• Despre Lecturi si Arome
  • Activitate online si offline
  • Colaboratori
  • Politica Cookies
    • Politica de confidențialitate

Lecturi si Arome



  • Prima pagina
  • Retete Video
  • Retete pe categorii
    • cu carne
    • cu peste/fructe de mare
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut
    • De post (vegan)
    • raw vegane (fara foc)
    • Carte de bucate lunara
  • Deserturi
    • Prajituri
    • Torturi
    • Aluaturi/Placinte
    • Briose/Muffins
    • Tarte
    • Fursecuri/biscuiti
    • Inghetate
    • Deserturi speciale
  • Aperitive
  • Feluri de baza
  • Supe/Ciorbe
  • Conserve pentru iarna
  • Salate/Garnituri
  • Bauturi
  • Mic dejun
  • Idei Practice
    • Stil de viata
      • De vorba cu…
      • Concursuri/provocari
      • Retete testate de voi
  • Recenzii

September 15, 2015 · 15 Comments

Zacusca de fasole boabe pentru iarna

De post (vegan)· Dulceturi/Conserve

Spune si altora!
 111     
111
Shares

zacusca de fasole boabe

Astazi facem zacusca de fasole boabe pentru la iarna. Nu stiu daca voua va place zacusca de fasole boabe la fel de mult cat imi place si mie dar sper, cu aceasta reteta, sa va conving sa faceti si voi pentru ca este delicioasa. Ca sa nu mai zic ca prinde bine la iarna cand o veti cauta pe rafturile magazinelor si de ce sa o cumparati atunci, cu cine stie ce conservant prin ingrediente, si sa nu o faceti voi din toamna si sa stiti ce ati pus in ea.

Recunosc ca eu am fost si putin comoda de data asta pentru ca am folosit fasole deja fiarta, din conserva. Asta pentru ca imi place foarte mult fasolea boabe rosie, tip ”red kidney” si am vrut ca anul acesta sa incerc reteta cu acest tip de fasole. Cum nu am gasit la noi, pe piata, acest tip de fasole uscata ca sa o fierb eu acasa, am apelat la cea prefiarta, din conserva. E un tip de fasole cu bobul putin mai ferm, mai tare si am dorit ca zacusca de fasole boabe de anul asta sa fie doar cu boabe intregi de fasole.

Puteti insa sa folositi fasole boabe uscata cu bobul mare, alb si carnos care e perfecta pentru o zacusca de fasole in care puteti sa folositi jumatate din cantitatea de fasole facuta pasta.

Reteta de zacusca de fasole boabe pentru iarna

  • Ingrediente pentru reteta de zacusca de fasole boabe pentru iarna

1,5 kg ceapa
1 kg ardei kapia
1 kg gogosari
3 morcovi mari
2 kg de rosii
300 ml ulei de floarea soarelui
4 cutii de fasole boabe rosie (red kidney)
o legatura de telina
o canita cu apa
o lingura de sare
piper dupa gustzacusca de fasole boabe Lecturi si Arome

  • Mod de preparare pentru reteta de zacusca de fasole boabe
  1. Incepem prin a spala si curata bine legumele dupa care tocam marunt ceapa, taiem ardeii  si gogosarii fideluta iar morcovul il dam pe razatoarea mica.
  2. Intr-o cratita incapatoare punem uleiul si il incalzim pe aragaz la foc mediu dupa care adaugam ceapa.
  3. Lasam ceapa sa se gateasca doua-trei minute, pana isi schimba culoarea dupa care adaugam morcovii si o canita de apa, cat sa acopere legumele. Amestecam si lasam sa fiarba la foc mediu aproximativ zece minute. 
  4. Adaugam ardeii si gogosarii, punem sare, amestecam bine, acoperim si lasam la foc mic sa se gateasca legumele.
  5. Cand observam ca se mai elimina din apa (gogosarii si ardeii vor lasa si eu zeama) adaugam si rosiile pe care fie le dam pe razatoare, fie prin robotul de bucatarie si separam coaja de pulpa cu ajutorul unei strecuratori. O alta varianta este sa dati deoparte mai intai coaja de la rosii, asa cum am aratat in reteta de panna cotta cu busuioc si gem de rosii sau sa folositi un masina manuala de separat pulpa de coaja, asa cum am aratat cand v-am explicat cum se face sucul de rosii.
  6. Dupa ce adaugam sucul de rosii mai lasam zacusca sa fiarba aproximativ 15-20 de minute, cat sa mai scada din zeama de la rosii.
  7. Cat fierbe zacusca noastra pe foc pregatim fasolea, scurgand-o de zeama in care a stat si clatind-o bine. Sfat: Putem folosi si fasole boaba uscata pe care o fierbem bine dupa ce o lasam in prealabil, peste noapte, la inmuiat. Cantitatea de fasole boabe uscata necesara pentru zacusca de fasole din reteta de azi ar fi de aproximativ 750 grame, maxim un kilogram de boabe uscate.
  8. Cand zeama a mai scazut adaugam frunzele de telina taiate marunt si fasolea boabe. Sfat: Jumatate din fasolea folosita la zacusca de fasole poate fi zdrobita, facuta piure si apoi adaugata in compozitie. Acest lucru merge foarte bine facut daca aveti o fasole boabe din cea cu bobul mare, alb, carnos. Mie imi place mult fasolea rosie (red kidney) si de aceea am folosit acest gen de fasole cu un bob mai tare si nu am pasat jumatate din cantitate ci am folosit-o intreaga.
  9. Mai lasam zacusca sa fiarba zece minute – un sfert de ora, timp in care pregatim borcanele in care vom pune zacusca de fasole boabe. Spalam borcanele si capacele, le punem in cuptorul incins la 150 de grade si le lasam timp de un sfert de ora in cuptor sau pana cand vedem si ultima picatura de apa ca dispare de pe ele dupa care oprim cuptorul, le scoatem cu grija, asa fierbinti si punem in ele zacusca tot fierbinte, pe care tocmai am terminat-o de pregatit.
  10. Inchidem cu capacele, acoperim cu o paturica si lasam sa se raceasca lent, la temperatura camerei, pana a doua zi, dupa care punem borcanele la pastrare pe raftul din camara.

Spor la treaba sa aveti!


Spune si altora!
 111     
111
Shares
 
111
Shares
 111    
« Gem de prune
Zarzavat pentru ciorbe (la borcan) »

Comments

  1. Iuliana says

    September 21, 2015 at 2:10 pm

    Sincer…nu cred ca ma mai ajuta timpul sa mesteresc zacusca, asa ca n-am incotro, asta e, la iarna vin la tine! :)

    Reply
    • Claudia V says

      September 21, 2015 at 3:29 pm

      Te primesc cu drag. Si mai fac o tura ca sa fiu sigura ca ajunge pentru toata lumea :)

      Reply
      • Vasilache Oana says

        September 9, 2017 at 8:21 pm

        Am facut aceasta reteta anul trecut. Am folosit fasole boabe albă fiearta de mine. Era delicioasa cand am terminat-o. Dar dupa o luna, s-au umflat capacele de zici ca erau pe punctul de a exploda,iar la gust era stricata. Aveti idee de ce? Am respectat reteta in totalitate. As dori sa fac si anul acesta ca este delicioasa, dar mi-e frica sa nu pățesc la fel.

        Reply
        • Claudia Vasilache says

          September 10, 2017 at 7:55 am

          La mine a tinut pana acum. Chiar ieri am desfacut un borcan. Fii atenta la sterilizare. Daca nu e bine sterilizata atunci se strica. Dupa cum explici tu inseamna ca a fermentat si asta pentru ca, fie nu au fost ermetic inchise capacele fie nu ai sterilizat bine borcanele. Sterilizeaza si inainte si dupa. Ca sa fii sigura. Aaa… si incearca sa o scazi mai mult. Sa lasi mai putina zeama.

          Reply

Trackbacks

  1. Zacusca cu linte pentru iarna - Lecturi si Arome says:
    June 18, 2021 at 5:51 pm

    […] din ultimele legume culese din gradina inainte de a veni frigul. Mi-am zis ca daca a fost tare buna zacusca de fasole de ce nu ar merge si o zacusca cu […]

    Reply
  2. 5+ retete de zacusca pe care trebuie sa le incerci - Lecturi si Arome says:
    August 17, 2020 at 12:11 pm

    […] 2. Zacusca de fasole boabe (click aici pentru reteta) […]

    Reply
  3. Zacusca (untable de hortalizas) - Vegaterra says:
    September 11, 2018 at 8:45 am

    […] Zacusca de fasole boabe pentru iarna – Lecturi si Arome […]

    Reply
  4. 5 retete de zacusca pe care trebuie sa le incerci - Lecturi si Arome says:
    September 27, 2016 at 9:01 am

    […] 2. Zacusca de fasole boabe (click aici pentru reteta) […]

    Reply
  5. Zacusca cu dovlecei si ciuperci - Lecturi si Arome says:
    July 11, 2016 at 12:51 pm

    […] Punem zacusca, asa fierbinte cum este, in borcanele sterilizate in prealabil (procedand asa cum am arata la reteta de zacusca de fasole – vezi aici cum). […]

    Reply
  6. Tocana de ciuperci pentru iarna - Lecturi si Arome says:
    July 10, 2016 at 3:58 pm

    […] Adaugam ciupercile si le calim si pe ele cinci minute impreuna cu ceapa dupa care adaugam ardeii si gogosarii taiati bucati, bulion, sare, piper, ardei iute (dupa gust) si mai lasam sa fiarba pana cand scade apa, moment in care tocana noastra este gata pentru pus in borcane, asa cum am explicat in reteta de zacusca de fasole boabe (click aici). […]

    Reply
  7. Zacusca cu ciuperci si vinete - Lecturi si Arome says:
    July 10, 2016 at 3:47 pm

    […] Punem fierbinte in borcanele sterilizate in prealabil, procedam asa cum am arata in reteta de zacusca de fasole boabe. […]

    Reply
  8. Zacusca de vinete pentru iarna - Lecturi si Arome says:
    March 31, 2016 at 7:30 pm

    […] ce v-am dat reteta de zacusca de fasole boabe, m-am gandit ca ar fi pacat sa treaca toamna fara sa scriu si clasica reteta de zacusca de vinete, […]

    Reply
  9. Zacuscă cu fasole boabe | Bacau Expres says:
    September 30, 2015 at 1:49 pm

    […] roșii sau albe, cu boabele pasate, întregi sau fifty-fifty (pe cele mai interesante le găsiți aici, aici, aici sau […]

    Reply
  10. Zacuscă cu fasole boabe | Food and beyond… says:
    September 30, 2015 at 1:28 pm

    […] roșii sau albe, cu boabele pasate, întregi sau fifty-fifty (pe cele mai interesante le găsiți aici, aici, aici sau […]

    Reply
  11. Zarzavat pentru ciorbe (la borcan) - fara conservant - Lecturi si Arome says:
    September 17, 2015 at 12:58 pm

    […] ← Zacusca de fasole boabe pentru iarna […]

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Urmareste-ma si aici

Ultimele retete

  • Sarmale cu vinete coapte. Rețetă DE POST! March 29, 2023
  • Clătite DE POST cu apă minerală. 15 mici secrete pentru a ieși perfecte! March 22, 2023
  • Ce băuturi se potrivesc bine cu diferite tipuri de carne? March 16, 2023

Archives

September 2015
MTWTFSS
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
« Aug   Oct »

Copyright © 2023 · captivating theme by Restored 316