Iata-ne ajunsi si la gemul de prune pe care l-as declara ”gemul toamnei”. Sunt acum pietele pline cu prune de toate felurile si ar fi pacat sa nu incercati sa faceti macar cateva borcane cu gem de prune pentru la iarna. Sau poate doar pentru savurat acum pe o felie de paine cu unt si un lapte cald alaturi.
Este un gem care se face foarte simplu, ca de altfel mai toate gemurile si dulceturile. Si nu aveti nevoie decat de prune si zahar. Mai putin zahar decat la alte gemuri pentru ca prunele sunt deja ele foarte dulci. Eu am folosit 1 kilogram de zahar la cinci kilograme de prune insa dupa gustul meu mergeam chiar mai putin zahar, vreo jumatate de kilogram. Asa ca daca mai gasesc prune la pret bun pe piata mai fac o tura dar in varianta mai putin dulce.
Daca vreti un gem de prune fara zahar, se poate chiar si asa. Am publicat deja lunile trecute o reteta de gem de prune cu nuci dar facut fara zahar, folosind indulcitor pe baza de Stevia Rebaudiana de la Green Sugar. Gasiti reteta aici daca sunteti interesati si de aceasta varianta.
Ar mai fi si posibilitatea sa faceti un magiun de prune in care sa folositi doar prunele, fara pic de zahar. Este foarte bun insa un pic mai pretentios in sensul ca ati avea nevoie de un ceaun de tuci, rabdare multa si timp ca sa invartiti mereu in compozitie.
Asa ca, ma gandesc ca totusi varianta cu indulcitor sau cea cu zahar mai putin sunt totusi acceptabile daca doriti un gem mai putin dulce si mai putin caloric :)
Reteta de gem de prune
- Ingrediente pentru reteta de gem de prune
5 kg de prune fara samburi
1 kg de zahar
- Mod de preparare pentru reteta de gem de prune
- Prunele, pe care le-am cantarit curatate de samburi,, le taiem un jumatati si le punem intr-o oala incapatoare.
- Peste ele adaugam zaharul, amestecam, acoperim oala cu un capac sau servet de bucatarie si lasam pana a doua zi ca sa se topeasca zaharul si prunele sa lase zeama.
- A doua zi punem vasul cu prunele pe aragaz, la foc mediu spre mic si lasam sa fiarba pana cand incepe sa clocoteasca dupa care se pune vasul in cuptor, la 150 de grade si se lasa pana cand scade zeama si gemul nostru de prune ”se leaga” ajungand la consistenta dorita. Verificati din cand in cand, spre final, consistenta acestuia luand cu o lingurita putin gem si punanad-ul pe o farfuriuta rece. Il lasati putin sa se raceasca si vedeti daca acesta este prea lichid sau e suficient de ”legat”. Eu l-am fiert mai mult si a devenit compact aproape ca un magiun de prune.
- Dupa ce gemul de prune este gata il putem pune in borcane sterilizate in prealabil 15 minute in cuptor la 150 de grade. Gemul in punem fierbinte, luat chiar atunci de pe foc, in borcanele si ele calde, proaspat scoase din cuptor. Inchidem cu capace, acoperim cu paturi si lasam sa se raceasca lent, la temperatura camerei pentru a se continua sterilizarea borcanelor, pana a doua zi.
Nota: puteti adauga, aproape de final si nuci sau alte condimente cum ar fi scortisoara pentru a imbunatatii gemul de prune, asa cum am procedat in reteta de gem de prune FARA ZAHAR cu nuci si scortisoara,
precum si putina zeama de lamaie sau chiar felii de lamaie, daca il vreti un strop mai acrisor si cu aroma de lamaie. Eu am ales de data cea mai simpla varianta de gem de prune, preferand doar aroma simpla de prune.
Spor la treaba sa aveti!
Gem de prune am apucat sa fac, dar nu am apucat sa scriu despre el :) Dar as participa cu drag la o sedinta de degustare la tine in camara :)
Pai inca mai ai timp sa scrii ;)