Dulceata de cirese amare, este, daca e sa ma intrebi pe mine, una dintre cele mai rafinate dulceturi, alaturi de cea de trandafiri. In plus, este o dulceata care mereu imi va aduce aminte de anii copilariei cand ciresele amare parca erau multe decat acum.
Am gasit totusi si anul acesta, cu greu, ce-i drept, cateva kilograme de cirese amare si le-am transformat in dulceata. Sunt mici, greu de cules si migalos sa alegi samburii din ele. Insa merita in final tot efortul pentru ca dulceata de cirese amare are un gust si o aroma deosebita.
Nu pot zice ca am facut o dulceata de cirese amare clasica. La dulceata in general se pune la kilogramul de fructe cate un kilogram de zahar. Si in plus se face inainte de asta un sirop. Eu insa am facut dupa reteta mamei mele, ca de obicei, reducand zaharul pe cat posibil. As putea spune ca este gem de cirese amare dar nici asa nu poate fi definit pentru ca fructele nu sunt pasate si raman intregi si exista in final si un sirop in care acestea stau.
Sper sa va placa si varianta asta de dulceata de cirese amare si sa incercati reteta care este una simpla si usor de facut. Doar rabdare sa aveti la scos samburii de la cirese. Ca in rest mare lucru nu e de facut. O sa vedeti.
- 1,850 kg cirese amare curatate de samburi
- 1,500 kg zahar
- o lamaie medie
Mod de preparare pentru reteta de dulceata de cirese amare
- Peste ciresele curatate de samburi punem zaharul si lasam peste noapte ca sa lase zeama.
- A doua zi punem oala pe aragaz, la foc mediu si lasam sa fiarba pana cand se leaga siropul din dulceata de cirese amare. Pentru a vedea daca este gata luam o cantitate mica de sirop si picuram putin intr-un pahar cu apa. Daca nu se desface inseamna ca dulceata este gata.
- La final adaugam si zeama de la o lamaie, mai dam un clocot si apoi punem dulceata in borcane sterilizate in prealabil in cuptor. Intoarcem borcanele cu capacul in jos si le acoperim cu o patura, lasandu-le sa se raceasca lent dupa care le punem dulceata noastra de cirese amare la pastrare pentru la iarna.
Pofta buna sa aveti!
Vezi si reteta video mai jos
Nu am mai mancat de mult dulceata de cirese amare. Nu prea se numara printre preferatele mele dar asta nu inseamna ca nu imi place .
Sa-mi pastrezi si mie! N-am mai mancat dulceata de cirese amare de aproape un sfert de secol! :D
Ok, fac un efort sa iti pastrez sau trag o fuga si iti aduc. Ca sa fiu sigura ca mai gusti ;)