,dar o sa incerc si asa.
Multumesc pentru idee!!!
Claudia V says
:) Ma bucur ca ti-am dat o idee noua :) Este o reteta veche, pe care o facea si bunica mea asa ca o recomand cu toata increderea :)
Iuliana says
Ce metoda simpla! As vrea sa pun si eu cateva borcane asa, acum cat mai gasesc zarzavaturi autohtone pe piata :)
Claudia V says
Incearca. E simplu si practic. Si foarte util la iarna :)