Astazi facem zacusca de fasole boabe pentru la iarna. Nu stiu daca voua va place zacusca de fasole boabe la fel de mult cat imi place si mie dar sper, cu aceasta reteta, sa va conving sa faceti si voi pentru ca este delicioasa. Ca sa nu mai zic ca prinde bine la iarna cand o veti cauta pe rafturile magazinelor si de ce sa o cumparati atunci, cu cine stie ce conservant prin ingrediente, si sa nu o faceti voi din toamna si sa stiti ce ati pus in ea.
Recunosc ca eu am fost si putin comoda de data asta pentru ca am folosit fasole deja fiarta, din conserva. Asta pentru ca imi place foarte mult fasolea boabe rosie, tip ”red kidney” si am vrut ca anul acesta sa incerc reteta cu acest tip de fasole. Cum nu am gasit la noi, pe piata, acest tip de fasole uscata ca sa o fierb eu acasa, am apelat la cea prefiarta, din conserva. E un tip de fasole cu bobul putin mai ferm, mai tare si am dorit ca zacusca de fasole boabe de anul asta sa fie doar cu boabe intregi de fasole.
Puteti insa sa folositi fasole boabe uscata cu bobul mare, alb si carnos care e perfecta pentru o zacusca de fasole in care puteti sa folositi jumatate din cantitatea de fasole facuta pasta.
Reteta de zacusca de fasole boabe pentru iarna
- Ingrediente pentru reteta de zacusca de fasole boabe pentru iarna
1,5 kg ceapa
1 kg ardei kapia
1 kg gogosari
3 morcovi mari
2 kg de rosii
300 ml ulei de floarea soarelui
4 cutii de fasole boabe rosie (red kidney)
o legatura de telina
o canita cu apa
o lingura de sare
piper dupa gust
- Mod de preparare pentru reteta de zacusca de fasole boabe
- Incepem prin a spala si curata bine legumele dupa care tocam marunt ceapa, taiem ardeii si gogosarii fideluta iar morcovul il dam pe razatoarea mica.
- Intr-o cratita incapatoare punem uleiul si il incalzim pe aragaz la foc mediu dupa care adaugam ceapa.
- Lasam ceapa sa se gateasca doua-trei minute, pana isi schimba culoarea dupa care adaugam morcovii si o canita de apa, cat sa acopere legumele. Amestecam si lasam sa fiarba la foc mediu aproximativ zece minute.
- Adaugam ardeii si gogosarii, punem sare, amestecam bine, acoperim si lasam la foc mic sa se gateasca legumele.
- Cand observam ca se mai elimina din apa (gogosarii si ardeii vor lasa si eu zeama) adaugam si rosiile pe care fie le dam pe razatoare, fie prin robotul de bucatarie si separam coaja de pulpa cu ajutorul unei strecuratori. O alta varianta este sa dati deoparte mai intai coaja de la rosii, asa cum am aratat in reteta de panna cotta cu busuioc si gem de rosii sau sa folositi un masina manuala de separat pulpa de coaja, asa cum am aratat cand v-am explicat cum se face sucul de rosii.
- Dupa ce adaugam sucul de rosii mai lasam zacusca sa fiarba aproximativ 15-20 de minute, cat sa mai scada din zeama de la rosii.
- Cat fierbe zacusca noastra pe foc pregatim fasolea, scurgand-o de zeama in care a stat si clatind-o bine. Sfat: Putem folosi si fasole boaba uscata pe care o fierbem bine dupa ce o lasam in prealabil, peste noapte, la inmuiat. Cantitatea de fasole boabe uscata necesara pentru zacusca de fasole din reteta de azi ar fi de aproximativ 750 grame, maxim un kilogram de boabe uscate.
- Cand zeama a mai scazut adaugam frunzele de telina taiate marunt si fasolea boabe. Sfat: Jumatate din fasolea folosita la zacusca de fasole poate fi zdrobita, facuta piure si apoi adaugata in compozitie. Acest lucru merge foarte bine facut daca aveti o fasole boabe din cea cu bobul mare, alb, carnos. Mie imi place mult fasolea rosie (red kidney) si de aceea am folosit acest gen de fasole cu un bob mai tare si nu am pasat jumatate din cantitate ci am folosit-o intreaga.
- Mai lasam zacusca sa fiarba zece minute – un sfert de ora, timp in care pregatim borcanele in care vom pune zacusca de fasole boabe. Spalam borcanele si capacele, le punem in cuptorul incins la 150 de grade si le lasam timp de un sfert de ora in cuptor sau pana cand vedem si ultima picatura de apa ca dispare de pe ele dupa care oprim cuptorul, le scoatem cu grija, asa fierbinti si punem in ele zacusca tot fierbinte, pe care tocmai am terminat-o de pregatit.
- Inchidem cu capacele, acoperim cu o paturica si lasam sa se raceasca lent, la temperatura camerei, pana a doua zi, dupa care punem borcanele la pastrare pe raftul din camara.
Spor la treaba sa aveti!
Iuliana says
Sincer…nu cred ca ma mai ajuta timpul sa mesteresc zacusca, asa ca n-am incotro, asta e, la iarna vin la tine! :)
Claudia V says
Te primesc cu drag. Si mai fac o tura ca sa fiu sigura ca ajunge pentru toata lumea :)
Vasilache Oana says
Am facut aceasta reteta anul trecut. Am folosit fasole boabe albă fiearta de mine. Era delicioasa cand am terminat-o. Dar dupa o luna, s-au umflat capacele de zici ca erau pe punctul de a exploda,iar la gust era stricata. Aveti idee de ce? Am respectat reteta in totalitate. As dori sa fac si anul acesta ca este delicioasa, dar mi-e frica sa nu pățesc la fel.
Claudia Vasilache says
La mine a tinut pana acum. Chiar ieri am desfacut un borcan. Fii atenta la sterilizare. Daca nu e bine sterilizata atunci se strica. Dupa cum explici tu inseamna ca a fermentat si asta pentru ca, fie nu au fost ermetic inchise capacele fie nu ai sterilizat bine borcanele. Sterilizeaza si inainte si dupa. Ca sa fii sigura. Aaa… si incearca sa o scazi mai mult. Sa lasi mai putina zeama.