Gogonele murate in saramura pentru iarna
Acum, cand toamna si-a intrat pe deplin in drepturi, si recolta de rosii din gradina incepe sa se micsoreze, rosiile verzi ne mai avand putere sa se coaca, e timpul pentru a face din ele gogonele murate.
Gogonelele se pun la murat la fel cum se pun si castravetii. Mare diferenta chiar nu este. Avem nevoie de sare mare neiodata si nu de altfel. Asta e secretul muraturilor perfecte.
Apoi, evident apa si restul ingredientelor care se folosesc de obicei la muraturi: boabe de mustar, de piper, marar uscat, usturoi, frunze de telina, etc.
Apoi, un pic de rabdare, ca deh, mai si trebuie sa se mureze gogonelele noastre, nu? Dar pana la Craciun, daca sunteti rabdatori si nu le consumati inainte, o sa aveti pe masa, alaturi de traditionalele fripturi, si niste muraturi gustoase si sanatoase.
Mai multe despre importanta consumului de muraturi care aduc un aport de probiotice in alimentatia noastra, perecum si cateva mici secrete care va vor spune cum sa va iasa muraturilor perfecte am scris pe larg in reteta de castraveti murati in saramura pentru iarna si chiar va recomand sa treceti si pe la aceasta reteta ca sa aflati mai multe.
Ca si la castravetii murati, si aici, in reteta de gogonele murate nu voi folosi cantitati anume. Fiecare pune ce si cat doreste, in functie si de ce gogonele are, de recipientele in care le va pune. Puteti folosi de la borcane de 800 ml si pana la butoiase din plastic. In functie de cat stiti ca sunt necesitatile familiei voastre.
Retineti doar acest fapt important: la un litru de apa se pune o lingura de sare mare, NEIODATA, care se gaseste la orice alimentara de cartier, la preturi mici, de sub 1 ron pe kilogram. Daca chiar nu gasesti nicaieri pe langa tine, poti comanda si online de aici.
- gogonele
- morcovi
- radacina de hrean (frunze de hrean)
- boabe mustar (optional)
- boabe piper (optional)
- usturoi
- ardei iuti
- frunze de telina
- marar uscat
- apa
- sare
Mod de preparare pentru reteta de gogonele murate
- Spalam gogonelele morcovii si telina. Tips&Trics: Cele mai bune gogonele murate vor fi cele usor rosiatice.
- Taiem morcovii rondele sau fasii si curatam usturoiul.
- Pregatim borcane curate si pe fundul acestora punem frunze de telina si marar dupa care incepem sa asezam gogonelele,incercand sa le potrivim in asa fel incat sa stea cat mai inghesuite.
- Punem intai un rand si apoi continuam cu altul pana sus. In golurile dintre acestea putem pune si morcovi mici intregi sau felii de morcov precum si alte bucati de legume pe care dorim sa le muram.
- Cand am terminat de asezat totul in borcane punem deasupra un catel-doi de usturoi si un ardei iute intreg sau chiar bucati, in functie de cat de mare este borcanul in care muram gogonelele.
Vezi in video de mai jos si reteta video!
Aboneaza-te si tu la canalul de Youtube!
Apasa si pe clopotel pentru noutati!
- In final adaugam si frunze verzi de telina, tije uscate de marar si frunze verzi de hrean sau radacina de hrean taiata fasii. Optional putem adauga si condimente cum ar fi boabe de pierp, boabe de mustar, sau boabe de coriandru.
- Punem sub borcane un obiect de metal, un grilaj sau lama unui cutit pentru a impiedica posibila deteriorare a acestuia cand vom care turnam saramura clocotita.
- Facem saramura care nu este altceva decat o solutie de apa cu sare. Aproximam cantitatea de apa necesara pentru a umple borcanele si adaugam sare mare, grunjoasa, speciala pentru muraturi (deci FARA iod!) in functie de cata apa avem. Se pun 20 de grame de sare (o lingura) la un kilogram de apa.
- Punem solutia pe foc si lasam sa dea doua-trei clocote dupa care dam vasul cu saramura deoparte
- Asa fierbinte cum este incepem sa o turnam in fiecare borcan astfel incat sa ajungem pana la limita de sus a gurii borcanului si sa acopere tot.
- Lasam borcanele asa cum sunt ele puse, deci fara sa le inchidem cu capacele, pana a doua zi cand dam jos din saramura o cantitate cat sa mai ramana in borcan pana unde incepe gatul acestuia.
- Inchidem cu capace, intoarcem borcanele invers ca sa verificam saramura sa nu cumva sa curga.
- Le agitam de doua-trei ori, dupa care le punem la pastrare in loc intunecos si racoros pana cand le vom consuma.
Spor la pus gogonele murate pentru iarna!
Alte retete de muraturi:
Castraveti murati pentru iarna (click aici pentru reteta)
Gogosari in otet, fara fierbere si fara conservant (click aici pentru reteta)
Nicol says
Bună.Eu am butoaie de plastic.Cum pot face saramura?Ca imi e ca daca pun apa caldă prinde gust de plastic,pentru ca asa am pătit anul trecut
.multumesc frumos
Ionel says
Puteti proceda in felul urmator. Faceti saramura cu apa rece dupa care se pritoceste timp de 10 zile, complectati cu saramura ca sa acopere gogonelele capaciti si lasati la murat.
Prof. Dr. Andrei Angheluta says
Pff, inca o intrebare, mii de scuze:
Maine seara trebuie sa mai iau borcane, ca mai am de pus niste gogonele si niste ardei iuti. Pot sa sigilez borcanele de cand pun lichidul prima data? Fara sa le las o zi deschise? Pun lichid pan’ la gat, ok, dar as vrea sa le sigilez fiindca am pisici total innebunite dupa orice cu sare. A trebuit sa stau de paza ca sa nu vina la borcane. Sarea nu le face bine. Drept urmare, chiar daca nu-mi raspundeti, tura de maine o sa fie sigilata de la inceput.
Claudia V says
NU! In nici un caz nu trebuie sa sigilati borcanele chiar atunci. Trebuie lasat un timp a sa se raceasca. Mai degraba le acoperiti cu o panza ceva cat sa permiteti aerului sa intre. Le duceti pe balcon, in baie :))) oriunde dar nu inchideti din prima zi borcanele ca nu vor mai iesi bune muraturile.
Pentru ardei iuti nu e problema daca urmati reteta de aici
https://lecturisiarome.ro/2016/08/ardei-iuti-la-borcan-cu-otet-fara-fierbere/ puteti inchide de la inceput.
Prof. Dr. Andrei Angheluta says
Multumesc pentru raspunsuri! Am inteles. Ardeii ii prefer murati, nu in otet. Voi pune si in otet doua borcane, dar abia la finalul saptamanii viitoare.
Claudia V says
Cu placere! Sa aveti spor!
Acum sa va intreb si eu ceva :) Cum puneti ardeii iuti in in saramura? Am incercat si s-au inmuiat. Nu prea mi-au placut. Poate imi spuneti secretul :)
Prof. Dr. Andrei Angheluta says
Nu am niciun secret :)) Dupa reteta de mai sus. Adaug doar ramuri de visin si sper sa nu se inmoaie :D. N-am facut niciodata conserve.
Claudia V says
:) Va tin pumnii! Si va astept si un feedback… la Craciun cand desfaceti borcanele si gustati rezultatul final :)
Prof. Dr. Andrei Angheluta says
M-am uitat putin peste proprietatile alimentelor si peste compusi. Teoretic, daca pun 1-3 linguri de otet in saramura (otet din vin, de 9 grade), ardeii ar trebui sa ramana fermi. Revin cu rezultatul final in trei saptamani.
Claudia V says
Aha, deci faceti o combinatie de saramura si otet ca sa reduceti cantitatea mare de otet. Nu e o idee rea.
Ceva cam de genul asta fi in reteta pe care o voi publica maine dimineata pe blog, de conopida in otet. Doar ca solutia are si zahar ca sa contrabalanseze aciditatea otetului.
Astept confirmarea peste trei saptamani :)
Spor la treaba!
Prof. Dr. Andrei Angheluta says
O intrebare de incepator:
Am gasint, in timp ce cautam retete, combinatii de saramura cu otet. De la o lingura la litrul de apa pana la 500 ml apa, 500 ml otet. Intrebarea mea e: se acresc putin si asa, nu? Fara sa fi pus otet ma refer. Multumesc anticipat pentru raspuns, doamna.
Claudia V says
Exista si varianta de muraturi cu otet. Se fac si asa.
Insa acest mod e murare este cel doar in saramura! Este cea mai buna modalitate de murare pentru ca rezultatul final va fi unul foarte sanatos. Vorbim despre existenta probioticelor care sunt atat de benefice pentru sanatare.
Puteti citi mai multe despre fermentare alimentelor in articolul de pe celalalt blog pe care scriu, adica aici
https://lecturidemamica.wordpress.com/2012/08/17/fermentarea-alimentelor/
In final veti obtine muraturi acre, va sigur :)
Prof. Dr. Andrei Angheluta says
Multumesc de raspuns. Ce sa fac, sa desfac borcanele sa adaug si alea? Efectiv am uitat de ele, desi le aveam pregatite. Restul e totul pus ca erau mentionate in pasii numerotati :D. Piperul si boabele de mustar erau doar sus, in partea de ingrediente, ati uitat de ele la pasi.. am uitat si eu. Sper sa nu se simta diferenta.
Am gasit aceasta reteta cautand “gogonele murate cu usturoi”, fiindca imi facea bunica mea si eram topit dupa ele. Dar am si niste ardei iuti pusi, si niste castraveti. Toate separat. Multumesc pentru raspunsul rapid si pentru tampiti ca mine, treceti la pasi si cand se adauga piperul si boabele de mustar. Acum, cand nu mai actionez ca un robot din lista dumneavoastra de pasi, ma gandesc ca se puneau cand am pus si gogonelele in borcan, inainte sa torn lichidul.
O seara placuta,
Claudia V says
Nu se va simti mare diferenta, stati fara grija. E doar, sa zicem chestiune de nuanta :p
O sa se murere si fara condimentele respective. Important e sa folositi sare din aceea mare, grunjoasa, ieftina, pe care o gasiti la sub 1 ron la alimentara din colt :)
Prof. Dr. Andrei Angheluta says
Buna ziua.
Ceva e-n neregula. E pentru prima data in viata mea cand fac muraturi si am decis sa urmez aceasta reteta pas cu pas. M-am apucat ieri, am pus gogonele si, separat, castraveti, dar si ardei iute. Toate bune si frumoase, dar am ramas cu piperul si boabele de mustar. Ce fac cu ele? Borcanele sunt deja sigilate.
Claudia V says
Condimentele, orice fel de condiment e optional. Am sa specific asta in reteta.
Le puteti adauga sau nu. Important e sa puneti frunze de telina, usturoi si marar, hrean. Astea cam nu ar trebui sa lipseasca. Puteti desface acum borcanele si sa puneti desupra si restul condimentelor. Inchideti si agitati dupa care lasati la loc intunecat si racoros pana se mureaza.
Conservarea muraturilor nu presupune si sterilizarea in prealabil a borcanelor asa ca nu e o problema daca puneti acum.
Claudia V says