Cremă de vanilie cu unt (cremă mousseline)
Orice pasionat de pregătit deserturi nu are cum să nu știe ce e o cremă mousseline, subiectul rețetei noastre de astăzi. Pentru cei care nu sunt însă familiarizați cu aceste termen am precizat încă din titlu despre ce este vorba. Discutăm, deci, despre o cremă de vanilie – vezi aici rețeta – în care adăugăm unt.
Da, asta este crema mousseline. Nu mare lucru, așa e? Are la bază o cremă de patiserie, cea, stiți voi, pe care o regăsiți în multe dintre prăjiturile de cofetărie dar la care se adaugă unt pentru a o face mai cremoasă și mai gustoasă. Ca să nu mai zic că în felul acesta se și înmulțește.
Multe prăjituri au la bază această cremă de vanilie cu unt așa că e bine să știți să o faceți acasă pentru că e ușor de făcut de la zero. Adică fără să folosiți semipreparate cumpărate din comerț.
Ce este foarte important de reținut dacă vreți să faceți acestă cremă mousseline, este faptul că nu vă va reuși dacă folosiți un unt cu puțină grăsime. Pentru o bună reușită este necesar un unt gras, cu peste 82% grăsime!
Așa că nu încercați cu altfel de unt pentru că nu vă va ieși crema. Unii dintre voi probabil că mă vor întreba dacă o pot face cu margarină în loc de unt. Răspunsul meu este ”nu știu”. Nu folosesc margarină la gătit așa că nu aș ști să vă spun cum iese crema dacă înlocuiți untul.
Probabil că se poate folosi însă mai mult ca sigur că NU va avea același gust și aceeași textură cremoasă ca atunci când folosiși un unt de calitate.
Ce este iarăși important de știut este faptul că untul trebuie scos cu mult înainte de la rece pentru a-i da acestuia timp să ajungă la temperatura camerei pentru a fi apoi bine spumat.
La fel și crema, ideal ar fi să o faceți din timp pentru ca aceasta să se răcească bine și să ajungă, la fel, la temperatura camerei.
Cele două ”ingrediente” ale cremei mousseline TREBUIE să fie la aceeași temperatură în momentul combinării lor. Altfel există riscul tăierii cremei!
Și tot referitor la posibilitatea de a se tăia crema, bine de știut este că untul TREBUIE adăugat treptat, apoi mixat bine și continuat tot așa până îl încorporăm tot. NU adăugați tot untul deodată pentru că apoi nu veți mai avea ce face cu crema și ați muncit degeaba.
- 4 galbenușe
- 400 ml de lapte dulce
- 100 grame de zahăr
- 25 de grame de amidon (sau 40 grame de făină albă de grâu)
- o linguriță de esență de vanilie (sau o păstaie de vanilie)
- un vârf de cuțit cu sare
- 150 de grame de unt cu 82% grăsime
Mod de preparare pentru cremă de vanilie cu unt (cremă mousseline)
- Dacă folosim o păstaie de vanilie începem prin a-i scoate semințele cu ajutorul unui cuțit după care le punem în lapte. Sau, putem pune păstaia întreagă, despicată și o dăm deoparte după ce am încălzit laptele.
- Punem laptele la fiert într-o oală, dăm un clocot, două cât să permitem păstăii de vanilie să se infuzeze și apoi dăm deoparte.
- În alt vas batem gălbenușurile împreuna cu sarea și zahărul și când acestea s-au albit la culoare adăugăm și faina de grâu/amidonul treptat, amestecând continuu până la încorporarea completă.
- Peste această compoziție turnăm, în fir subțire laptele fierbinte și, pe măsură ce îl adăugăm, amestecam continuu.
- Punem compoziția astfel obținută înapoi în oala în care a fiert laptele și o așezăm pe aragaz la foc mic spre mediu.
- Amestecam continuu și când observam că începe să fiarbă o mai lăsăm pe foc încă doua-trei minute (dacă folosim făină) sau un minu (dacă folosim amidon) pana când se îngroașă.
- Luăm oala de pe foc și lăsăm crema la răcit.
Atentie! Amestecați continuu pentru ca altfel riscați să se ridice prea mult temperatura și să transformați crema într-un fel de omletă cu făină. În plus, riscați să se prindă de fundul vasului în care o fierbeți. - Pentru a o răci uniform și a nu forma o peliculă deasupra, o acoperim cu un strat de folie alimentara ca să nu vină în contact cu aerul și lăsăm la răcit.
- Între timp scoatem untul din frigider și îl lăsăm la temperatura camerei adică să ajungă la aceeași temperatură cu crema. Este foarte important ca în momentul în care adăugăm untul acesta să aibă aceeași temperatură cu crema de vanilie. În caz contrar crema se va tăia.
- Mixăm bine untul pentru a-l transforma într-o cremă și începem să-l adăugăm treptat peste crema de vanilie, amestecăm bine, iar adăugăm și tot așa până incorporăm tot untul.
- Se poate folosi ca atare pentru a umple eclere, choux a la creme, tarte, torturi sau diferite prăjituri.
Să aveți spor la făcut cremă de vanilie cu unt (cremă mousseline)
[…] Cremă de vanilie cu unt (crema mousseline) – click aici pentru rețeta […]