Astazi o sa va scriu o alta reteta din seria retetelor de conserve pe care am inceput-o saptamana trecuta cand v-am povestit cum se face un suc de rosii fara conservanti, pentru iarna. Am continuat apoi cu reteta de gogosari in otet, facuta la rece, fara fierbere si cu reteta de rosii in bulion, pentru iarna, fara conservanti.
Sunt, asa cum vedeti niste retete simple, de baza, ca sa zic, si pe care fiecare gospodina ar trebui sa le faca toamna. Acum vom merge mai departe si, cu reteta de astazi, de tocana de legume pentru iarna cu orez, vom trece la mancaruri conservate in borcan. Saptamana viitoare va voi scrie si reteta de zacusca pentru iarna care e la fel de simplu de facut ca si aceasta.
Ca sa va fie mai usor de facut tocana de legume pentru iarna am preferat sa cantaresc legumele dupa ce le-am spalat si curatat. Sa fie deci o cantitate neta de ingrediente si sper sa va fie de ajutor aceast mod de a scrie reteta.
Reteta de tocana de legume pentru iarna cu orez
- Ingrediente pentru reteta de tocana de legume pentru iarna cu orez
1 kg morcov
1 kg ceapa
2 kg de gogosari
1 litru de apa
200 ml ulei
6 linguri de orez cu bob rotund
400 ml de bulion sau un kg de rosii pe care le transformam in suc
sare, piper, ardei iute
- Mod de preparare pentru reteta de tocana de legume pentru iarna cu orez
- Legumele (pe care eu le-am cantarit dupa ce le-am curatat), se toaca marunt folosind mini tocatorul sau robotul de bucatarie, avand grija sa nu le transformam in piure. Folosim mai degraba functia ”pulse” pentru a le toca. Daca nu aveti robot puteti sa le dati, manual, prin razatoare.
- Intr-o cratita incapatoare adaugam uleiul, il incalzim si punem peste el ceapa pe care o lasam cateva minute sa se gateasca doar cat sa isi schimbe culoarea, dupa care adaugam morcovul, amestecam si il lasam si pe acesta sa se gateasca la foc mediu cam cinci minute.
- Dupa aceasta punem in tigaie si gogosarii, adaugam apa si lasam sa fiarba lal foc mic pana cand se inmoaie legumele.
- Cand observam ca legumele sunt aproape gatite adaugam orezul si mai fierbem zece minute dupa care adaugam si bulionul, potrivim gustul adaugan sare, piper, ardei iute, dupa preferinte, si mai lasam la fiert inca cinci minute. Nota: Am calculat un sfert de ora din momentul in care am adaugat orezul ca sa fie exact timpul de fierbere al acestuia indicat pe pachet. Daca folositi alt timp de orez respectati timpul specificat pentru gatirea acestuia.
- Cand este gata tocana de legume pentru iarna, o punem fierbinte, direct in borcane sterilizate in prealabil, sigilam cu capacele si apoi invelim borcanele in paturi ca sa se raceasca lent. In felul acesta se continua si sterilizarea acestora.
Spor la gatit sa aveti!
Alte retete de conserve pentru iarna
Tocana de dovlecei cu orez – click aici pentru reteta
Tocana de ciuperci – click aici pentru reteta
Zacusca cu dovlecei si ciuperci – click aici pentru reteta
Iuliana says
Vai, ce-mi place reteta asta! E perfecta de luat la pachet, stii de cand o caut? :)
Claudia V says
Ma bucur ca ti-am fost de ajutor. Adevarul e ca pinde bine la iarna in timpul postului ;)