Crema fiarta de caramel cu lapte
Dupa o lunga perioada in care gandul mi-a fost doar la retete de conserve pentru iarna, in sfarsit mi-a revenit cheful de facut prajituri. Era si normal, ca doar ne apropiem cu pasi repezi de zilele de sarbatoare ale sfarsitului de an. Si pofta mi s-a deschis gatind aceasta simpla crema fiarta de caramel cu lapte.
Crema fiarta de caramel cu lapte care nu e nimic altceva decat un altfel de crema de patiserie clasica cu o mica diferenta care a schimbat total gustul si aspectul. Am lucrat dupa reteta de crema de vanilie clasica – vezi aici reteta doar ca am caramelizat inainte jumatate din cantitatea de zahar.
Este o reteta foarte simpla dar si foarte rapida. Iar crema este foarte, foarte gustoasa. Drept sa spun mie mi-a placut mai mult decat cea clasica, de vanilie. Probabil ca si aroma caramelului e mai puternica cumva.
Se face foarte usor si este o crema versatila care poate fi folosita fie in deserturi la pahar, fie in prajituri sau torturi, in functie de imaginatia sau nevoile fiecaruia.
Vezi aici cum se face crema clasica de vanilie
Eu am folosit crema fiarta de caramel cu lapte la o prajitura cu blat din albusuri si nuca. Am folosit astfel si albusurile facand deci economie.
Am obtinut in final o prajitura delicioasa si foarte usor de facut, a carei reteta o voi publica la sfarsitul saptamanii. Asa ca aboneaza-te si tu (vezi aici cum) ca sa nu pierzi ultimele noutati si sa afli cand public si reteta de prajitura.
- 4 galbenusuri
- 400 ml lapte dulce
- 100 grame de zahar
- 40 grame de faina alba de grau
- un varf de cutit de sare
Mod de preparare pentru reteta de crema fiarta de caramel cu lapte
- Punem intr-o craticioara cu fund dublu 50 de grame de zahar si le caramelizam.
- In paralel punem si laptele pe foc si il aducem la punctul de fierbere.
- Cand zaharul s-a topit si a ajuns de culoarea chihlimbarului, deci dupa ce s-a caramelizat, turnam rapid, peste el laptele fierbinte. Cu mare grija! Chiar daca laptele este si el fierbinte, nevand aceeasi temperatura vor iesi ”scantei” intre ele si caramelul nostru va arata ca un vulcan in eruptie :)
- Dupa ce temperatura s-a stabilizat si cele doua substante s-au imprietenitamestecam bine pentru a topi urmele de zahar inca netopit si apoi oprim focul si ne ocupam de galbenusuri.
- Galbenusurile le frecam cateva minute impreuna cu restul de zahar, pana cand acesta se topeste si amestecul isi shimba culoarea, devenind mai albicios.
- Dupa ce zaharul s-a topit adaugam treptat faina cernuta, amestecand continuu pana la incorporare.
- Cand si faina s-a incorporat turnam in fir subtire laptele cu caramel pregatit dinainte. Cu mare atentie si de data asta, turnand treptat cate o cantitate mica si amestecand continuu. Laptele cu caramel este fierbinte si nu dorim ca ouale noastre sa devina un fel de omleta cu zahar si faina.
Vezi aici si cum se face crema fiarta de ciocolata cu lapte
- Dupa ce s-a incorporat tot laptele cu caramel punem oala pe foc si lasam sa se gateasca faina si ouale. Amestecam si surpaveghem mereu deoarece crema se ingroasa rapid si se poate prinde de fund.
- Din momentul in care observam ca a inceput sa fiarba (apar mici bule de aer la suprafata si incep sa se sparga) lasam 2 minute sa fiarba si apoi dam cratita de pe foc.
- Punem intr-un castron, vas potrivit si asa fierbinte cum e acoperim cu folie alimentara transparenta pentru a nu prinde crusta, dupa care lasam sa se raceasca. Fie o folosim in aceeasi zi, dupa ce s-a racit, fie o punem la frigider si o folosim a doua sau a treia zi.
- Se poate folosi ca atare sau amesteca cu unt sau frisca. Se foloseste la deserturi rapide, la pahar, in diferite combinatii, tarte cu fructe, prajituri cu foi, torturi, etc.
Spor la pregatit crema fiarta de caramel cu lapte!
Am făcut crema. Este super gustoasa. Și ușor de făcut. Mulțumim pentru rețeta minunata!
Cu mare drag! Ma bucur ca v-a placut! :)
Ce culoare, ce culoare!! Gustul mi-l imaginez…delicios! :)
Da, gustul e… wow :)