Gogosari in sos de bulion pentru iarna
Aceasta reteta de gogosari in sos de bulion pentru iarna o fac pentru prima data. Reteta o am de la o verisoara de a mamei mele care o face in fiecare toamna pentru familie. Mi-a placut ideea si am cerut si eu reteta. Ca sa o incerc si ca sa v-o dau si voua.
Este o reteta simpla si usor de facut, fara mari batai de cap. Evident ca am asteptat vreo doua saptamani, cat dureaza pentru ca gogosarii sa se ”mureze” si am si gustat-o. De asta nu am publicat-o imediat ce am facut-o.
Mi-a placut gustul ei dulce acrisor. Poate putin prea dulce pentru cum sunt eu obisnuita sa mananc. Daca ar fi sa o iau de la capat as incerca sa reduc cantitatea de zahar. O prefer putin mai acrisoara. Dar, daca asa era reteta, am respectat-o intocmai.
Voi ati facut gogosari in sos de bulion? La fel, ati folosit asa mult zahar? Ma refer la proportia dintre zahar, ulei si otet care este de 1 la 1.
- 5 kg de gogosari
- 500 grame ulei
- 500 grame de zahar
- 500 grame de otet
- foi de dafin
- boabe de piper
- boabe de mustar
- 800 grame de bulion
- sare dupa gust (bulionul are sare deja)
Mod de preparare pentru reteta de gogosari in sos de bulion
- Spalam gogosarii, ii curatam si ii taiem fideluta.
- Punem intr-un vas restul ingredientelor, amestecam si punem vasul pe aragaz, la fiert. Potrivim gustul de sare.
- Cand incepe sa clocoteasca adaugam si gogosarii taiati si lasam 10 minute sa fiarba impreuna (cat ii amestecam de cateva ori).
- Scoatem gogosarii cu o paleta punându-i intr-un castron si apoi in borcanele sterilizate in prealabil. Apasa AICI ca sa vezi cum se sterilizeaza borcanele.
Vezi si cum se face pasta de gogosari din DOAR 2 ingrediente!
Aboneaza-te si tu la canalul de Youtube!
- Turnam sosul fierbinte peste gogosarii din borcane, inchidem cu capacele si apoi punem borcanele in cuptorul ramas incins de la sterilizarea borcanelor. Lasam sa se raceasca lent, odata cu cuptorul. Sau ii putem pune in paturi, sa se raceasca lent.
- A doua zi ducem borcanele in camara, la loc racoros si intunecos si dupa o saptamana deja pot fi consumati.
Apasa AICI pentru reteta de gogosari in sos de mustar pentru iarna!
Update: Din dialogul cu fanii ”Lecturi si Arome” desfasurat, din pacate pe Facebook, am aflat, de la doamna Nandrea Teodora din Aiud, care face aceasta reteta de cativa ani, ca ea a injumatatit cantitatea de ulei, zahar si otet, pastrand restul cantitatilor.
Reteta de gogosari in sos de bulion cu mai putin zahar
Deci, la 5 kilograme de gogosari a pus doar 250 grame de ulei, 250 grame de zahar si 250 grame de otet de 9 grade. Pentru a compensa diferenta a adaugat o cana cu bulion in plus. Iar reteta a iesit mai putin dulce, mai pe gustul familiei sale. Si ce e mai important, este ca a tinut si peste iarna.
Asa ca, daca nu sunteti fani mult zahar si ulei puteti incerca linistiti aceasta varianta, usor mai dietetica. De asemenea se poate elimina hreanul si boabele de mustar daca nu va plac, si lasa doar boabele de piper si foile de dafin.
Spor la pregatit reteta de gogosari in sos de bulion!
Pentru a afla mai multe retete de conserve pentru iarna rasfoieste AICI intreaga colectie!
Constantinv says
Reteta promitatoare!
As fi dat nota 5 dar lipseste timpul de fierbere al borcanelor.
Claudia Vasilache says
Borcanele NU se mai fierb dupa ce a fost pun continutul in ele! Doar se aseaza inapoi in cuptor pentru a se raci lent. La fel de bine se pot acoperi cu o patura ca sa se raceasca lent. Sterilizarea borcanelor se face inainte si nu dupa ce se pun gogosarii in ele.
Dana says
Azi o fac si eu. Va multumesc ca ati specificat că zahărul e prea mult. Si eu prefer retetele cu mai putin zahăr.
Claudia Vasilache says
Cu drag! <3 Sper sa va placa!
Lacatusu says
Câte borcane ies la această rețetă de gogoșari?
Claudia Vasilache says
Sincera sa fiu nu mi-am notat :( Ar fi trebuit sa fac asta, stiu…
Parca am avut 3 sau 4 borcane. Dar nu sunt sigura!
Bogdan Simona says
Buna ziua,reteta se refera la 5 kg gogosari intregi sau deja taiati?
Claudia Vasilache says
Buna ziua! Da, intregi. Am specificat ca se spala si se curata dupa care se taie felii deci sunt intregi. :)
ANCA says
Si eu fac reteta cugogosari in bulion ,dar eu pun in borcanul ferbinte scos din cuptor 2-3catei de usturioi .Ii da sosului un gust deosebit .Innvitatii mei mananca asa ,fara carne preparatul ,doar cu paine ……
Claudia Vasilache says
Multumesc pentru sugestie! Am sa incerc si eu asa anul asta!
Ofi says
Buna ziua, sare nu se pune deloc in caeasta reteta?
Claudia Vasilache says
Bulionul e deja sarat! Dar daca vi se pare ca nu e pe gustul dumneavoastra puteti sa mai adaugati sare.
Laura says
Arata teribil de apetisant. Cred ca o testez si eu, Revin cu impresii.
Claudia Vasilache says
Multumesc! Astept! :)
Magda says
Oare dacă am uitat sa pun zahar cand i-am pus(acum vreo 2 sapt) as putea sa ii pun înapoi în oala sa adaug zahar și sa mai fierb puțin?
Claudia Vasilache says
Daca au trecut 2 saptamani de atunci… sincera sa fiu nu cred ca mai merge sa fierbeti acum pentru ca a inceput deja procesul de macerare. Dar ati putea totusi face o proba cu un singur borcan si daca merge incercati si la restul.
Claudia says
Dupa reteta asta puneam si noi.O sa vad daca cantitatile sunt la fel.
Cert este ca sunt foarte buni,iar sosul acela este foarte potrivit langa o friptura sau cartofi.
Claudia V says
Sincer mie mi s-a parut cam dulce… As mai reduce zaharul daca nu ar avea consecinte negative.
Claudia says
Nu prea ar avea de ce sa nu fie bine daca consideri ca nu o vrei asa de dulce.Mie si prajiturile mi se par prea dulci si mereu reduc cantitatea.
Chiar si la dulceata de ardei iute am mai adaugat sau redus cantitatea de zahar in functie de iuteala ardeilor.
Claudia V says
Da, se foloseste cam mult zahar in lume :(
Nu am vrut totusi sa modific reteta pe care ea o face de ani de zile ca sa nu risc sa nu iasa si sa dau informatii gresite. Dar anul viitor sigur o sa incerc cu zahar la jumate :)))
Si eu reduc cantitatea de zahar la prajituri ca altfel nu le pot manca.
Tot de la verisoara asta a mamei am si reteta de pasca cu blat de pansispan. Acolo uite ca am indraznit sa modific reteta. Era o cantitate uriasa de zahar.
Aici am zis ca deh.. otetul.. cine stie cum o iesi …
Oricum e buna si asa si sunt sigura ca va fi pe placul majoritatii ;)