Cum poti conserva ardeii copti pentru iarna. 3 metode simple
Cum piețele s-au umplut deja de fructe și legume, și noi ca niște gospodari desăvârșiți ce suntem începem să ne gândim la păstrarea recoltei peste iarnă. Oricât de mult am consuma fructele și legumele acum în sezon, tot mai rămâne pentru a pune la păstrare în congelator sau în borcane frumos etichetate și așezate în cămară la păstrare.
Suntem la început de iulie și în perioada asta de obicei cele mai mult puse la păstrare pentru iarnă sunt fructele. Gospodinele fac din ele dulceață, gem sau compot. Dar le pun și la congelator.
Cu toate că mie una mi se pare cam prea devreme să facem acest lucru și în ceea ce privește legumele, am constatat, din statisticile blogului, că românul nostru e prevăzător și începe din timp conservarea acestora. Sau poate se interesează din timp cum să procedeze și caută rețete și modalități de păstrare a legumelor peste iarnă.
Rămâne să mă ajuți tu cu un răspuns la întrebările acestea, din propria ta experiență sau din cea moștenită de la bătrâni: e prea devreme să începem din iunie să conservăm legumele? Când ar trebui s-o facem?
Până o să aflu un răspuns de la tine voi vorbi astăzi despre cum poți conserva ardeii copți pentru iarnă.
Cum poți conserva ardeii copți pentru iarna. 3 metode simple
În primul rând, înainte de a-i conserva, evident că trebuie să îi coci. Cum? Varianta cea mai simplă, cea pe care o știu din bătrâni este coacerea pe plită.
Îmi aduc aminte că pe vremuri, bunica mea cocea ardeii pe plita de la aragaz folosindu-se de o bucată de tablă special făcută pentru această operațiune gospodărească. Această tablă se mai folosea și pentru coacerea lor pe lemne, afară în curte. Dacă nu ai această tablă poți folosi liniștit o tigaie de tip grill.
O metodă modernă de coacere a ardeilor este folosirea cuptorului care mie totuși, pe căldurile astea, mi se pare puțin incomodă. Mai repede se coc ardeii pe plită decât în cuptor. Însă coacerea pe plită are dezavantajul că produce și mult fum în încăpere. La cuptor parcă se încinge prea mult căldura în casă, dar nu se face așa de mult miros. Avantaje și dezavantaje. La urma urmei, fiecare va alege cum să coacă ardeii în funcție de posibilități.
După ce-i coacem, pe plită sau în cuptor, va trebui să-i curățăm. Pentru asta, mai întâi o să-i punem, pe măsură ce se coc, într-un vas încăpător, presărăm sare pe ei, acoperim cu un capac și lăsăm un sfert de oră „să transpire”. În felul acesta, coaja arsă se va desprinde mult mai ușor de pe ei.
După ce am dat deoparte coaja arsă de la copt, scoatem cu grijă cotorul și înlăturăm semințele rămase. Nu îi spălăm în apă ci doar ne înmuiem noi mânile în apă și îndepărtăm semințele rămase.
Metode de păstrare a ardeilor copți pentru iarnă
1. la congelator
După ce coacem și curățăm ardeii, pentru a-i pune la congelator va trebui să-i scurgem bine de zeamă. Îi punem într-o sită pe care o așezăm pe un castron și-i lăsăm câteva ore, la frigider, să se scurgă zeama. Apoi îi punem, întregi sau fâșii, în pungi de plastic, etichetăm și dăm la congelator.
Dacă avem aparat de vidat e și mai bine. Vidăm pungile înainte și vor ocupa mai puțin loc în congelator.
2. la borcan în suc propriu
Despre această metodă ți-am povestit deja aici. Am pus anul trecut de probă 2 borcane de ardei copți în suc propriu. Zilele trecute am desfăcut și am constatat că au ținut foarte bine și nu doar atât. Fiind conservați în sucul lor propriu au gust mai bun decât cei ținuți la congelator.
Vezi mai jos și rețeta video!
Nu uita sa te abonezi și tu pentru a fi la curent cu ultimele rețete video!
3. la borcan cu oțet
Metoda aceasta încă nu am încercat-o, dar o voi face în toamna asta când vor fi pe piață ardei din belșug.
Am citit însă că se pot conserva și așa folosind o soluție făcută din sucul lăsat de ardeii copți, oțet cu zahăr și sare. Se pun ardeii copți în borcanele sterilizate și apoi se toarnă peste ei soluția respectiva. Se închid cu capacele, se mai sterilizează și cu tot cu borcane și apoi se dau la rece peste iarnă.
Dacă ai încercat acest ultim mod de a conserva ardeii pentru iarnă te rog să îmi spui și mie cum sunt și dacă țin bine. Aș vrea să încerc să pun și eu ardei copți în oțet. Până acum am încercat doar să păstrez gogoșari în oțet – vezi aici rețeta – dar e o rețetă cu gogoșari cruzi.
Spor la conservat ardei copți pentru iarnă!
Paula Ion says
La congelator inca nu am incercat, de fiecare data i-am pus la borcan cu otet.
Claudia V says
Da? Si cum i-ai pus cu otet? Ai o reteta anume?
coco says
prefer metoda cu congelatul, imi pare cel mai simplu si ii pot folosi cum doresc!
Alina says
Imi plac ardeii copti la nebunie <3 mi se par deliciosi. Si mami ii congeleaza si am vazut ca se pastreaza chiar bine.
Claudia V says
da, la congelator e sigur ca tin si sunt foarte buni :)
Mirabela says
Eu nu am facut niciodata, dar din ce am observat la mamii cea mai buna varianta este concelatul. Nu de alta, dar chiar azi am desfacut 2 borcane cu ardei copti si au fost stricati :( Nu stiu prin ce metoda i-a pus mamii, dar mor de oftica. Pe langa risipa,am ramas si cu o pofta imensa. In schimb am deschis un borcan cu gogosari copti si acestia au fost buni. Iar nu stiu cum au fost facuti, dar erau foarte uleiosi si am pus eu otet peste ei si sare. Numai buni de mancat!
Claudia V says
Probabil ca nu a sterilizat bine borcanele. Se mai intampla.
Raluca Brezniceanu says
Eu ma limitez la a-i congela, celalalte variante nu mi-au iesit prea bine, cred ca n-am avut reteta buna.
Claudia V says
incearca asa, in suc propriu! Sunt foarte buni!
doina racoti says
Am folosit toate variantele, dar de la o vreme m-am puturosit. :) Nu mai conserv nimic. Cand mi-e pofta, pe timp de iarna, cumpar cativa ardei si-i coc.
Claudia V says
mda dar cei din iarna nu prea au gust :(
Bianca Ionel | Blogger Iasi says
Eu am încercat varianta la borcan în suc propriu și cea la congelator. Mai rămâne ultima de testat.
Claudia V says
:) Ca si la mine. Neaparat trebuie s-o incerc pentru ca mi s-a spus ca este chiar cea mai buna metoda de conservare a ardeilor copti.
Claudia`s Choice says
Imi place oricare metoda. Ardeii sunt unele din legumele mele preferate, iar cei copti sunt deliciosi!
Antoaneta says
Sotul meu mananca multi ardei copti, dar nu am pus pana acum. L-am lasat sa cumpere :) )))
Cred ca ma mobilizez si ii fac o surpriza pentru la iarna.
Claudia V says
Hai ca nu e greu :p
cristina dragomir says
in congelator am pus si noi anul trecut si mai avem si acum o portie. Chiar s-au patrat bine si au avut gust. Nu ma asteptam sa mai aiba gust dupa 4-5 luni de stat la rece.
Claudia V says
Incearca sa ii pui in borcan, in sucul lor propriu. Sunt mult mai gustosi asa!