• Despre Lecturi si Arome
  • Activitate online si offline
  • Colaboratori
  • Politica Cookies
    • Politica de confidențialitate

Lecturi si Arome



  • Prima pagina
  • Retete Video
  • Retete pe categorii
    • cu carne
    • cu peste/fructe de mare
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut
    • De post (vegan)
    • raw vegane (fara foc)
    • Carte de bucate lunara
  • Deserturi
    • Prajituri
    • Torturi
    • Aluaturi/Placinte
    • Briose/Muffins
    • Tarte
    • Fursecuri/biscuiti
    • Inghetate
    • Deserturi speciale
  • Aperitive
  • Feluri de baza
  • Supe/Ciorbe
  • Conserve pentru iarna
  • Salate/Garnituri
  • Bauturi
  • Mic dejun
  • Idei Practice
    • Stil de viata
      • De vorba cu…
      • Concursuri/provocari
      • Retete testate de voi
  • Recenzii

May 23, 2018 · 5 Comments

Cremă de vanilie cu unt (cremă mousseline)

Deserturi speciale· Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut· Uncategorized

Spune si altora!
 273     
273
Shares

Cremă de vanilie cu unt (cremă mousseline)

Orice pasionat de pregătit deserturi nu are cum să nu știe ce e o cremă mousseline, subiectul rețetei noastre de astăzi. Pentru cei care nu sunt însă familiarizați cu aceste termen am precizat încă din titlu despre ce este vorba. Discutăm, deci, despre o cremă de vanilie – vezi aici rețeta – în care adăugăm unt.

Da, asta este crema mousseline. Nu mare lucru, așa e? Are la bază o cremă de patiserie, cea, stiți voi, pe care o regăsiți în multe dintre prăjiturile de cofetărie dar la care se adaugă unt pentru a o face mai cremoasă și mai gustoasă. Ca să nu mai zic că în felul acesta se și înmulțește.cremă de vanilie cu unt

Multe prăjituri au la bază această cremă de vanilie cu unt așa că e bine să știți să o faceți acasă pentru că e ușor de făcut de la zero. Adică fără să folosiți semipreparate cumpărate din comerț.

Ce este foarte important de reținut dacă vreți să faceți acestă cremă mousseline, este faptul că nu vă va reuși dacă folosiți un unt cu puțină grăsime. Pentru o bună reușită este necesar un unt gras, cu peste 82% grăsime!

Așa că nu încercați cu altfel de unt pentru că nu vă va ieși crema. Unii dintre voi probabil că mă vor întreba dacă o pot face cu margarină în loc de unt. Răspunsul meu este ”nu știu”. Nu folosesc margarină la gătit așa că nu aș ști să vă spun cum iese crema dacă înlocuiți untul.

Probabil că se poate folosi însă mai mult ca sigur că NU va avea același gust și aceeași textură cremoasă ca atunci când folosiși un unt de calitate.

Ce este iarăși important de știut este faptul că untul trebuie scos cu mult înainte de la rece pentru a-i da acestuia timp să ajungă la temperatura camerei pentru a fi apoi bine spumat.

La fel și crema, ideal ar fi să o faceți din timp pentru ca aceasta să se răcească bine și să ajungă, la fel, la temperatura camerei.

Cele două ”ingrediente” ale cremei mousseline TREBUIE să fie la aceeași temperatură în momentul combinării lor. Altfel există riscul tăierii cremei!

Și tot referitor la posibilitatea de a se tăia crema, bine de știut este că untul TREBUIE adăugat treptat, apoi mixat bine și continuat tot așa până îl încorporăm tot. NU adăugați tot untul deodată pentru că apoi nu veți mai avea ce face cu crema și ați muncit degeaba.

Cremă de vanilie cu unt (cremă mousseline)
 
Save Print
Prep time
5 mins
Cook time
10 mins
Total time
15 mins
 
Autor: Claudia
Recipe type: Desert
Cuisine: French
Serves: o portie
Ingrediente
  • 4 galbenușe
  • 400 ml de lapte dulce
  • 100 grame de zahăr
  • 25 de grame de amidon (sau 40 grame de făină albă de grâu)
  • o linguriță de esență de vanilie (sau o păstaie de vanilie)
  • un vârf de cuțit cu sare
  • 150 de grame de unt cu 82% grăsime
3.5.3251

Mod de preparare pentru cremă de vanilie cu unt (cremă mousseline)

  • Dacă folosim o păstaie de vanilie începem prin a-i scoate semințele cu ajutorul unui cuțit după care le punem în lapte. Sau, putem pune păstaia întreagă, despicată și o dăm deoparte după ce am încălzit laptele.
  • Punem laptele la fiert într-o oală, dăm un clocot, două cât să permitem păstăii de vanilie să se infuzeze și apoi dăm deoparte.
  • În alt vas batem gălbenușurile împreuna cu sarea și zahărul și când acestea s-au albit la culoare adăugăm și faina de grâu/amidonul treptat, amestecând continuu până la încorporarea completă.
  • Peste această compoziție turnăm, în fir subțire laptele fierbinte și, pe măsură ce îl adăugăm, amestecam continuu.
  • Punem compoziția astfel obținută înapoi în oala în care a fiert laptele și o așezăm pe aragaz la foc mic spre mediu.cremă de vanilie cu unt cremă mousseline
  • Amestecam continuu și când observam că începe să fiarbă o mai lăsăm  pe foc încă doua-trei minute (dacă folosim făină) sau un minu (dacă folosim amidon) pana când se îngroașă.
  • Luăm oala de pe foc și lăsăm crema la răcit.
    Atentie! Amestecați continuu pentru ca altfel riscați să se ridice prea mult temperatura și să transformați crema într-un fel de omletă cu făină. În plus, riscați să se prindă de fundul vasului în care o fierbeți.
  • Pentru a o răci uniform și a nu forma o peliculă deasupra, o acoperim cu un strat de folie alimentara ca să nu vină în contact cu aerul și lăsăm la răcit.
  • Între timp scoatem untul din frigider și îl lăsăm la temperatura camerei adică să ajungă la aceeași temperatură cu crema. Este foarte important ca în momentul în care adăugăm untul acesta să aibă aceeași temperatură cu crema de vanilie. În caz contrar crema se va tăia.
  • Mixăm bine untul pentru a-l transforma într-o cremă și începem să-l adăugăm treptat peste crema de vanilie, amestecăm bine, iar adăugăm și tot așa până incorporăm tot untul.
  • Se poate folosi ca atare pentru a umple eclere, choux a la creme, tarte, torturi sau diferite prăjituri.

Să aveți spor la făcut cremă de vanilie cu unt (cremă mousseline)

Dacă îți plac rețetele de pe blog,
abonează-te și la canalul de Youtube
pentru a fi la curent cu ultimele noutăți video.
CLICK AICI

abonare canal de Youtube


Spune si altora!
 273     
273
Shares
 
273
Shares
 273    
« Prăjitură Ana cu cremă de lapte și jeleu de fructe
Tort cu cremă de vanilie și căpșuni (Tort Fraisier) »

Trackbacks

  1. 10 retete de creme pentru tort, prajituri, desert la pahar - Lecturi si Arome says:
    July 24, 2020 at 2:45 pm

    […] Cremă de vanilie cu unt (crema mousseline) – click aici pentru rețeta […]

    Reply
  2. Prajitura Televizor - reteta veche - Lecturi si Arome says:
    January 1, 2020 at 6:40 pm

    […] AICI cum se face crema […]

    Reply
  3. Prăjitură Crăiasa Zăpezii - cu blat din albușuri, cremă de vanilie și ciocolată - Lecturi si Arome says:
    December 27, 2019 at 7:58 pm

    […] așa cum e, adică doar cremă de vanilie la care mai apoi vom adăuga unt, obținând de fapt o cremă mousselline. Pentru asta încă va trebui să se răcească așa că vom pune peste ea folie alimentară. Prin […]

    Reply
  4. Prăjitură Floare de colț, prăjitură fină, cu cremă de vanilie - Lecturi si Arome says:
    January 23, 2019 at 8:33 pm

    […] crema de vanilie cu unt o facem așa cum am explicat pe larg AICI (varianta scrisă) sau mai jos puteți vedea varianta video a cremei de vanilie fără unt, adică […]

    Reply
  5. Tort cu cremă de vanilie și căpșuni (Tort Fraisier) - Lecturi si Arome says:
    May 24, 2018 at 12:06 pm

    […] cum am explicat deja cu lux de amănunte când am scris rețeta de blat de tort Genoise – vezi aici. Ca o recapitulare, batem ouăle împreună cu zahărul pentru 10, chiar 15 minute, până se […]

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rate this recipe:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Urmareste-ma si aici

Ultimele retete

  • Blanșarea legumelor. Ce înseamnă și cum se face. February 6, 2023
  • 10 retete de prăjituri cu mascarpone. Delicioase și ușor de făcut! February 4, 2023
  • 8 sfaturi practice pentru a găti minimalist January 23, 2023

Archives

May 2018
MTWTFSS
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
« Apr   Jun »

Copyright © 2023 · captivating theme by Restored 316