Reteta de oua umplute cu pate de casa este un aperitiv clasic si nelipsit dintr-un meniu festiv. Alaturi de salata de boeuf este aperitivul preferat al romanilor. Sau, ma rog, a unei parti a acestuia.
Pe blog poti gasi diferite retete de oua umplute insa pe cea clasica inca nu am trecut-o in cartea virtuala de bucate ”Lecturi si Arome”. Asa ca, acum, de Revelion, am facut aceasta reteta pe care o stiu de cand eram mica: oua umplute cu pate de casa.
Si, ca de obicei, asa cum v-am obisnuit de 3 ani incoace, inceputul de an inseamna retete noi pe care le-am pregatit pentru masa de sarbatoare dintre ani. In afara de reteta de oua umplute cu pate vor mai urma si alte retete de aperitive asa ca stati cu ochii pe blog si in zilele urmatoare.
Reteta de oua umplute cu pate de casa este una simpla si usor de facut. Avem nevoie de oua si pate. Pate-ul il putem face sau cumpara. Eu am preferat sa fac putin pate de casa, intr-o varianta rapida, avand si cateva bucati de ficat de rata uitate prin congelator si care se cereau gatite.
Asa ca reteta de astazi, de oua umplute este facuta cu pate de casa. Voi insa, daca nu aveti ficat pentru a face pate inlocuiti cu o pate dintr-o cutie de pate cumparata de la magazin.
- 8 oua umplute
- 200 grame de ficat de rata/pui
- o ceapa mica
- una-doua linguri de smantana
- 5-6 linguri de maioneza cu smantana
- sare, piper dupa gust
Mod de preparare pentru reteta de oua umplute cu pate de casa
- Incepem prin a face pate-ul de casa. punem intr-un vas ficatul si ceapa taiata in patru. Adaugam apa cat sa il cuprinda si putina sare si lasam la fiert aproximativ 15-20 de minute, pana cand este gata (daca infingem furculita in el trebuie sa fie moale). Lasam la racit, timp in care ne ocupam de oua.
- Punem ouale intr-un vas incapator si le acoperim cu apa.
- Fierbem ouale tari si cand sunt gata le scurgem de apa in care au fiert si le punem in apa rece.
- Cat se racesc ouale face pate-ul de casa astfel: taiem ficatul bucati si il punem impreuna cu ceapa si o lingura de smantana in robot (eu am folosit un chopper – ca acesta de aici).
- Mixam bine cateva minute pana cand se transforma intr-o pasta. Adaugam sare si piper dupa gust si la nevoie inca o lingura de smantana. Nota: se poate folosi si unt in loc de smantana.
- Lasam la racit dupa care le curatam de coaja, le taiem in doua si scoate, cu ajutorul unei lingurite galbenusul.
- Punem galbenusul intr-un vas si il pasam cu furculita pana cand il facem pasta dupa care il amestecam cu pate-ul.
- Cu ajutorul unei lingurite, sau mai elegant cu un posh, umplem golurile ramase in albusuri in urma scoaterii galbenusurilor cu pasta de galbenus si pate.
- Asezam pe un platou si pe deasupra turnam in fir subtire putina maioneza subtiata cu smantana. Se poate folosi doar maioneza daca doriti. Mie mi se par mai bune cu sos de maioneza si smantana asa cum am folosit in reteta de oua umplute cu ton – vezi aici. Daca dorim, daca nu avem probleme de sanatate, putem pune mai mult sos de maioneza.
- Decoram cu bucatele de maslina, gogosar murat si patrunjel proaspat. Dam la rece pana in momentul servirii.
Pofta buna la oua umplute cu pate de casa!
Cristina Dragomir says
tot cu oua si chestii grele? Noi de maine o mai dam si pe legume si salate ca deja… ne intoxicam.
Claudia V says
Pai… la mine e traditie sa postez in primele zile ale anului ce am gatit pentru Revelion asa ca… vor mai fi ”chestii grele” la capitolul nou aparut pe blog.
Daca urmaresti pagina de Facebook ai sa vezi ca acolo mancam ”subtire” ;)
Eu drept sa zic as manca doar aer daca s-ar putea :)))
Laura C. says
Arată foarte frumos!
Claudia V says
Multumesc! Sunt si foarte bune ;)