Gogoșari în sos de muștar (pentru iarnă)
Rețeta de gogoșari în sos de muștar este ”un clasic” al rețetelor de conserve pentru iarnă. Îmi aduc aminte că gogoșarii aștia în sos de muștar erau un fel de delicatesă în vremea copilăriei. Nu multă lumea îi făcea așa. Dar și ce gospodină îi făcea, avea cu ce să se laude în fața musafirilor la o masă festivă.
Este o rețetă simplă și ușor de făcut așa că o puteți și voi încerca chiar dacă nu aveți multă experiență în bucătărie. Și seamănă foarte mult cu rețeta de gogoșari în sos de bulion pe care am publicat-o acum 2 ani pe blog – vezi AICI.
Acum, tot de la verișoara mamei mele am luat și rețeta de gogoșari în sos de muștar. Și dacă e să le compar pe amândouă, drept să vă zic, mie una îmi place mai mult gustul gogoșarilor în sos de muștar decât a celor în sos de bulion.
Pe net am mai văzut și un gen de rețetă combinată. Adică gogoșari în sos de muștar cu bulion. Sigur merge și așa. Principiul de preparare este același.
Practic de face un sos din toate ingredientele în afară de gogoșari, apoi aceștia se fierb câteva minute în acel sos după care se pun în borcane și se lasă să se ”marineze” în continuare, la cald, pentru câteva saptămâni.
Gogoșarii în sos de muștar, drept să vă zic, parcă nu mai au nevoie de acea marinare de câteva săptămâni, cum e la gogoșarii în sos de bulion. Mie mi s-au părut foarte buni și imediat după ce i-am făcut.
Ca să pot să vă dau rețeta chiar acum, cât încă mai sunt gogoșari pe piață, nu am mai putut aștepta ca să fac pozele așa că ce vedeți în poză, în castronel, este exact ce mi-a rămas în plus după ce am pus gogoșarii în cele 3 borcane. Atât mi-au ieșit din 2 kilograme de gogoșari curățați, doar 3 borcane. La cât sunt de buni, cred că mai fac o porție.
- 2 kg de gogoșari curățați de cotor și semințe
- 200 grame de muștar
- 200 grame de oțet de 9 grade
- 200 grame de zahăr
- 200 grame de ulei
- o linguriță cu sare (fără iod pentru murături)
- piper boabe
- foi de dafin
Mod de preparare pentru gogoșari în sos de muștar
- Punem într-o oală încăpătoare toate ingredientele în afară de gogoșari, adică oțetul, uleiul, zahărul, mustarul, piperul, sarea, foile de dafin. Notă! Eu nu am mai pus piper deoarece am folosit muștar iute. Pentru noi a fost suficient cât de picant a ieșit doar de la muștarul iute.
- Lăsăm totul să fiarbă câteva minute (aproximativ 10), amestecând din când în când, până se va topi zahărul. Deși la început sosul va părea unui tăiat, din cauza muștarului, totul se va omogeniza după câteva clocote.
- După zece minute adăugăm peste sosul din oală și gogoșarii tăiați, amestecăm și lăsăm să fiarbă, cu capacul pus, 10 minute.
Vezi mai jos cum se sterilizează borcanele și capacele!
Abonează-te și tu la canalul de Youtube!
Apasă și pe clopoțel pentru noutăți!
- Dăm deoparte capacul și mai lăsăm la fiert câteva minute. Gogoșarii vor lăsa și ei zeamă și se vor înmuia. Atenție! NU trebuie să îi fierbem până se gătesc de tot, până devin moi deoarece aceștia se vor mai înmuia în timp, cât stau în borcane. Gogoșarii trebuie să rămână crocanți!
- Când sunt gata îi punem fierbinți în borcanele sterilizate în prealabil, închidem cu capacele, întoarcem invers, acoperim cu o pătură și lăsăm să se răcească lent.TIPS! Pentru mai multă siguranță borcanele pot fi și sterilizate astfel: închidem capacele, punem borcanele în cuptorul preîncălzit la 150 de grade Celsius și le lăsăm 15 minute după care oprim focul și lăsăm să se răcească lent, în cuptor.
- Servim la iarnă alături de o friptură sau ca și garnitură la cartofi sau fasole gătite în funcție de preferințe.
Să aveți poftă la gogoșari în sos de muștar!
Vezi mai jos și cum poți face o delicioasă pastă de gogoșari din DOAR 2 ingrediente!
silvia says
Reteta mea e un pic asemanatoare, dar pun mai multe legume iar maioneza o fac separat.
1 kg morcovi, 1 kg gogonele, 1 kg gogosari, 1 kg ardei kapia, 1 kg ceapa alba si 1 kg ardei gras.
750 ml apa, 250 ml otet, 250 g zahar,2 linguri sare, se pun la fiert si se oparesc legumele pe rand (spalate, curatate, taiate dupa preferinta), se scot cu o paleta, se racesc si se amesteca cu maioneza facuta din 400 g mustar si 500 ml ulei. Se aseaza in borcane sterilizate si la camara cu ele. Sa aveti pofta!
Claudia Vasilache says
Multumesc mult pentru reteta! Am sa o incerc si eu daca mai gasesc gogosari si ardei in piata :)
Albu Steluta Georgiana says
N-am pus niciodata in sos de mustar…trebuie sa incerc si eu reteta neaparat!
Catalina Coman says
Gogosari in sos de bulion am mai mancat, dar de mustar inca nu. E o reteta de incercat.
Rokolla says
Deci arata extrem de delicios. Chiar imi doresc sa-mi fac si eu cateva borcane. Daca reusesc imi pun si eu saptamana viitoare
Bratu Gabriela says
nu am pus pana acum gogosari pentru iarna, dar treaba asta cu sos de mustar suna bine rau!
Claudia Vasilache says
Incearca! Sunt sigur ca o sa iti placa! :)
Mirela Marin says
Am mai văzut rețete de gogoșari în sos de muștar dar nu am încercat.
Rețeta mea de gogoșari place atât de mult încât nu aș convinge :)
Totuși, nu e cam mult să fierbi 10 minute gogoșarii și încă câteva min?
Felicitări!
Claudia Vasilache says
Mie mi s-au parut prea tari dupa 10 minute dar, ce sa zic, fiecare cu gusturile lui. Ii poti fierbe doar 10 minute…
Mihaela Curea says
Mie imi plac mult gogosarii, dar eu nu pun pe iarna, imi tot propun sa ma mobilizez, dar toamna e mereu ocupata cu altceva.
Mihaela says
Si noi punem gogosari in otet, dar fara mustar. O sa incerc si reteta ta.
Claudia Vasilache says
Si eu pun in otet dar asta e altfel, are si alt gust :)
Lamiita Petre says
Foarte faina reteta, nu am mancat niciodata gogosari in sos de mustar. Desi s-au scumpit gogosarii ca naibii, am s-o corup pe mama sa facem si noi. Mie, sigur imi vor placea.
Claudia Vasilache says
Da, s-au cam scumpit acum pentru ca e final de sezon dar tot merita sa pui macar 2 kilograme ;)