• Despre Lecturi si Arome
  • Activitate online si offline
  • Colaboratori
  • Politica Cookies
    • Politica de confidențialitate

Lecturi si Arome



  • Prima pagina
  • Retete Video
  • Retete pe categorii
    • cu carne
    • cu peste/fructe de mare
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut
    • De post (vegan)
    • raw vegane (fara foc)
    • Carte de bucate lunara
  • Deserturi
    • Prajituri
    • Torturi
    • Aluaturi/Placinte
    • Briose/Muffins
    • Tarte
    • Fursecuri/biscuiti
    • Inghetate
    • Deserturi speciale
  • Aperitive
  • Feluri de baza
  • Supe/Ciorbe
  • Conserve pentru iarna
  • Salate/Garnituri
  • Bauturi
  • Mic dejun
  • Idei Practice
    • Stil de viata
      • De vorba cu…
      • Concursuri/provocari
      • Retete testate de voi
  • Recenzii

October 25, 2016 · 9 Comments

Crema fiarta de caramel cu lapte

Deserturi speciale· Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut

Spune si altora!
 2.1K     
2.1K
Shares

Crema fiarta de caramel cu lapte

Dupa o lunga perioada in care gandul mi-a fost doar la retete de conserve pentru iarna, in sfarsit mi-a revenit cheful de facut prajituri. Era si normal, ca doar ne apropiem cu pasi repezi de zilele de sarbatoare ale sfarsitului de an. Si pofta mi s-a deschis gatind aceasta simpla crema fiarta de caramel cu lapte.

Crema fiarta de caramel cu lapte care nu e nimic altceva decat un altfel de crema de patiserie clasica cu o mica diferenta care a schimbat total gustul si aspectul. Am lucrat dupa reteta de crema de vanilie clasica – vezi aici reteta doar ca am caramelizat inainte jumatate din cantitatea de zahar.

crema fiarta de caramel cu lapte

Este o reteta foarte simpla dar si foarte rapida. Iar crema este foarte, foarte gustoasa. Drept sa spun mie mi-a placut mai mult decat cea clasica, de vanilie. Probabil ca si aroma caramelului e mai puternica cumva.

Se face foarte usor si este o crema versatila care poate fi folosita fie in deserturi la pahar, fie in prajituri sau torturi, in functie de imaginatia sau nevoile fiecaruia.

Vezi aici cum se face crema clasica de vanilie

Eu am folosit crema fiarta de caramel cu lapte la o prajitura cu blat din albusuri si nuca. Am folosit astfel si albusurile facand deci economie.

Am obtinut in final o prajitura delicioasa si foarte usor de facut, a carei reteta o voi publica la sfarsitul saptamanii. Asa ca aboneaza-te si tu (vezi aici cum) ca sa nu pierzi ultimele noutati si sa afli cand public si reteta de prajitura.

5.0 from 1 reviews
Crema fiarta de caramel cu lapte
 
Save Print
Prep time
5 mins
Cook time
20 mins
Total time
25 mins
 
Autor: Claudia
Recipe type: Desert
Cuisine: Romaneasca
Serves: o portie
Ingrediente
  • 4 galbenusuri
  • 400 ml lapte dulce
  • 100 grame de zahar
  • 40 grame de faina alba de grau
  • un varf de cutit de sare
3.5.3217

Mod de preparare pentru reteta de crema fiarta de caramel cu lapte

  • Punem intr-o craticioara cu fund dublu 50 de grame de zahar si le caramelizam.
  • In paralel punem si laptele pe foc  si il aducem la punctul de fierbere.
  • Cand zaharul s-a topit si a ajuns de culoarea chihlimbarului, deci dupa ce s-a caramelizat, turnam rapid, peste el laptele fierbinte. Cu mare grija! Chiar daca laptele este si el fierbinte, nevand aceeasi temperatura vor iesi ”scantei” intre ele si caramelul nostru va arata ca un vulcan in eruptie :)
  • Dupa ce temperatura s-a stabilizat si cele doua substante s-au imprietenitamestecam bine pentru a topi urmele de zahar inca netopit si apoi oprim focul si ne ocupam de galbenusuri.
  • Galbenusurile le frecam cateva minute impreuna cu restul de zahar, pana cand acesta se topeste si amestecul isi shimba culoarea, devenind mai albicios.crema de caramel cu lapte
  • Dupa ce zaharul s-a topit adaugam treptat faina cernuta, amestecand continuu pana la incorporare.
  • Cand si faina s-a incorporat turnam in fir subtire laptele cu caramel pregatit dinainte. Cu mare atentie si de data asta, turnand treptat cate o cantitate mica si amestecand continuu. Laptele cu caramel este fierbinte si nu dorim ca ouale noastre sa devina un fel de omleta cu zahar si faina.
Vezi aici si cum se face crema fiarta de ciocolata cu lapte
  • Dupa ce s-a incorporat tot laptele cu caramel punem oala pe foc si lasam sa se gateasca faina si ouale. Amestecam si surpaveghem mereu deoarece crema se ingroasa rapid si se poate prinde de fund.
  • Din momentul in care observam ca a inceput sa fiarba (apar mici bule de aer la suprafata si incep sa se sparga) lasam 2 minute sa fiarba si apoi dam cratita de pe foc.
  • Punem intr-un castron, vas potrivit si asa fierbinte cum e acoperim cu folie alimentara transparenta pentru a nu prinde crusta, dupa care lasam sa se raceasca. Fie o folosim in aceeasi zi, dupa ce s-a racit, fie o punem la frigider si o folosim a doua sau a treia zi.
  • Se poate folosi ca atare sau amesteca cu unt sau frisca. Se foloseste la deserturi rapide, la pahar, in diferite combinatii, tarte cu fructe, prajituri cu foi, torturi, etc.

Spor la pregatit crema fiarta de caramel cu lapte!

 


Spune si altora!
 2.1K     
2.1K
Shares
 
2.1K
Shares
 2.1K    
« Ghebe marinate pentru iarna
Chiftele de linte cu hrisca si sos de rosii »

Comments

  1. Rodica L says

    December 31, 2021 at 3:17 pm

    Am făcut crema. Este super gustoasa. Și ușor de făcut. Mulțumim pentru rețeta minunata!

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      January 1, 2022 at 7:05 pm

      Cu mare drag! Ma bucur ca v-a placut! :)

      Reply
  2. Iuliana says

    October 26, 2016 at 6:57 am

    Ce culoare, ce culoare!! Gustul mi-l imaginez…delicios! :)

    Reply
    • Claudia V says

      October 26, 2016 at 6:58 am

      Da, gustul e… wow :)

      Reply

Trackbacks

  1. Blat de tort cu albusuri si nuca de cocos - Lecturi si Arome says:
    May 10, 2018 at 9:48 am

    […] cu ciocolata neagra, ganache de ciocolata, crema fiarta de ciocolata, crema de patiserie, crema fiarta de caramel cu lapte sau pur si simplu frisca din smantana naturala etc. Orice e pe gustul […]

    Reply
  2. 10 retete de creme pentru tort, prajituri, desert la pahar - Lecturi si Arome says:
    April 19, 2018 at 10:43 am

    […] Crema fiarta de caramel cu lapte – click aici […]

    Reply
  3. Cremă caramel cu mascarpone pentru torturi și prăjituri - Lecturi si Arome says:
    January 3, 2018 at 6:26 pm

    […] zis că dacă crema fiartă cu lapte și caramel – vezi AICI reteta – a fost bună sigur o sa fie și cea combinată cu mascarpone. Eu una sunt fan al cremelor […]

    Reply
  4. 7 retete de creme pentru tort, prajituri, desert la pahar - Lecturi si Arome says:
    November 29, 2016 at 9:26 am

    […] Crema fiarta de caramel cu lapte – click aici […]

    Reply
  5. Prajitura cu crema caramel, biscuiti si ciocolata - Lecturi si Arome says:
    October 28, 2016 at 5:38 am

    […] descriu in amanunt tot procesul de pregatire al cremei ci te voi ruga sa il citesti in amanunt in reteta de crema fiarta de caramel cu lapte (click pe […]

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rate this recipe:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Urmareste-ma si aici

Ultimele retete

  • Blanșarea legumelor. Ce înseamnă și cum se face. February 6, 2023
  • 10 retete de prăjituri cu mascarpone. Delicioase și ușor de făcut! February 4, 2023
  • 8 sfaturi practice pentru a găti minimalist January 23, 2023

Archives

October 2016
MTWTFSS
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
« Sep   Nov »

Copyright © 2023 · captivating theme by Restored 316