Ce ziceti astazi de o tarta cu branza si prune, ca tot e sesonul lor acum? Si mai punem si putin crumble pe deasupra ca sa fie mai frumos si mai gustos. Adica vom avea un blat crocant ca de biscuite, un strat mai cremos din branza, apoi unul acrisor din fructe intregi si in final inca unul, tot din biscuite, dar de data asta sfaramat. Cam asta ar fi descrierea pe scurt a retetei de tarta cu branza de vaci pe care o sa v-o scriu astazi.
Desi din descriere pare ca se face complicat si dureaza, sa stiti ca nu e asa. De fapt v-ati obisnuit cred ca doar 1% din retele de pe blog sa fie putin mai complicate si sa dureze mai mult. Majoritatea sunt retete rapide si accesibile tuturor. Important e sa gatim noi acasa cat mai mult folosindu-ne imaginatia, sa mancam sanatos si, de ce nu, sa ne distram in bucatarie atunci cand gatim ;)
Asa ca astazi vom gati impreuna, cu drag o reteta de tarta cu branza de vaci, prune si crumble care sunt sigura ca o sa va placa.
Reteta de tarta cu branza de vaci, prune caramelizate si crumble
- Ingrediente pentru reteta de tarta cu branza de vaci, prune caramelizate si crumble
– pentru crusta:
140 grame de unt
un ou
50 de grame de zahar
280 grame de faina
15 de grame de cacao
– pentru umplutura de branza
250 de grame de branza de vaci
50 de grame de urda
50 de grame de zahar
o lingura de gris
un sfert de lingurita de sare
coaja rasa de la o jumatate de lamaie
o jumatate de lingurita de esenta de vanilie
– pentru stratul de prune
400 de grame de prune fara samburi
doua linguri de zahar pudra vanilat
o lingura de zahar tos
o jumatate de lingurita de scortisoara macinata
- Mod de preparare pentru tarta cu branza de vaci, prune caramelizate si crumble
- Incepem prin a face aluatul pentru blatul crocant si cea de crumble de deasupra tartei, procedand asa cum am explicat in reteta de tarta cu piersici, ciocolata alba si levantica si il dam la rece pentru macar cateva ore sau chiar peste noapte. Eu l-am lasat pana a doua zi si cand m-am apucat de tarta am scos aluatul din frigider cu jumatate de ora inainte de a ma apuca de tarta.
- Cat timp asteptam sa ajunga aluatul la temperatura camerei pregatim compozitia de branza amestecand pur si simplu toate ingredientele trecute in lista de mai sus cu ajutorul unui tel in forma de para pana la omogenizare.
- Prunele le taiem in doua, le amestecam cu zaharul si scortisoara si le punem intr-o tigaie incinsa. Le lasam sa se rumeneasca putin in tigaie (cinci-sase minute) cat sa se caramelizeze zaharul, intorcandu-le din cand in cand cu o lingura de lemn. Cand sunt gata le dam deoparte si le lasam sa se raceasca.
- Pregatim o tava rotunda de silicon de 21 cm diametru si dam drumul la cuptor la 180 de grade. Cat se incinge cuptorul ne apucam de tarta pentru care vom folosi doar 300 de grame de aluat.
- Intindem aluatul cu ajutorul sucitorului si ii dam o forma cat mai rotunda de diametru cam cat e fundul tavii in care coacem.
- Punem aluatul pe fundul tavii si cu ajutorul unui cutit inlaturam surplusul de aluat lasand doar un strat la baza.
- Peste aluatul de la baza punem crema de branza si o intindem cat mai uniform pe toata suprafata acestuia.
- Peste branza asezam in randuri circulare jumatatile de prune. Mie mi-au ajuns aproximativ 300 de grame. Restul de prune ramase il folosim pentru a face un sos de prune care sa il punem la final, peste tarta coapta.
- Peste prunele astfel aranjate punem restul de aluat pe care il radem cu ajutorul unei razatori si il imprastiem uniform peste acestea.
- Dam tarta la cuptor pentru aproximativ 30-35 de minute la 180 de grade.
- Cat se coace tarta facem sosul de prune. Pasam fructele cu ajutorul unui blender sau mini tocator dupa care le punem pe foc intr-o craticioara si le fierbem aproximativ cinci minute pana se formeaza un sos pe care apoi il lasam la racit cateva minute si il strecuram, cu ajutorul unei strecuratori pentru a obtine un sos de prune clar si fin (un coulis de prune caramelizate).
- Cand este gata scoatem tarta din cuptor, o lasam la racit si apoi turnam sosul de prune fie peste toata tarta, fie peste fiecare bucata portionata pe farfurii.
Alte retete de tarte:
Tarta inimioara cu ganache de ciocolata (click aici pentru reteta)
Tarta cu crema de ciocolata si mousse din curd de visine (click aici pentru reteta)
Tarta cu smochine verzi si crema frangipane (click aici pentru reteta)
cristina dragomir says
crispy si tasty. Pacat ca e mult de munca si pe mine ma doare lenea. Ador toate deseturile cu branzica!
Claudia V says
:)) Am si deserturi rapide, cu branzica, pe blog, Cristina ;)
Iuliana says
Wow, ce frumos arata sosul ala de prune!!! Vreau si eu, mai ai? :)
Claudia V says
Doar sos? :p Eu te invitam la o felie de tarta ;)
Daca nu mai am fac. Ce nu fac eu pentru musafirii obisnuiti ai casei ;)