• Despre Lecturi si Arome
  • Activitate online si offline
  • Colaboratori
  • Politica Cookies
    • Politica de confidențialitate

Lecturi si Arome



  • Prima pagina
  • Retete Video
  • Retete pe categorii
    • cu carne
    • cu peste/fructe de mare
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut
    • De post (vegan)
    • raw vegane (fara foc)
    • Carte de bucate lunara
  • Deserturi
    • Prajituri
    • Torturi
    • Aluaturi/Placinte
    • Briose/Muffins
    • Tarte
    • Fursecuri/biscuiti
    • Inghetate
    • Deserturi speciale
  • Aperitive
  • Feluri de baza
  • Supe/Ciorbe
  • Conserve pentru iarna
  • Salate/Garnituri
  • Bauturi
  • Mic dejun
  • Idei Practice
    • Stil de viata
      • De vorba cu…
      • Concursuri/provocari
      • Retete testate de voi
  • Recenzii

July 4, 2016 · 23 Comments

Crema de vanilie clasica (crème patissière)

Deserturi speciale· Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut

Spune si altora!
 247     
247
Shares

Crema de vanilie, cunoscuta de francezi si sub numele de ”crème patissière”, de italieni sub denumirea de ”crema pasticcera” iar de englezi cu numele de ”pastry cream” este una dintre cele mai simple si mai cunoscute creme de cofetarie.

O gasim in celebrele si atat de gustoasele ”choux a la creme”, in eclere, cremsnit, profiterol, tarte etc dar si ca baza pentru alte creme de patiserie mai mult sau mai putin cunoscute pe la noi dupa denumiri, dar totusi folosite des la prajituri.crema de vanilie clasica cu galbenus de ou

Crema de vanilie clasica este o crema simpla si usor de facut, o crema pe baza de lapte, oua, zahar si ingrosata cu putina faina sau amidon. Este o crema clasica pe care o stiau a face si bunicele noastre si care, din pacate, a inceput sa fie mai putin preparata de gospodinele moderne in propria bucatarie.

Motivul e simplu: au aparut pe piata diferite pliculete cu mixuri semipreparate care imbie de la rafturi sau din reclamele de la televizor, la comoditate. Evident, in detrimentul sanatatii si calitatii pentru ca oricand o crema in care stii tu ce ai pus, in care pui  un lapte de casa, oua de la gaini crescute la curte nu se compara cu nici un fel de mix praf sintetic cumparat.

Reteta de astazi, pe care o voi scrie in continuare, este una adaptata dupa ”Larousse Gastronomique”, editia din 1961, un fel de ”Biblie gastronomica” unde gasesti informatii despre o gramada de preparate culinare.

Ei bine, ”Larousse Gastronomique” ne propune doua variante de a prepara crema de vanilie clasica de patiserie. O prima metoda este cea in care se folosesc ouale intregi, cu tot cu albus si galbenus si o a doua in care se folosesc doar galbenusurile.

De asemenea da si doua alternative in ce priveste ”agentul de ingrosare”: faina sau amidonul. Ambele se pot folosi fara nici o problema asa ca daca nu aveti in casaamidon dar aveti faina puteti face linistiti crema de vanilie.

Din cele doua variante de a face crema de vanilie eu am ales-o pe cea in care se folosesc ouale intregi. Puteam sa aleg varianta in care se dau deoparte albusurile dar cum aveam deja cateva puse la pastrare la congelator am preferat sa le gatesc si pe ele decat sa le mai pun la pastrare pe mai tarziu.crema de patiserie

Reteta clasica, cea din ”Larousse gastronomique”, prima varianta, asa cum puteti vedea si in poza de mai sus, recomanda folosirea a 50 grame de faina alba de grau, 175 grame de zahar, un varf de cutit cu sare, un lingurita de unt, 500 ml lapte dulce, o pastaie de vanilie, 4 oua intregi. Eu am modificat putin cantitatile in functie de gusturile noastre si in ideea de a fi mai putin calorica si a iesit o crema ceva mai putin dulce si mai ”light”. Metoda de preparare este aceeasi asa ca puteti incerca si varianta data in carte. Eu doar m-am ghidat dupa ea.

In plus, din documentarea pe care am facut-o pentru acest articol, am observat ca exista mai multe variante de crema de vanilie: fie cu oua intregi, fie doar cu galbenusuri, fie o combinatie de galbenusuri cu oua intregi. Si in ce priveste faina sau amidonul, la fel variantele pot fi mai multe. Se poate folosi doar faina sau doar amidon (caz in care veti folosi mai putina cantitate deoarece amidonul este mai puternic agent de ingrosare) sau chiar combinatii de faina si amidon.

Nici una dintre ele nu este ”gresita”, si cred ca tine mai multe de gusturile sau imaginatia fiecaruia. Ramane ca voi sa experimentati varianta care vi se pare cea mai apropiata de gusturile voastre.

5.0 from 1 reviews
Crema de vanilie (crème patissière)
 
Save Print
Prep time
10 mins
Cook time
5 mins
Total time
15 mins
 
Autor: Claudia
Recipe type: Desert
Serves: 600 grame
Ingrediente
varianta cu oua intregi (poza 2)
  • 3 oua intregi
  • 600 ml lapte
  • o pastaie de vanilie
  • 100 grame de zahar
  • 50 grame de faina alba de grau tip 000
  • un varf de cutit de sare
varianta cu galbenusuri de ou (poza1)
  • 4 galbenuse
  • 400 ml lapte dulce
  • 80 de grame de zahar
  • 40 grame de faina alba de grau tip 000
  • o lingura de esenta concentrata de vanilie
  • un varf de cutit de sare
3.5.3208

Mod de preparare pentru reteta de crema de vanilie

crema de vanilie fiarta

  • Scoatem semintele de la pastaia de vanilie cu ajutorul unui cutit si le punem in lapte. Sau, putem pune pastaia intreaga dupa care, cand laptele a fiert avem grija sa o dam deoparte.
  • Punem la fiert, intr-o oala, laptele si il lasam sa dea un clocot doua cat sa se infuzeze vanilia timp in care pregatim compozitia de oua si zahar.
  • In alt vas batem bine ouale impreuna cu zaharul si cand acestea s-au albit la culoare si compozitia a crescut in volum adaugam si faina de grau, treptat, amestecand continuu pana la incorporarea completa.
  • Peste aceasta compozitie adaugam in fir subtire laptele fierbinte si amestecam continuu pe masura ce il adaugam.
  • Punem compozitia astfel obtinuta inapoi in oala in care a fiert laptele si o asezam pe aragaz la foc mic spre mediu.
  • Amestecam continuu si cand observam ca incepe sa fiarba o lasam sa fiarba doua-trei minute pana cand se ingroasa, moment in care putem lua oala de pa foc si lasa crema la racit. Atentie! Amestecati continuu cand incepe sa fiarba pentru ca altfel riscati sa se ridice prea mult temperatura si sa trasformati crema intr-un fel de omleta cu faina.
  • Pentru a o raci uniforma, si a nu face o pelicula deasupra, punem un strat de folie alimentara peste suprafata aceasteia sau.. daca avem rabdare, nu avem altele de facut, amestecam des in ea pana cand ajunge la temperatura camerei. ;)
  • Se poate folosi ca atare pentru a umple eclere, choux a la creme, tarte, torturi sau folosi in alte combinatii, ca baza pentru cremele de pentru diferite prajituri (o sa vedeti in curand si un exemplu de prajitura in care am folosit ca baza aceasta crema).
  • La fel se procedeaza si in cazul in care folositi doar galbenusele de ou. Diferenta va consta in faptul ca rezultatul final va fi o crema de vanilie mai cremoasa, mai galbena si se va gati mai repede.

Iata si reteta in format video

Nu uita sa te abonezi (subsscribe) si tu
la canalul de Youtube pentru a fi la curent cu ultimele nouati video!

Crema de vanilie clasica, adica crema de patiserie constituie baza pentru diferite creme folosite in deserturi cum ar fi:

  • crema chilboust – adica o crema de vanilie la care se adauga, pentru subtiere, albusuri batute spuma si gatite dupa metoda italiana sau chiar frisca. Se foloseste la tortul Saint-Honore.
  • crème plombières – o crema chilboust in care se adauga fructe. Se foloseste la tarte.
  • crema mousseline – o crema in care se adauga la final unt in crema de vanilie clasica. Se foloseste de exemplus la torturile tip Fraisier

Pofta buna sa aveti!

Retete in care am folosit crema de vanilie in diferite combinatii:

Prajitura cu visine si crema de vanilie (click aici pentru reteta)

prajitura cu visine

Prajitura ”Televizor” (click aici pentru reteta)

prajitura Televizor


Spune si altora!
 247     
247
Shares
 
247
Shares
 247    
« Dulceata de cirese amare
Prajitura cu visine si crema de vanilie »

Comments

  1. Adriana says

    July 8, 2022 at 9:27 pm

    Am facut cu oua intregi si a iesit buna. Vreau sa incerc doar cu galbenusuri, dar nu stiu ce inseamna lapte dulce?? E cel tip conserva?

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      July 10, 2022 at 8:59 pm

      Ma bucur ca v-a placut :)
      Laptele dulce e laptele obisnuit, cel de la vaca, in orice ambalaj. Am specificat asa ca sa se faca diferenta intre laptele dulce si laptele acru (gen iaurt). Sa nu se inteleaga gresit, cumva :)

      Reply
  2. ana says

    October 17, 2018 at 8:52 pm

    Am incercat si eu aceasta reteta. A fost atat de usor si foarte bine explicata ( mai ales pt incepatorii din bucatarie). Nu mi-a venit sa cred ca am resuit sa fac asa crema minunata. De acum adio creme la plic !! bun venit creme home-made.
    Genial!

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      October 17, 2018 at 8:54 pm

      Ma bucur tare mult, Ana, ca am reusit sa explic asa incat sa te pot ajuta sa faci crema acasa. Si mai ales ma bucur ca ti-a reusit si ca ti-a placut! Chiar nu merita sa cumparam creme la plic ;)
      Multumesc mult comentariu! :)

      Reply

Trackbacks

  1. Blat de tort cu nuca si cacao - Lecturi si Arome says:
    February 4, 2023 at 11:53 am

    […] de putine ingrediente pentru a-l pregati si se potriveste cu orice fel de crema. Poti pune pe el crema de vanilie clasica, ganache de ciocolata, crema de mascarpone cu ciocolata alba sau neagra […]

    Reply
  2. Prajitura Irina cu mac si jeleu de mure - Lecturi si Arome says:
    April 1, 2021 at 3:36 pm

    […] in cuptor ne ocupam de crema care se face asa cum am arata in reteta de crema de vanilie clasica (vezi aici modalitatea de preparare) si lasam la […]

    Reply
  3. Prăjitură cremșnit cu piscoturi - Lecturi si Arome says:
    October 6, 2019 at 10:14 am

    […] de vanilie așa cum am explicat pe larg în rețeta de cremă clasică de vanilie – vezi AICI și o dăm la […]

    Reply
  4. Prăjitură cu mere, biscuiți și cremă de vanilie - Lecturi si Arome says:
    April 18, 2019 at 8:02 am

    […] cremă de vanilie clasică. Găsești toate detaliile, și chiar două variante de preparare, dând click AICI iar mai jos o să las și rețeta […]

    Reply
  5. Prăjitură Crăiasa Zăpezii - cu blat din albușuri, cremă de vanilie și ciocolată - Lecturi si Arome says:
    October 13, 2018 at 8:31 am

    […] acum ceva timp pe blog și nu mai reiau toate explicații și sfaturile ci o să vă rog să dați click AICI pentru a o […]

    Reply
  6. Tort cu cremă de vanilie și căpșuni (Tort Fraisier) - Lecturi si Arome says:
    May 25, 2018 at 5:23 pm

    […] Cât timp stă blatul în cuptor ne putem ocupa de cremă care se face foarte ușor. În primul rând vom face crema de vanilie cu lapte așa cum am explicat pe larg AICI. […]

    Reply
  7. Cremă de vanilie cu unt (cremă mousseline) - Lecturi si Arome says:
    May 23, 2018 at 9:11 am

    […] precizat încă din titlu despre ce este vorba. Discutăm, deci, despre o cremă de vanilie – vezi aici rețeta – în care adăugăm […]

    Reply
  8. 10 retete de creme pentru tort, prajituri, desert la pahar - Lecturi si Arome says:
    April 19, 2018 at 10:43 am

    […] Crema de vanilie clasica (creme patissiere) – click aici […]

    Reply
  9. Prăjitură cu blat din albușuri și mousse de ciocolată (GF) - Lecturi si Arome says:
    November 23, 2017 at 8:30 pm

    […] exact așa cum am explicat în rețeta de crema clasică de vanilie (vezi aici), cu diferența că adăugăm făina combinată cu cacaoa cernută și fierbem până se […]

    Reply
  10. Tort cu căpșuni și cremă de vanilie - Lecturi si Arome says:
    June 16, 2017 at 8:09 am

    […] așa cum am explicat când am descris pe larg cele două variante de preparare a acesteia – vezi aici și o lăsăm să se […]

    Reply
  11. Tort cu nuca si crema de ciocolata cu napolitana - Lecturi si Arome says:
    February 17, 2017 at 10:42 am

    […] Cat blatul se raceste facem crema. Nu mai scriu aici pe larg cum se face crema de patiserie care sta la baza cremei de astazi. O gasesti in detaliu, AICI. […]

    Reply
  12. Prajitura ”O noapte la Venetia” - Lecturi si Arome says:
    December 8, 2016 at 12:23 pm

    […] din galbenuse, zahar, vanilie, lapte, sare facem o crema clasica de vanilie asa cum explicat pe larg aici. […]

    Reply
  13. 7 retete de creme pentru tort, prajituri, desert la pahar - Lecturi si Arome says:
    November 26, 2016 at 8:40 pm

    […] Crema de vanilie clasica (creme patissiere) – click aici […]

    Reply
  14. Blat de tort cu albusuri si nuca de cocos - Lecturi si Arome says:
    November 14, 2016 at 9:19 am

    […] alba, crema de mascarpone cu ciocolata neagra, ganache de ciocolata, crema fiarta de ciocolata, crema de patiserie, crema fiarta de caramel cu lapte sau pur si simplu frisca din smantana naturala etc. Orice e pe […]

    Reply
  15. Prajitura cu crema caramel, biscuiti si ciocolata - Lecturi si Arome says:
    October 28, 2016 at 12:07 pm

    […] Vezi aici cum se face crema clasica de vanilie (creme patissiere) […]

    Reply
  16. Crema fiarta de caramel cu lapte - Lecturi si Arome says:
    October 25, 2016 at 4:17 pm

    […] a schimbat total gustul si aspectul. Am lucrat dupa reteta de crema de vanilie clasica – vezi aici reteta doar ca am caramelizat inainte jumatate din cantitatea de […]

    Reply
  17. Crema fiarta de ciocolata cu lapte - Lecturi si Arome says:
    July 26, 2016 at 5:38 pm

    […] cu lapte nu este altceva decat versiunea cu ciocolata a cunoscutei retete de crema de patiserie despre care v-am vorbit pe larg aici. Se face usor si rapid si este foarte, foarte gustoasa. Cu ea puteti umple de exemplu niste eclere […]

    Reply
  18. Prajitura cu mac si jeleu de mure - Lecturi si Arome says:
    July 15, 2016 at 5:09 am

    […] in cuptor ne ocupam de crema care se face asa cum am arata in reteta de crema de vanilie clasica (vezi aici modalitatea de preparare) si lasam la […]

    Reply
  19. Prajitura cu visine si crema de vanilie - Lecturi si Arome says:
    July 6, 2016 at 7:04 am

    […] prajitura (sau a doua zi, daca nu dorim sa facem totul in aceeasi zi) facem crema de vanilie asa cum am explicat AICI si lasam sa se […]

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rate this recipe:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Urmareste-ma si aici

Ultimele retete

  • Blanșarea legumelor. Ce înseamnă și cum se face. February 6, 2023
  • 10 retete de prăjituri cu mascarpone. Delicioase și ușor de făcut! February 4, 2023
  • 8 sfaturi practice pentru a găti minimalist January 23, 2023

Archives

July 2016
MTWTFSS
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
« Jun   Aug »

Copyright © 2023 · captivating theme by Restored 316