Prăjitură cu blat din albușuri și mousse de ciocolată (gluten free)
Îmi place să accept diferite provocări de gătit și să mă implic în diferite proiecte, mai ales în cele care au ca scop să dea o mână de ajutor semenilor aflați într-o anumită nevoie sau dificultate.
Din acest motiv am acceptat propunerea prietenilor de la Alimentespeciale.ro care organizează a doua ediție a campaniei #ManancResponsabildeSarbatori. La acestă campanie participă un grup de 18 bloggeri culinari și de lifestyle susținuți de doamna doctor Lidia Cremer cercetător științific și consultant în nutriție, intoleranțe alimentare și dieta fără gluten.
Campania își propune ”să tragă un semnal de alarmă asupra modului de alimentație al românilor care suferă de anumite afecțiuni (alergii, intoleranțe – gluten, lactate-, diabet etc.) sau care, dintr-un motiv sau altul, au adoptat o dietă specială (dietă vegană, paleo, macrobiotică etc.), să ridice nivelul de conștientizare și de responsabilitate al acestora, să le amintească că dietele lor speciale nu trebuie uitate în preajma Sărbătorilor și le ofere acestora, dar și ție, clientul nostru interesat de o alimentație sănătoasă, șansa de a mânca GUSTOS, RESPONSABIL și SĂNĂTOS de Sărbători.” Detalii despre campanie găsești aici.
De asemenea, pentru a conștientiza cât de răspândite sunt aceste afecțiuni vă las mai jos și un infografic care sigur o să vă pună pe gânduri. După cum se poate vedea, 4 din 5 români suferă de afecțiuni care impun necesitatea un regim special de alimentație.
În toate rețetele publicate pe blog, și sunt adunate peste 800 până acum, am încercat să gătesc cumva mai dietetic, fără să precizez o afecțiune anume la care s-ar potrivi rețeta respectivă. Asta pentru că nu sunt medic ca să pot face recomandări anume. Însă cred că, pornind de la recomandările medicului care că are în grijă puteți adapta foarte usor rețelele la propriile necesități.
În general, gătesc evitând prăjelile, reducând pe cât posibil cantitatea mare de zahăr care se regăsește de obicei în deserturile tradiționale sau chiar înlocuind-o cu indulcitori, alții decât zahărul, etc.
Așa că astăzi o să vă scriu o rețetă de prăjitură cu blat din albușuri și o cremă din ciocolată care se poate pregăti de către cei cu intoleranță la gluten dar și de cătrei cei ce nu au această problemă. Atenție, însă, atunci când știți că aveți această problemă de sănătate, VERIFICAȚI cu atenție eticheta produsului, altul decât cel special creat pentru voi.
Și mă refer aici la smântână, mascarpone, cacao, ciocolată etc ingrediente care pot fi cumpărate de la orice magazin. Eu am folosit la această prăjitură nu făină obișnuită ci un mix de făină fără gluten de la Dr. Schar care este special creat pentru această afecțiune dar și făină de migdale.
Practic am adaptat cumva rețeta de prăjitură cu biscuiți, cremă caramel și ciocolată, a cărei rețetă o găsiți aici, făcând crema de vanilie cu acest tip de făină fără gluten în loc de amidon și adăugând cacao în loc de ciocolată. Se va lega puțin mai greu, ce-i drept dar merge făcută și cu făină fără gluten. Dacă aveți, puteți folosi chiar și ciocolată dar atenție să fie fără urme de gluten!
E posibil ca o parte dintre voi să nu doriți să folosiți, din anumite considerente, gelatină. În acest caz, puteți înlocui gelatina cu agar-agar (o linguriță la 500 ml lichid). Aceasta, spre deosebire de gelatină, se aduce până la temperatura de fierbere, amestecând. Se lasă la temperatura camerei până la răcire, după care se dă frigider sau la rece.
- - pentru blat:
- 8 albușuri
- 200 grame de zahar
- 200 grame de faina de migdale
- 1 varf de cutit de sare
- 30 grame de faina mix gluten dr. Schar
- - pentru crema:
- 200 smântână cu 20%
- 5 grame de gelatină
- 25 grame de apă
- 3 ouă întregi
- 75 zahăr
- 400 lapte
- 25 cacao
- 25 faina fara gluten mix Dr. Schar
- 1 linguriță de esență de vanilie
- 250 grame de mascarpone
Mod de preparare pentru prăjitură cu blat din albușuri și cremă de ciocolată
Pentru blat:
- Aprindem cuptorul la 180 de grade și pregătim o tavă de 24/23 cm în care punem hârtie de copt
- Batem bine albușurile cu un praf de sare și cand s-au ablit adăugăm zahărul în ploaie și continuăm să le batem pănă când devin albe și ferme. Dacă întoarcem castronul acestea nu vor cădea. Notă: Pentru a fi mai ușor de bătut, vă recomand să folosiți un mixer cu bol, ca acesta de aici. Cât el își face treaba lui, noi putem continua pregătirile pentru prăjitură sau face altceva.
- Adăugăm treptat făina de migdale și cea fără gluten, atenție, de data aceasta amestecând cu ajutorul unei spatule pentru a păstra aerarea albușurilor.
- Turnăm compoziția în tavă și o dăm în cuptorul încins până când se rumenește deasupra (aproximativ 20 de minute).
- Ca să fim siguri că este gata facem proba cu scobitoarea și dacă iese curată scoatem tava din cuptor, lăsăm puțin la răcit, după care scoatem prăjitura din tavă și dăm deoparte hârtia de copt pe care o punem la loc în tavă. Blatul îl lăsăm la răcit pe un suport.
- Pregătim crema, fie cât stă blatul în cuptor, fie când acesta este la răcit.
- În primul rând scoatem brânza mascarpone din frigider ca să ajungă la temperatura camerei.
- Procedăm exact așa cum am explicat în rețeta de crema clasică de vanilie (vezi aici), cu diferența că adăugăm făina combinată cu cacaoa cernută și fierbem până se îngroasă.
- Când este gata, lăsăm crema la răcit și pregătim frișca din smântână așa cum am arătat aici.
- Frecăm puțin brânza mascarpone cât s-o facem mai cremoasă.
- Amestecăm crema răcită cu brănza mascarpone, treptat, până la omogenizarea completă.
- Punem gelatina la înmuiat în 25 grame de apă rece pentru 10 minute. Punem apoi gelatina pe baie de aburi și o topim.
- Adăugăm frișca în cremă și apoi gelatina. Începem prin a lua o cantitate mică de cremă și a o pune în gelatina. Amestecăm și apoi turnăm peste cremă.
- Punem blatul înapoi în tavă, turnăm peste el compoziția finală de crema și apoi dăm tava la frigider pentru a doua zi, pentru a se întări gelatina și a putea tăia prăjitura.
- A doua zi decorăm prăjitura cu ciocolată răzuită sau orice alt decor dorim, o tăiem după cum dorință. Servim cu poftă.
Poftă bună la prăjitură cu blat din albușuri și cremă de ciocolată!
Nicoleta says
Buna ziua, vă rog să îmi spuneti cât zahar se foloseste la blat! Multumesc !
Claudia Vasilache says
Buna ziua! 200 de grame am folosit eu desi se obisnuieste sa se puna mai mult insa noua nu ne place asa de mult dulce asa ca eu obisnuiesc sa reduc cantitatea de zahar.