Crema fiarta de ciocolata cu lapte nu este altceva decat versiunea cu ciocolata a cunoscutei retete de crema de patiserie despre care v-am vorbit pe larg aici. Se face usor si rapid si este foarte, foarte gustoasa. Cu ea puteti umple de exemplu niste eclere sau o puteti folosi la un tort sau o prajitura, precum si alte deserturi simple si gustoase.
Reteta de crema fiarta de ciocolata cu lapte este simplu de facut si rapida. Aveti nevoie de niste oua, ceva lapte, faina (sau amidon) si, evident ciocolata. Se poate face si cu cacao dar cum inca nu am incercat aceasta varianta voi scrie pe cea cu ciocolata. Ramane sa completez in timp, printr-un update la acest articol si cu varianta de crema fiarta de ciocolata in varianta cu cacao.
Aveti aici si o reteta de prajitura simpla (cu afine), ca exemplu de utilizare a acestei simple, practice si gustoase retete de crema fiarta de ciocolata cu lapte.
Nu uitati sa folositi hastagul #lecturisiarome daca incercati reteta si faceti o poza pe care mai apoi o urcati pe retelele sociale unde aveti cont!
- 100 grame de ciocolata
- 50 de grame de zahar
- 3 oua
- 400 ml lapte
- 40 grame de faina
- un stop de sare
Reteta de crema fiarta de ciocolata cu lapte
- Batem bine ouale impreuna cu zaharul pana cand amestecul se albeste la culoare si zaharul se topeste. Daca folositi un mixer cu bol, cum am folosit si eu (adica de acest gen), ca sa mearga mai usor adaugati putin lapte in amestec. In felul acesta paletele vor bate mai usor compozitia.
- Adaugam treptat faina si continuam sa amestecam.
- Intre timp punem laptele la fiert si cand ajunge la punctul de fierbere dam deoparte si lasam doua-trei minute sa se raceasca.
Vezi mai jos o alta varianta in format video
Apasa pe poza si ABONEAZA-TE si tu la canalul de Youtube!
- Turnam treptat laptele peste amestecul de ou, zahar si faina tinand cont ca trebuie sa amestecam in permanenta pentru ca altfel riscam sa gatim ouale si nu dorim acest lucru.
- Dupa ce am incorporat si laptele adaugam esenta de vanilie si sare si pune pe aragaz, la foc mediu.
- Trebuie sa fierbem amestecul pentru a gati faina. Pe masura ce faina se gateste acesta se va si ingrosa capatand consistenta unei budinci.
- Cand incepe sa fiarba lasam trei-patru minute sa fiarba, amestecand continuu. Atentie! Este important sa amestecam continuu pentru a nu se prinde de fundul oalei. De preferat este si sa folosit o oala cu fund dublu.
- Cand este gata dam deoparte si lasam la racit zece minute, amestecand din cand in cand pentru a nu prinde coaja.
- Intre timp rupem ciocolata bucati si cand crema fiarta de lapte s-a racit adaugam in ea bucatile de ciocolata, astfel incat sa fie scufundate in crema.
- Asteptam doua-trei minute sa se topeasca ciocolata si apoi amestecam foarte bine cu un tel.
- Daca nu o folosim imediat la o prajitura, tort, ecler etc, punem peste suprafata acesteia folie transparenta alimentara si o pastram in frigider pana cand o vom folosi. Avand ciocolata in compozitie se va intari la rece.
Pofta buna sa aveti!
Alte retete de crema:
Crema de vanilie clasica (click aici pentru reteta)
Desert rapid cu crema de portocale (click aici pentru reteta)
Mousse vegan de ciocolata (click aici pentru reteta)
Popescu Iulia Izabela says
Buna! Cele 3 oua le pun impreuna cu albusul? Multumesc!
Claudia Vasilache says
Da! Le puneti impreuna. Se poate insa si varianta fara albus. Nu e gresit nici asa. Daca va uitati la reteta de crema de vanilie veti putea observa ca am facut ambele variante.