Tort cu căpșuni și cremă de vanilie cu mascarpone
De 1 iunie băiețelul meu a spus că vrea să-i fac un tort așa, bun cum numai eu știu să fac. Și să fie unul cu ciocolată și căpșuni. Evident că, la așa un mod de a ”pune problema” i-am îndeplinit imediat dorința și am improvizat un tortuleț de care ne-am bucurat în final cu toții.
Am încercat să fac un tort gustos și arătos dar în același timp ușor de făcut și economic. Adică în spiritul rețetelor cu care v-am obișnuit până acum. Și a ieșit un tort cu căpșuni și cremă de vanilie foarte gustos care, nouă cel puțin ne-a plăcut mult. Rămâne să încerci și tu rețeta și să-mi spui cum ți s-a părut.
Câna m-am apucat de făcut tortul am pornit cu gândul de a face un tort fraisier însă acesta este acoperit cu marțipan și cum nu am avut în casă am regândit toată rețeta și mi-a iesit ce ai să vezi mai departe.
Am făcut un blat genoise a carei rețetă e foarte simplu și usor de pus în practică pentru ca ouăle se bat întregi iar pentru asta ai nevoie de un mixer cu bol fix, ca acesta de aici, care face treaba în locul tău așa încât tu poți să economisești timp și să faci crema de exemplu. Ți-am spus, pentru a face acest tort chiar nu trebuie să petreci mult timp în bucătărie.
Vezi AICI și colecția de rețete de torturi festive
Crema de vanilie am combinat-o cu puțin mascarpone pentru că mie nu prea imi place crema mousseline cu unt. În plus, pentru că trebuia să folosesc și căpșuni iar eu nu aveam așa multe la dispoziție, am combinat-o cu 150 de grame de căpșuni pasate și fierte 5 minute, în prealabil, împreună cu puțin zahăr.
Cum trebuia să folosesc și ceva ciocolată, asta fiind ”cerința clientului”, am acoperit tortul cu un ganache de ciocolată. Simplu, rapid si gustos, te asigur! Ciocolata merge foarte bine împreună cu căpșunile!
- 3 ouă
- 115 grame de făină albă de grâu
- 70 grame de zahăr
- un praf de sare
- 2 ouă
- 250 ml lapte dulce
- un vârf de cuțit de sare
- 75 grame de zahar tos
- 40 grame de amidon
- 150 grame de căpșuni
- 50 grame de zahar tos
- 6 grame de gelatină
- 30 grame de apă
- 250 grame de mascarpone (o cutie)
- 100 ml de apa
- 50 grame de zahar
- 150 grame de smântână cu 30% grăsime
- 150 grame de ciocolată neagră cu 45% cacao
Mod de preparare pentru rețeta de tort cu căpșuni și cremă de vanilie
- Începem prin a face blatul genoise așa cum am explicat în rețeta de tort cu cremă de mascarpone și smochine – vezi aici. Am folosit o tava rotundă pentru tort, cu diametrul de 18 cm!
- Pentru a face crema de vanilie procedăm așa cum am explicat când am descris pe larg cele două variante de preparare a acesteia – vezi aici și o lăsăm să se răcească.
- Iar ganache-ul de ciocolată îl preparăm așa cum am explicat în detaliu AICI și îl dăm la rece.
- Având făcute blatul, crema de vanilie și ganache-ul de ciocolată ne mai rămâne să pregătim căpșunile, gelatina și apoi să asamblăm tortul.
- Spălăm și curățăm căpșunile. Le zdrobim ușor cu o furculiță sau cu zdrobitorul de cartofi, punem zahărul peste ele și apoi le punem într-o crăticioară, pe aragaz, la foc mediu. Lasăm să fiarbă până se topește zahărul și scade puțin zeama. Cam 10 minute, după care dăm deoparte și lăsăm la răcit.
- Între timp punem gelatina într-o crăticioară, turnăm apă rece peste ea și lăsăm 10 minute să se hidrateze după care o încălzim pe baie de aburi până când se lichefiază/topește.
Vezi mai jos cum se face si o prajitura tiramisu cu capsuni!
Apasă pe poza și ABONEAZA-TE și tu la canalul de Youtube!
- Tăiem blatul genoise în 2 felii.
- Amestecăm crema de vanilie cu brânza mascarpone, adusă la temperatura camerei, adăugăm căpșunile și gelatina. Amestecăm totul bine.
- Facem un sirop din apă și zahăr, fierbând apa împreună cu zahărul.
- Punem una dintre feliile de blat înapoi în tava în care l-am copt, însiropăm puțin, după care turnăm crema de vanilie cu mascarpone și căpșuni și apoi așezăm celalalt blat, la fel, puțin însiropat. Dăm tortul la rece până a doua zi, sau măcar 4-5 ore, ca să se întărească crema.
- A doua zi scoatem tortul din tava cu pereți detașabili, îl transferăm pe un platou și în acoperim cu ganache-ul de ciocolată. Decorăm după dorință și pricepere :) Eu am folosit o capșună și fulgi de zahar albi, în contrast cu maroul de la crema ganache.
- Feliem și servim cu poftă. Iți garantez că o să dorești porție dublă :)
Tips&Trics
Atât crema de vanilie cât și blatul de tort pot fi făcute cu o zi înainte. Este chiar mai bine de procedat în acest fel deoarece acestea au nevoie să se răcească înainte de a putea asambla tortul. Însă, dacă timpul îți permite, poți face totul într-o singură zi pentru că nu e mult de treabă. Mai mari sunt timpii de așteptare decât cei de execuție.
Căpșunile nu trebuie zdrobite prea tare dacă îți place să mai găsești bucăți întregi prin cremă. Dacă, însă, dorești o cremă foarte fină va trebui să le transformi în piure și după fierbere să îl strecori. Dar ce farmec ar mai avea dacă nu simți și bucăți de căpșună în crema tortului? :)
Poftă bună la tort cu căpșuni și cremă de vanilie!
Cristina says
Imi puteti spune cat mascarpone se pune? Si ar merge cu fructe de padure? pt mai multe portii ar merge dublat cantitatile atat la blat cat si la crema sau cum pot proceda? Multumesc.
Claudia Vasilache says
Se folosesc 250 grame de mascarpone!
Cred ca merge si cu fructe de padure, nu vad nicio problema sa puneti altceva in loc de capsuni.
Daca vreti un tort mare mare dublati cantitatile. Eu am folosit o tava mica de 18 cm.
cristina dragomir says
banuiesc ca merge si cu ciocolata alba, ca eu la asta as pofti. Nu prea imi place ciocolata neagra, mai ales aia cu multa cacao.
Claudia V says
Da, merge si asa, sigur! Eu, din contra, nu prea sunt fan ciocolata alba. Si imi place ciocolata neagra cea mai amara, mai cu multa cacao :p