Tort cu cremă de vanilie și căpșuni (Tort Fraisier)
Despre acest tort cu cremă de vanilie și căpșuni am tot auzit până acum dar nu am încercat să îl fac. Iată însă că acum i-a venit și lui rândul să fie testat în bucătăria Lecturi și Arome.
El mai este cunoscut și sub denumirea de tort Fraisier, un desert celebru din patiseria franceză. Acesta are la bază un blat genoise și o cremă de vanilie cu unt (cremă mousseline) care este pusă peste un rând de căpșuni.
La tortul Fraisier, în varianta lui originală, ultimul rând este dat de un strat de marțipan dar eu l-am înlocuit cu o glazură din ciocolată albă pentru că nu toată lumea poate avea acasă sau face în casă acesta pastă de marțipan.
Deși, la prima vedere acest tort pare sofisticat și greu de făcut, în practică e foarte simplu de executat. Blatul Genoise se face foarte ușor pentru că este acel blat cu ouă întregi despre care vă tot vorbesc eu de ceva timp.
Iar crema, ei bine, crema este cea cunoscută, crema de patiserie, făcută din gălbenuș de ou și lapte la care se mai adaugă niște unt. Adică se face o cremă mousseline despre care v-am vorbit pe blog zilele trecute.
Mai avem nevoie de căpșuni și aici totul e la latitudinea voastră, adică depinde de gusturi. Dacă doriți un tort mai bogat în cremă și cu fructe mai puține, folosiți doar câteva căpșuni pe marginea tortului. Dacă doriți să fie cu mai multe fructe umpleți și interiorul.
E un tort foarte ușor de făcut în primul rând pentru că atât blatul cât și crema se pot face cu o zi înainte, adică din timp și nici nu durează mult să le faceți.
Și chiar este recomandat să le faceți cu o zi înainte de a dori montarea tortului pentru că ele vor trebui să se răcească bine și să ajungă la temperatura camerei. În rest, mare lucru nu e de făcut la el.
Haideți să vedem cum se face…
- blat din 3 oua
- 3 ouă
- 100 grame de făină albă de grâu
- 75 grame de zahăr
- o lingură cu ulei
- o linguriță cu esență de vanilie
- crema de vanilie cu unt (mousseline)
- 4 gălbenușe de ou
- 400 ml de lapte dulce (cu 1,5% grăsime am folosit eu)
- 100 grame de zahăr
- 25 de grame de amidon (sau 40 grame de făină albă de grâu)
- o linguriță de esență de vanilie (sau o păstaie de vanilie)
- un vârf de cuțit cu sare
- 150 de grame de unt cu 82% grăsime
- glazura de ciocolată albă
- 75 grame de ciocolată albă
- 75 de grame de smântână cu 20% grăsime
Mod de preparare pentru tort cu cremă de vanilie și căpșuni
- Începem prin a face blatul, așa cum am explicat deja cu lux de amănunte când am scris rețeta de blat de tort Genoise – vezi aici. Ca o recapitulare, batem ouăle împreună cu zahărul pentru 10, chiar 15 minute, până se albesc și își triplează volumul după care adăugăm apoi, treptat, făina înglobând-o cu mișcări ușoare, de jos în sus. Notă! Ca și tavă, folosim una cu diametrul de 17 sau 18 cm, ideal ar fi din aceea cu pereți detașabili în care punem foaie de copt.
- Dăm la cuptor și după ce se coace îl scoatem pe un grătar și îl lăsăm la răcit iar în momentul montării tortului îl vom felia în 2 pe orizontală, obținând 2 foi de pandișpan.
- Cât timp stă blatul în cuptor ne putem ocupa de cremă care se face foarte ușor. În primul rând vom face crema de vanilie cu lapte așa cum am explicat pe larg AICI.
- Când este gata acoperim crema cu o folie alimentară și o lăsăm la răcit așa încât să ajungă la temperatura camerei.
- Între timp scoatem și untul din frigider și îl lăsăm și pe acesta să ajungă la aceeași temperatură, a camerei pentru a-l putea mai apoi combina cu crema de vanilie și a face o crema mousseline.
- Înainte de a ne apuca de montat tortul trebuie să spumăm untul adică pur și simplu, cu ajutorul unui mixer îl batem foarte bine pentru a-l aera puțin și a-i da consistența unei creme pufoase.
- Amestecăm untul cu crema de vanilie combinându-le treptat. Atenție foarte mare! Dacă adăugăm crema peste unt toată deodată aceasta se va tăia! Așa că vom adăuga cu răbdare, puțin câte puțin și vom amesteca după ce adăugăm cantitatea respectivă de cremă.
- Pentru a asambla tortul vom tăia blatul în două pe orizontală. Punem partea de jos înapoi în tava în care l-am copt și îl însiropăm cu puțin sirop sau zeamă de la un compot. eu am preferat să folosesc zeamă din compot pentru că este deja făcută și aromată. Se mai poate folosi și lichior dar nu e recomandat dacă aveți copii.
Vezi în video de mai jos cum se face și prajitura tiramisu cu căpșuni!
Apasă pe poza și ABONEAZĂ-TE și tu la canalul de Youtube!
- De-a lungul inelului tăvii așezăm jumătăți de căpșuni tăiate pe verticală în așa fel încât acestea să fie cu partea tăiată lipită de peretele inelului tăvii.
- Dacă dorim, putem pune căpșuni și în interior, peste toată suprafața blatului. Fie întregi (eu varianta asta am folosit-o), fie tăiate bucăți.
- Peste căpșuni turnăm crema mousseline, așezăm cealaltă parte din blat și presăm ușor ca să intre bine crema printre golurile lăsate de căpșuni.
- Însiropăm și cel de al doilea blat și dăm la rece câteva ore sau peste noapte (eu așa am procedat).
- După ce crema s-a întărit îl ornăm cu o glazură de ciocolată albă pe care o facem în felul următor: încălzim smântâna și adăugă în ea ciocolata ruptă bucăți. Lăsăm, câteva minute ca să se topească și apoi amestecăm bine.
- Scoatem tortul din frigider și înlăturăm inelul. Acest lucru poate fi foarte ușor făcut dacă ne ajutăm de o torță cu care să încălzim pereții tăvii. Dacă nu avem, atunci îl lăsăm puțin la temperatura camerei sau, eu am încercat și varianta încălzirii acestora cu o lumânare. Funcționează foarte bine și așa.
- Turnăm glazura de ciocolată, caldă încă, peste blatul superior al tortului, nivelăm și, opțional, lăsăm să cadă ușor pe pereții laterali.
- Decoram cu bucăți de căpșuni și decoruri de ciocolată neagră sau după preferințe.
- Mai dăm la rece ca să se întărească și ciocolata de deasupra și apoi tăiem felii și servi cu mare poftă!
Să aveți poftă la tort cu cremă de vanilie și căpșuni!
Mihaela says
Oare ce se pot pune deasupra în loc de ciocolata? Mulțumesc
Claudia Vasilache says
Puteti incerca cu un jeleu din capsuni. Nu am testat dar puteti incerca cu 250 g capsuni, 50 ml apa, 50 g zahar, 5 g gelatina.
Spalati capsunile, indeparti coditele si le taiati cubulete. Le puneti intr-o craticioara, alaturi de zahar si apa si le fierbeti pana cand acestea devin moi se se sfarama usor. Apoi le pasati cu blenderul si adaugati gelatina preparata initial conform indicatiilor de pe ambalaj. Amestecati pana la omogenizare. Turnati jeleul deasupra blatului de deasupra, nivelati si dati din nou la frigider pana se intareste, eventual peste noapte. Daca testati varianta asta, am rugamintea sa reveniti si sa ne spuneti daca a fost buna ideea si cantitatile potrivite pentru reteta. Eu v-am spus doar teoretic. Nu am testat :) Sa aveti spor!