Am facut aceasta minunatie de salata de sfecla rosie cu nuca intr-o zi, cand eram singura acasa. De aici si cantitatile mici pe care le veti vedea trecute la ingrediente. Am facut-o doar pentru o singura persoana. Si am fost inspirata sa o fotografiez ca sa va pot da si voua reteta iar data viitoare o voi pregati pentru toata familia.
Totul a pornit de la o sfecla rosie pe care o copsesem cu o zi inainte si care inca nu isi gasise intrebuintarea. De fapt am copt doua sfecle rosii. Una insa am transformat-o intr-un desert a carui reteta o sa o scriu sper, in curand.
Cum doream un pranz rapid si sanatos, si cum langa sfecla pusa la pastrare in frigider, vecina ii era si o bucatica de branza de telemea, am zis… de ce nu?! Si am facut aceasta salata de sfecla cu nuca. Pai cu nuca stiam deja ca merge foarte bine combinata pentru ca fac des aceasta reteta de salata de sfecla, pe care o stiti deja daca imi urmariti blogul, asa ca mergeam la sigur.
Si ca sa fie o salata un pic mai altfel am folosit nu doar nuca usor rumenita ci si putin ulei de nuci de la Solaris pe care am fost incantata sa il folosesc la aceasta salata de toamna gustoasa si sanatoasa. Un strop de otet balsamic, putin patrunjel si putina sare au completat tabloul acestei minunate salate de sfecla rosie cu nuci, atat de usor de facut.
Daca nu aveti ulei de nuci puteti folosi orice alt fel de ulei. Un gust mai bun are totusi daca folositi acest ulei datorita aromei sale puternice tot de nuca. Dar si pentru proprietatile lui. Dupa cum se stie acesta are un continut foarte bogat de acizi grasi nesaturati Omega 3 si 6 (73-84%) si foarte putini acizi grasi saturati (palmitic si stearic) fiind deci net superior uleiului de soia sau uleiului de porumb, de exemplu, care au un continut mult mai mare de acizi grasi saturati. Este recomandat in regimul persoanelor care sufera de hipercolesterolemie, anemie, reumatism sau artroze.
Reteta de salata de sfecla rosie cu nuca si branza telemea
- Ingrediente pentru reteta de salata de sfecla rosie cu nuca si branza telemea
sase-sapte felii de sfecla rosie coapta in prealabil
o felie de branza telemea
o lingura de ulei de nuci de la Solaris
o lingurita de otet balsamic
un strop de sare
cateva frunzulite de patrunjel
o mana de nuci taita grosier
un catel mic de usturoi
- Mod de preparare pentru reteta de salata de sfecla rosie cu nuca si branza telemea
- Taiem sfecla rosie felii de grosimea dorita. Daca este mai mare feliile le putem taia in jumatate ca sa arata frumos pe farfurie.
- Intr-o canita mica pregatim dressing-ul: amestecam uleiul de nuci cu otetul si un strop de sare pana cand devine o emulsie. Atentie la cata sare puneti! Retineti ca si branza telemea este sarata!
- Adaugam si cateva frunzulite de patrunjel taiat cat mai marunt si amestecam.
- Nucile, tocate grosier le prajim doua trei minute intr-o tigaie incinsa doar cat sa se rumeneasca putin.
- Peste feliile de sfecla asezate frumos in farfurie presaram putina branza telemea si nucile, apoi turnam peste ele si dressing-ul de ulei de nuci.
- Presaram si cateva frunze de patrunjel netocate si… gata salata noastra sanatoasa si savuroasa.
Pofta buna sa aveti!
Iuliana says
Imi place sfecla rosie in orice combinatie. Reteta asta e fix pe gustul meu!
Doina Besleaga says
Foarte apetisanta. Dar usturoiul unde este?