• Despre Lecturi si Arome
  • Activitate online si offline
  • Colaboratori
  • Politica Cookies
    • Politica de confidențialitate

Lecturi si Arome



  • Prima pagina
  • Retete Video
  • Retete pe categorii
    • cu carne
    • cu peste/fructe de mare
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut
    • De post (vegan)
    • raw vegane (fara foc)
    • Carte de bucate lunara
  • Deserturi
    • Prajituri
    • Torturi
    • Aluaturi/Placinte
    • Briose/Muffins
    • Tarte
    • Fursecuri/biscuiti
    • Inghetate
    • Deserturi speciale
  • Aperitive
  • Feluri de baza
  • Supe/Ciorbe
  • Conserve pentru iarna
  • Salate/Garnituri
  • Bauturi
  • Mic dejun
  • Idei Practice
    • Stil de viata
      • De vorba cu…
      • Concursuri/provocari
      • Retete testate de voi
  • Recenzii

February 17, 2017 · 6 Comments

Tort cu nuca si crema de ciocolata cu napolitana

Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut· Torturi

Spune si altora!
 53     
53
Shares

Tort cu nuca si crema de ciocolata cu napolitana

Daca urmaresti contul de Instagram stii deja ca de ziua sotului meu am decis sa experimentez o alta reteta de tort. Sau mai bine sa zis sa improvizez, ca eu asa fac. Ma documentez, visez sa fac un anume gen de tort si cand ajung in bucatarie iese altceva. Asa s-a nascut si acest tort cu nuca si crema de ciocolata cu napolitana.

Este un tort usor de facut care are la baza un blat cu nuca si o crema de clasica de vanilie la care am adaugat niste crema de ciocolata tip Nutella si napolitane. L-am decorat simplu si rapid, ca de obicei. Am zis, nu am rabdare cand vine vorba de decoruri si incerc sa fac aceasta operatiune ultima cat mai scurta cu putinta.

tort cu nuca

Chiar si asa, fiului meu i-a placut atat de mult cum am decorat tortul incat nu ar mai fi vrut sa il taiem. Cred ca decorurile astea haioase pe care le fac sunt atat de copilaresti incat sunt mai degraba pe gustul celor mici :)

Sincer nici nu incerc sa ma complic cu decorurile pentru ca stiu ca multi dintre voi, care cititi blogul, nu aveti nici indemanarea si nici ustensilele/ingredientele necesare pentru a face un decor mai ”avansat” ca sa zic asa.

Acest gen de tort nu este nimic altceva decat un, hai sa il numesc, ”tort de familie” sau ”tort de zi cu zi”. Nu stiu daca s-o fi inventat categoria asta de torturi dar uite o propun eu acum. Torturi simple, care nu necesita multe cunostinte si indemanare ca sa le faci. Nu foarte sofisticate cand vine vorba sa fie ornate. Ceva ce ai putea face si tu acasa pentru familia ta.

Asta este si ideea, sa nu iti fie teama sa faci acasa un tort si sa renunti la a mai cumpara. Asa ca la mine pe blog ai sa gasesti genul acesta de torturi. Simple, cu ingrediente comune, pe care le ai in mare parte deja in frigider/camara, rapide si usor de facut.

5.0 from 1 reviews
Tort cu nuca si crema de ciocolata cu napolitane
 
Save Print
Prep time
60 mins
Cook time
45 mins
Total time
1 hour 45 mins
 
Autor: Claudia
Recipe type: Desert
Cuisine: Romaneasca
Serves: 12 portii
Ingrediente
pentru blat
  • 6 oua medii
  • 100 grame de zahar
  • 125 grame de nuca macinata
  • 60 grame de faina
  • 15 grame de cacao
  • un varf de cutit de sare
pentru crema de ciocolata si napolitane
  • 3 oua medii
  • 400 ml de lapte
  • un varf de cutit de sare
  • 50 grame de zahar tos (sau mai multa daca vreti mai dulce)
  • 40 grame de faina alba tip 000
  • 100 grame de crema de ciocolata tip Nutella
  • 100 grame de napolitane cu crema de alune
pentru insiropat
  • sirop de la un compot de cirese
pentru decor
  • napolitane tip tigareta
  • 2 linguri de nuca macinata
3.5.3226

Reteta de tort cu nuca si crema de ciocolata

  • Incepem prin a face blatul de tort cu nuca. Pentru asta aprindem cuptorul la 170 de grade si pregatim o tava rotunda cu diametrul de 18 cm si pereti detasabili. Ungem cu putin unt fundul si peretii acesteia si apoi tapetam cu o fasie de hartie de copt peretii detasabili in interior.
  • Spargem ouale si separam galbenusurile de albusuri.
  • Peste albusuri punem un pic de sare si incepem sa le batem cu ajutorul mixerului pana cand incep sa se albeasca.
  • Adaugam jumatate din cantitatea de zahar si batem in continuare pana cand devin albicioase si ferme.
  • Cernem faina impreuna cu cacaoa si o amestecam cu nuca.
  • Galbenusurile le frecam cu restul de zahar pana cand se albesc si ele la culoare dupa care adaugam succesiv putin albus si amestecam, cateva linguri din compozitia de faina si amestecam, pana cand le terminam de amestecat.
    ATENTIE! De acum incolo NU mai folosim mixerul. Facem acesta operatiune cu grija folosind o spatula de silicon sau o lingura, facand miscari usoare, de jos in sus, ca sa mentinem in felul acesta aerarea albusurilor obtinuta mai devreme. NU avem nevoie de praf de copt daca batem bine albusurile si facem amestecarea lor cu grija. Blatul va creste frumos la copt.
  • Aluatul obtinut il turnam in tava pregatita mai devreme.
  • Dam la cuptor pentru aproximativ 30-35 minute (la 170 de grade), in functie de cum coace cuptorul.
  • Facem testul cu scobitoarea si daca iese curata oprim focul de la cuptor si mai lasam cateva minute tava inauntru cu usa de la cuptor deschisa. Nu scoatem imediat tava ca sa evitam ca un soc termic sa produca lasarea blatului.
  • Scoatem tava din cuptor si asa cald cum e, scoatem blatul cu grija din tava si il lasam la racit pe un gratar. Daca l-am lasa in continuare in tava s-ar umezi de la condens.
  • Cat blatul se raceste facem crema. Nu mai scriu aici pe larg cum se face crema de patiserie care sta la baza cremei de astazi. O gasesti in detaliu, AICI.
  • Dupa ce crema s-a racit si a ajuns la temperatura camerei o amesteci cu 100 grame de crema de ciocolata (tip Nutella) si cu 100 grame de napolitane macinate. Pentru macinarea napolitanelor folosim un blender (mini tocator electric) ajutandu-ne de functia ”Pulse” pentru a nu transforma napolitanele in faina. Le lasam macinate mai mare.
  • Dupa ce blatul s-a racit il taiem in patru parti (felii).
  • Fiecare felie o insiropam cu sirop de la un compot de cirese (sau alte fructe).
  • Crema o impartim in 4 si incepem sa montam tortul. Peste primul blat punem crema, apoi blat si iar crema pana cand incheiem montarea tortului cu un strat de crema pe care o intindem cu generozitate si pe peretii laterali ai tortului.
  • Decoram presaram nuca macinata si folosind napolitane tip tigareta si cateva bucatele de cirese.

Cam asta e :) Asa se face acest simplu tort cu nuca si crema de ciocolata cu napolitana!

Spor la incercat reteta!


Spune si altora!
 53     
53
Shares
 
53
Shares
 53    
« 5 sfaturi de ajutor cand alegi mobila de bucatarie
Chec cu mascarpone si cacao (marmorat) »

Comments

  1. Mihaela Damaceanu says

    February 20, 2017 at 10:14 am

    Imi dau ca sunt in intarziere, dar tot transmit la multi ani sotului tau. Sanatate multa, fericire si bucurie alaturi de frumoasa familie. Zici tu ca nu ai rabdare la decorat, dar a iesit foarte frumos, eu sunt de acord cu cel mic:)
    Din pacate, eu nu prea am rabdare sa le fac, lucru de care imi pare tare rau. Ma organizez eu in bucatarie, uneori mai bine, alteori mai rau, dar la dulciuri nu prea sunt priceputa. Fac rar si ca sa nu ne ingrasam, dar si din lipsa de prea mare pricepere. Am citit reteta, intr-o duminica sper sa ma incumet. Dar am mai zis eu de-astea :), doar de la Iuliana imi amintesc de vreo 3 afirmatii de-astea. Pe putin :)

    Reply
    • Claudia V says

      February 20, 2017 at 10:18 am

      Multumim :)
      Hai mai ca e chiar usor de facut. Foarte usor. Iar decorarea la mine e ceva de genul… ia si arunca ceva acolo pe tort ca sa dea bine :))))
      Mai degraba Iuliana are rabdare la decoruri sofisticate. Eu nu.
      Si nici nu cred ca imi dau silinta pentru mai mult in ideea ca sunt persoane care, asa cum zici si tu, stau prost la capitolul timp si talent asa ca imi doresc sa le incurajez sa pregateasca acasa torturi dragute pentru ca se poate :)
      Daca ai nevoie de un sfat, ceva, sunt aici :)

      Reply
  2. Cristina Dragomir says

    February 18, 2017 at 1:29 am

    de ce daca dau pe printare nu apare si modul de pregatire? Ca eu trebuie sa iau tot cu mine la bucatarie ca altfel nu tin minte cum sa fac :(

    Reply
    • Claudia V says

      February 18, 2017 at 8:51 am

      Exista doua optiuni de listare a retetei. Varianta in care iei doar ingredientele pentru lista de cumparaturi. Si mai e un buton de print cu ajutorul caruia listezi toata pagina :)

      Reply

Trackbacks

  1. Blat de tort cu nuca si cacao - Lecturi si Arome says:
    February 22, 2017 at 7:25 pm

    […] Acest blat de tort cu nuca si cacao este foarte versatil si poate fi folosit impreuna cu diferite creme pentru a face un tort delicios asa cum este cel pe care l-am facut de ziua sotului meu (vezi aici reteta). […]

    Reply
  2. Chec cu mascarpone si cacao (marmorat) - Lecturi si Arome says:
    February 20, 2017 at 7:49 pm

    […] ca pot face o crema pentru tortul pe care intentionam sa il pregatesc de ziua sotului meu (vezi aici ce a iesit pana la urma), m-am desumflat cand am vazut ca nu o pot […]

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rate this recipe:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Urmareste-ma si aici

Ultimele retete

  • 5 trucuri pentru a tăia ceapa fără lacrimi January 31, 2025
  • Cum să economisești bani în ianuarie planificând inteligent mesele January 14, 2025
  • 5 idei de mic dejun nutritiv pentru zilele friguroase de ianuarie January 10, 2025

Archives

February 2017
MTWTFSS
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728 
« Jan   Mar »

Copyright © 2025 · captivating theme by Restored 316