Incep luna octombrie cu o reteta de toamna, reteta cu care as vrea sa sarbatorim, virtual, impreuna, 5 ani de Green Sugar, indulcitorul pe baza de Stevia Rebaudiana cu care am mai gatit de-a lungul timpului retete delicioase, fara zahar.
Astazi, tot fara zahar, vom gati impreuna o reteta de crumble cu prune si nuci. Crumble este un desert de origine britanica, facut dintr-0 baza de fructe si un toping, un strat pe deasupra, dintr-un aluat de biscuite, care mai apoi se da la cuptor pentru a se coace, evident.
Un desert savuros si foarte usor de facut, o reteta simpla si practica mai ales atunci cand ai ceva fructe in casa, ai vrea sa le mananci dar nu ai chef, sau poate timp pentru un desert mai sofisticat. Reteta asta de crumble cu prune si nuci, de astazi, este asa de simpla incat pana si un copil poate sa o faca foarte usor. In plus, fiind fara zahar, nici nu ne mai simtim vinovati daca mancam crumble cu prune si nuci la ore tarzii ;)
Reteta de crumble cu prune si nuci – fara zahar
- Ingrediente pentru crumble cu prune si nuci – fara zahar
– pentru umplutura de prune
700 grame de prune fara samburi si taiate in jumatati
o lingura de indulcitor Green Sugar (gasesti aici)
100 de grame de miez de nuca, tocata grosier
o lingurita de scortisoara macinata
2o de grame de unt pentru uns tava
– pentru biscuite
100 de grame de unt
100 de grame de indulcitor Green Sugar
150 de grame de faina alba de grau
o lingura de nuca macinata
- Mod de preparare pentru reteta de crumble cu prune si nuci – fara zahar
- Incepem prin a pregati aluatul pentru biscuite. Punem untul intr-un castron, adaugam peste el indulcitorul Green Sugar, faina, sarea, nuca macinata. Amestecam bine toate ingredientele si le transformam intr-un aluat compact care nu se mai prinde de maini.
- Dam aluatului o forma rotunda, il invelim in folie alimentara si il punem la frigider pentru macar jumatate de ora ca sa se intareasca.
- Intre timp pregatim umplutura si tava (eu am folosit o tava ovala de 35/24 cm) si aprindem cuptorul la 180 de grade.
- Tava o ungem cu cele 25 de grame de unt si punem peste acesta prunele, adaugam indulcitorul Green Sugar si scortisoara si apoi amestecam bine cu ajutorul unei linguri dupa care distribuim prunele pe toata suprafata tavii de copt.
- Presaram peste prune si nucile tocate grosier dupa care scoatem din frigider aluatul pregatit in prealabil si il dam pe razatoarea mare, direct in tava, peste prune. Distribuim aluatul peste tot, in asa fel incat sa fie acoperite toate prunele din tava dupa care dam tava la cuptor pentru 35-40 de minute, pana cand observam ca s-a rumenit putin aluatul si zeama lasata de prune a mai scazut.
- Cand este gata, scoatem vasul din cuptor si servim acest minunat crumble de toamna cu prune si nuci, fie cald, fie rece, in functie de preferintele noastre. Este bun oricum ;)
- Tips&Trics
Daca nu aveti o tava ovala de dimensiunile celei in care am pregatit eu acest crumble cu prune si nuci, fara zahar, puteti folosi si o tava de forma rotunda facand transformarile asa cum am explicat aici.
Pofta buna sa aveti!
Au incercat reteta:
Iuliana says
Ce bunatate! Si daca nici nu ingrasa e perfect :)