Pască cu ricotta și stafide
Hristos a Înviat! Cred că v-ați obișnuit deja ca, după sărbătoarea Învierii Domnului să public rețete pe care le-am pregătit pentru masa festivă de Paști. Așa că nu este nicio surpriză că prima rețeta publicată după Paști este una de pască.
La noi în familie, din Moldova fiind, nu se obișnuiește ca de Paști să pregătim alt desert decât pască și cozonac. Așa că anul acesta am făcut doar două păști, și, cum cozonacul cu nucă (vezi AICI rețeta) l-am pregătit cu vreo săptămână și ceva înainte și l-am pus la congelator, înainte de Paști nu mi-a mai rămas să fac decât pasca.
Și cum cea mai rapid de făcut este pasca din aluat de pandișpan (vezi AICI o altă variantă) exceptând-o, clar pe cea fără aluat care parcă nu prea e pască ci mai mult cheesecake, exact asta am făcut: o pască cu aluat de pandișpan și ricotta și una cu aluat de pandișpan și urdă de-a noastră.
E o mică diferență între cele două tipuri de urdă, cea a noastră, cu care suntem obișnuiți și cea gen ricotta. Aceasta din urmă este tot brânză gen urdă doar că foarte fină, de consistența unei creme.
O cutiuță cu ricotta, care are 250 de grame, este suficientă pentru o pască mai mică, cu diametru de 20 centimetri și la care blatul din pandișpan îl faceți din doar 3 ouă. Cu alte cuvinte este o pască nu doar ușor de făcut ci și destul de economică.
- - blat de pandispan
- 3 ouă mari
- 50 grame de zahăr
- 90 grame de făină
- 2 linguri de ulei
- un sfert de linguriță cu sare
- o linguriță cu esență de vanilie
- - umplutura
- 250 grame de ricotta
- 3 ouă mici
- 50 grame de făină
- 50 grame de zahăr
- 75 ml rom sau cognac
- o linguriță cu esență de vanilie
- un vârf de cuțit cu sare
Mod de preparare pentru pască cu ricotta și stafide
- Cu o seara înainte punem stafidele la înmuiat în alcool. A doua zi le punem într-o strecurătoare și le lăsăm la scurs.
- Aprinde cuptorul la 180 de grade și pregătim o tavă rotundă (ca cea pentru tort, ideal ar fi să aibă pereții detașabili). Punem în ea hârtie de copt.
- Preparăm blatul de pandișpan începând prin a separa gălbenușurile de albușuri.
- Batem albușurile foarte bine cu un vârf de cuțit de sare, vanilia și zahărul până când se albesc și se întăresc, ca la bezea.
- Separat amestecăm gălbenușurile cu uleiul, ca la maioneză, până se omogrnizează.
- Încorporăm compoziția de gălbenușuri în cea de albușuri și amestecăm totul bine.
Vezi în video de mai jos cum se facepasca cu branza de vaci si blat din pandispan
Abonează-te și tu la canalul de Youtube!
- Adăugăm treptat făina, cernută în prealabil, încorporând-o cu mișcări ușoare, de jos în sus până când obținem un aluat de consistența unei smântâni pe care îl turnăm în tava pregătită în prealabil.
- Dăm tava la cuptor pentru 10 minute.
- Între timp pregătim compoziția de ricotta, amestecând-o cu ouăle bătute bine, zahărul, esența, stafidele și făina.
- După ce au trecut 10 minute, scoatem tava din cuptor și punem, peste blatul puțin copt, compoziția de ricotta. Începem de la mijloc și întindem până aproape de margine.
- Dăm iar la cuptor pentru 30-40 de minute, în funcție de cum coace cuptorul. Facem testul cu scobitoarea și, dacă iese curata scoatem pasca din cuptor și apoi din tava, lăsând-o la răcit pe un grătar.
- După ce s-a răcit, o feliem și o servim cu poftă!
Să aveți spor la făcut pască cu ricotta și stafide!
[…] O altă variantă de pască cu blat din pandispan este si cea cu branză ricotta și stafide, a carei reteta o gasiti dand click AICI […]