Gogosari in otet, fara fierbere si fara conservant
A doua reteta din seria conservelor pentru iarna pe care am inceput-o zilele trecute cand am postat articolul despre cum sa faci suc de rosii fara conservanti (click aici) am hotarat sa fie cea de gogosari in otet, fara fierbere si fara conservant. Este o reteta simpla si rapida pe care am luat-o de la o matusa de a mea, brasoveanca de loc, si care mereu pune pe iarna gogosarii asa.
Reteta pe care mi-a dat-o ea era pentru zece kilograme de gogosari dar eu am injumatatit-o pentru ca noi mai punem si multe borcane de castraveti murati in sare (urmeaza sa va dau si aceasta reteta) pentru iarna si nu avea rost sa aglomeram camara cu asa multe conserve.
Asa ca, fara prea multa alta introducere sa trecem la facut gogosari in otet, fara fierbere si fara conservant, o reteta usor de facut si care nu implica sa-i aloci mult timp in ciuda faptului ca, pentru a o pune in practica ai nevoie de 2 zile.
Stiu ca mai exista si varianta de gogosari opariti inainte. Eu nu am incercat-o pentru ca imi place mult cum ies asa, facut la rece si mi se pare mult mai comod. Daca tu ai incercat si cealalta varianta ne-ar fi de ajutor parea ta pe care te rog sa o lasi intr-un comentariu ca sa stim care dintre variante ar avea un rezultat mai gustos.
Urmareste-ma si pe Instagram!
Apasa pe poza ca sa dai follow!
In felul acesta, adica făcuti la rece, fara oparirea in prealabil, gogosarii ies crocanti și gustos, suficient de acri pentru gustul nostru adica nici prea acru si nici prea fara gust, ca sa zic asa.
- 5 kg de gogosari
- 500 ml otet de vin de 9 grade (de acest fel)
- 500 grame de zahar
- 100 grame de sare pentru muraturi
- un manunchi de frunze de telina
- o lingura de boabe de piper
- o lingura de boabe de mustar
- trei- patru bucati de hrean
Mod de preparare pentru reteta de gogosari in otet, fara fierbere
- Spalam foarte bine gogosarii, ii lasam sa se scurga si cand sunt uscati ii taiem in patru si le scoatem cotoarele si semintele dupa care ii punem intr-un lighenas sau o craticioara incapatoare.
- Combinam, intr-o craticioara, otetul cu zaharul si sarea, amestecam bine pana cand acestea se topesc si se formeaza o solutie. Atentie!: este important sa folosim otet din vin de 9 grade pentru a putea conserva cu succes gogosarii! De asemenea folositi doar sare mare, grunjoasa, speciala pentru muraturi!
- Turnam peste bucatile de gogosari solutia de otet, sare si zahar, acoperim si lasam pana a doua zi. Mai amestecam din cand in cand in vasul in care se afla gogosarii astfel incat acestia sa se cuprinda. Peste noapte ei vor lasa zeama mai multa.
Vezi mai jos si rețeta video in alta varianta!
NU uita sa te ABONEZI si tu la canalul de Youtube
pentru a fi la curent cu ultimele retete video!
- A doua zi separam gogosarii de solutia de otet in care au stat si ii punem in borcane curate, sterilizate si neaparat uscate!
- Adaugam in fiecare borcan bucatile de gogosari, cat mai aproape unele de altele (mai inghesuite) si din loc in loc, intre ele adaugam bucati de hrean si frunze de telina iar la sfarsit pune si cateva bobite de mustar si piper
- Strecuram zeama (solutia in care au stat gogosarii peste noapte) deoarece gogosarii vor mai lasa unele impuritati care in borcan vor putea fermenta.
- Turnam zeama in fiecare borcan pana cand gogosarii se acopera.
- Inchidem fiecare borcan cu capacele respective si … le putem pune la pastrat in camara peste iarna.
Nota!
Otetul NU il diluam cu apa deoarece, lasat peste noapte impreuna cu gogosarii, acestia vor lasa ei singur multa zeama si in final lichidul rezultat va fi suficient pentru a conserva gogosarii in borcane.
Apasa AICI pentru a vedea reteta de gogosari in sos de bulion pentru iarna!
Update: Trec aici si un sfat primit de la o cititoare care pune gogosari in otet dupa aceeasi reteta: ”cine doreste poate sa puna mai mult otet chiar daca ramane zeama, se poate folosi la salata din capia cu ceapa si putin ardei iute (dupa preferinta), se fierbe 5 minute si se aseaza in borcane tot cu fruze de telina si hrean.” O idee care mi s-a parut foarte buna si pe care v-o recomand si voua acum.
Ii folosim la o salata de boeuf sau la ornat alte aperitive, ca si garnitura la o friptura de pui sau de porc si de ce nu, chiar si atunci cand e post si aveti pofta de o portie de cartofi prajiti. :)
Daca vrei sa fii la curent cu ultimele retete. Iar daca iti plac discutiile ca intre prieteni te invit si pe grupul de Facebook Lecturi si Arome sa discutam despre retete, sfaturi, trucuri in gospodarie, carti, etc.
Spor la treaba sa aveti! :)
Apasa AICI ca sa vezi cum se fac gogosarii in sos de mustar pentru iarna!
Intreaga colectie de conserve pentru iarna o gasesti dand click AICI!
violeta says
Buna, în reteta scrisa apare ca se amesteca otet+zahar+sare.In video arata altceva.Intr-un loc este cu hrean ,în video este fara.Te rog, lamureste,-ma.Multumesc
Claudia Vasilache says
Se poate si cu hrean si fara hrean! Hreanul mai intareste daca este pus la muraturi. Dar daca nu am in acel moment, atunci nu pun si tot iese bun.
Claudia Vasilache says
Ah, si referitor la otet, zahar, sare… e totuna! Adica ori punem separat ori facem solutia inainte. Cum e si la compot. Se poate face in 2 moduri. rezultatul e la fel.
Manuela says
Am facut aceasta reteta anul trecut, intocmai, a iesit minunat ! Baiatul meu vrea sa o faca impreuna cu mine, anul acesta, ca sa invete si el. Foarte buna ! Multumesc
Claudia Vasilache says
Cu mare placere! Ma bucur ca v-a placut! :)
florinel says
Buna ziua,reteta d-voastra mi sa parut interesanta,si o incerc si eu,dar va rog spuneti-mi si mie daca printre gogosari pun si conopida e vreo problema?multumesc anticipat,…
Claudia Vasilache says
Ma bucur ca va tenteaza sa o incercati. DIn cate am inteles, de la alte gospodine care pun tot asa gogosarii se poate pune la final si conopida. Deci puteti sa incercati.
Eu am pus asa, separat, doar conopida!
https://lecturisiarome.ro/2016/09/conopida-la-otet-pentru-iarna/
Vera says
Fara zahar nu merge? Sau cu ce dietetic ar putea fi înlocuit?
Claudia Vasilache says
cu miere in loc de zahar! Altfel nu stiu sa se poata.
violeta says
buna ziua
Am făcut si eu reteta exact ca în descriere,numai ca am văzut ca încep sa îmi fermenteze ce as putea face sa nu se strica?
Va multumesc.
Claudia Vasilache says
Buna ziua! Sincera sa fiu nu stiu ce sa va spun pentru ca eu nu am patit niciodata asa ceva. Probabil ati tinut borcanele la cald… Incercati sa faceti alta marinada si sa o inlocuiti pe cea care fermenteaza dar sa tineti la rece borcanele.
Lamiita Petre says
Si noi facem aceeasi reteta iar mie imi plac foarte mult gogosarii cum ies, n-as schimba reteta. interesanta ideea “Update”
Laura says
Tot retete smechere ai! Foarte bine arata muraturile tale.
Claudia Vasilache says
Multumesc! :)
Ilie Gavrila says
Pentru siguranta eu sterilizez orcanele 5 minute de cind incepe sa fiarba.
Claudia V says
Da, ar fi si asta o idee insa eu nu am avut probleme.Am pus fara sterilizare si au stat foarte bine peste iarna :)
Roxy R says
Bună am și eu o întrebare. …Dacă pun gogoșarii în oțet de 6 grade nu se mai fac?
Claudia V says
Buna!
Cred ca e important sa fie de 9 grade pentru ca e mai puternic si deci se vor conserva mai bine gogosarii :)
efemera says
Daca nu se sterilizeaza, gogosarii vor fermenta. Mai ales daca se depoziteaza in camara la bloc.
Claudia V says
Matusa mea de la care am reteta, precum si noi, facem fara sterilizare prealabila si tin peste iarna.
Insa daca iti e teama sa nu cumva sa fermenteze poti folosi conservant, asa cum am precizat si in reteta
Didi says
Da..si eu fac de cativa ani buni reteta,dar eu la 5 kg de gogosari curatati si sferturi taiati,1 kg otet,1 cana zahar si 1 cana sare mare neiodata,piper,boabe mustar,hrean,telina frunze..si isi lasa zeama mai multa decat trebuie..bineinteles ca o beau ca mi place zeama de la gogo.. ;) dar nu mai stiu daca se poate pune si catei de usturoi….
Claudia V says
Eu doar reteta asta o stiu deci nu as putea zice daca e buna si cu usturoi.
Ca veni vorba de zeama… mama mea face ca si tine. Bea zeama pentru ca ii place mult ;)
Gina Ivan says
De 6-7 ani si eu fac aceasta reteta si sunt cei mai buni gogosari!
mihaela stan says
Fac aceasta reteta de 4-5 ani si niciodata nu mi-a ajuns zeama lasata de gogosari. Am mai facut separat amestec de otet ,sare,zahar si apa….
Claudia V says
Si noi o facem de ceva timp iar la matusa mea e traditie de ani buni. Ma mir ca nu iti iese asa cum ar trebui?
Folosesti cantitatile din aceasta reteta? Procedezi cum trebuie si tot degeaba?
kta says
5 kg de gogosari intregi sau 5 kg de gogosari dupa ce le-am scos cotorul? Solutia o turnam fierbinte peste gogosari sau rece? Multumesc!
Claudia V says
Cinci kilograme de gogosari intregi, cantariti inainte de ai curata.
O sa precizez mai exact si in articol acest lucru.
Solutia nu se teoarna fierbinte pentru ca, daca citesti cu atentie…. nu se fierbe nimic! Se face totul la rece, prin macerare!
ktadidi says
Multumesc frumos pt lamuriri…nu stiu de ce aveam impresia ca acea solutie se va pune pe foc pana se topesc sarea si zaharul….cred ca am vazut cuvantul ”craticioara” si am asociat direct cu aragazul! :)))) sunt incepatoare si eu! :) Succes in continuare!
Claudia V says
Cu cea mai mare placere, oricand! Ma bucur ca iti pot fi de folos cu lamuriri si ca doresti sa incerci reteta de la mine.
Chiar mi-ar placea sa revii cu un comentariu in care sa imi spui impresiile de dupa aia. Poti face chiar si o poza ca sa o public pe site. O trimiti pe adresa de la rubrica ”Despre mine”.
Spor la gatit! :)
Iuliana says
Sa-i transmiti matusii de la Brasov multumiri pentru reteta ca demult o cautam! :)
Claudia V says
Ohoo, are deja mii de multumiri de la noi! Dar una in plus nu strica ;)
vasile roaita says
sa-i transmiti matusii de la Brasov ca mi-a iesit o pasta de gogosari in loc de gogosari in otet !!!!!!!!!!!!
cum este posibil ca sa ajunga 500ml de otet sa acopere 5 kg de gogosari ?
Claudia V says
Vasile, este curios cum tie nu ti-a iesit reteta asta cand la altii iese. Cred ca ai inteles gresit ca trebuie sa acopere otetul toti gogosarii. Am scris ca se acopera si apoi se amesteca din cand in cand. Nu ca se scufunda gogosarii in otet. Iti dai seama ce fel de gogosari ar iesi daca am tine practic scufundati gogosarii in otet? Adica sa stea in vreo sase litri de otet? Pai aia nu mai sunt gogosari murati ci inecati!
Parerea mea este ca ai facut tu ceva gresit ca altfel nu se poate. Este o reteta testata de noi in casa si nu scrisa dupa dictare la telefon!
bombonica says
Se pot pune asa si ardeii capia ???
Claudia V says
Nu as putea sa iti dau un raspuns, nici pozitiv si nici negativ pentru ca nu am incercat alta varianta.
Poti insa testa :) Daca o faci si iese bine poate imi spui si mie :)