Zacusca de vinete pentru iarnă
Dupa ce v-am dat reteta de zacusca de fasole boabe, m-am gandit ca ar fi pacat sa treaca toamna fara sa scriu si clasica reteta de zacusca de vinete, atat de apreciata de noi romanii. O reteta traditionala, simpla si gustoasa pe care majoritatea gospodinelor o stiu si o fac pentru a pune la pastrare savoarea legumelor de toamna.
Ca sa fie cat mai exacta reteta am preferat sa cantaresc vinetele dupa ce l-am copt si curatat. La fel am procedat si cu ardeii, ceapa si morcovul, adica i-am cantarit dupa ce i-am spalat si curatat. Pentru tocarea legumelor am folosit minitocatorul la functia ”pulse” pentru ca asa mi-a fost mai comod mie. Insa aceasta operatiune o puteti face fie cu ajutorul unei masini obisnuite de tocat carne, fie a robotului de bucatarie, daca aveti unul in dotare.
In cazul in care nu aveti cum sa folositi nici una dintre variantele de mai sus, puteti toca simplu vinetele cu tocatorul de lemn (asa cum procedati cand faceti salata de vinete), morcovul il puteti da pe razatoare iar ceapa si ardeii ii tocati cat mai marunt cu ajutorul unui cutit bun de bucatarie. Bunicile noastre nu aveau aparatura electrocasnica in bucatarie dar tot faceau zacusca de vinete pentru iarna. Deci se poate si asa ;)
- 1 kg de vinete coapte si curatate
- 1,5 kg de ardei kapia copti in prealabil
- 1 kg de ceapa curatata in prealabil
- 1 kg de morcov curatat in prealabil
- 500 ml de apa (cat sa cuprinda morcovul ras atunci cand il calim)
- 500 grame de ulei
- 400 grame de bulion
- sare, piper dupa gust
Mod de preparare pentru reteta de zacusca de vinete pentru iarna
- Vinetele, ceapa si ardeii ii tocam, pe rand, cu ajutorul masinii de tocat carne sau a robotului de bucatarie (folosind functia puls pentru a nu le transforma in piure)
- Punem 200 de grame de ulei intr-un vas incapator pe care il asezam pe aragaz la foc mediu.
- Cand uleiul s-a incins adaugam ceapa si o calim doua-trei minute cat sa isi schimbe culoarea. Nu o prajim!
- Dupa ce ceapa s-a calit adaugam morcovul si apa cat sa il cuprinda, amestecam si lasam sa fiarba impreuna aproximativ un sfert de ora-20 de minute.
Vezi mai jos cum se sterilizeaza borcanele!
Aboneaza-te si tu la canalul de Youtube!
Apasa si pe clopotel pentru notificari!
- Cand observam ca morcovul s-a inmuiat si apa a scazut, adaugam ardeii, vinetele, restul de ulei si bulionul. Potrivim gustul adaugand sare si piper si mai lasam sa fiarba la foc mic, amestecand continuu pana cand uleiul iese deasupra.
- Cand zacusca de vinete este gata o punem in borcanele pregatite in prealabil asa cum am aratat in reteta de zacusca de fasole boabe (clik aici).
- Lasam sa se raceasca lent, acoperite cu paturi si apoi le punem in camara pentru la iarna.
Spor la treaba sa aveti!
Alte retete de conserve pentru iarna
Zacusca de fasole boabe (click pe poza pentru reteta)
Tocana de legume cu orez (click pe poza pentru reteta)
Tocana de ciuperci (click pe poza pentru reteta)
Ce zici, trimiti un borcanel si prin posta? :)
Da! :) Chiar si doua, daca vrei ;)
Din cantitățile de mai sus câte borcane ies?
Din pacate nu mai tin minte si atunci nu mi-am notat :(