Pasca fara aluat (cheesecake)
Anul acesta, de Pasti am inclus in meniu, pe langa pasca traditionala, cea cu aluat, a carei reteta o voi scrie peste cateva zile, si o reteta simpla si un pic mai moderna, de pasca fara aluat, sau cum i s-ar zice in engleza, cheesecake adica prajitura cu branza.
Practic asa si este, o prajitura cu branza care poate fi foarte usor “transformata” in pasca atunci cand o pregatim de Pasti. Este o reteta rapida, se face foarte usor si este si versatila in sensul ca o puteti transforma la nevoie si intr-un cheesecake cu branza si ciocolata, cu fructe uscate, etc.
Eu am mers pe ideea ca o includ in meniul de Pasti si am facut varianta cea mai apropiata de traditional, adica cea cu branza de vaci si stafide. Si fiindca am vrut sa incerc si ceva nou, in reteta am folosit faina de orez pe care am mai folosit-o si la prajitura cu morcov, nuca si ciocolata.
Deci as putea spune si ca este o reteta fara gluten (gluten-free) deci o poti pregati si cei care sufera de intoleranta la gluten sau celiacie.
Poate va intrebati de am ales sa folosesc faina de orez in loc de amidon. Ei bine, am rasfoit zilele trecute niste carti de bucate si am vazut retete de pasca cu orez. In unele parti ale tarii pasca cu orez este o pasca care prin traditie se include in meniul de Pasti.
Nu are nici o legatura, totusi cu pasca cu orez dar am vrut doar sa va spun cum de m-am gandit la faina de orez. Daca nu aveti faina de orez, o puteti inlocui fara probleme cu amidon sau cu faina obisnuita.
Ideea acesteai retete si sursa de inspiratie este blogul Simonei (Simona’s World)care mi-a fost repartizat luna aceasta, la Provocarea Secreta, de catre Stefania care este gazda acum in aprilie.
Eu am modificat reteta de pasca a Simonei, am adaptat-o la ce ingrediente aveam eu prin casa si sper ca m-am apropiat cat de cat de gustul original. Multumesc, Simona pentru inspiratie iar pe voi va invit sa testati, cu prima ocazie reteta mea de pasca fara aluat (cheesecake).
- 275 grame de branza de vaci
- 250 grame crema de branza de vaci
- 90 grame de zahar
- 90 de grame de faina de orez (amidon)
- 3 oua
- coaja rasa de la o jumatate de lamaie
- 50 grame de stafide
- un plic de zahar vanilat
- o lingurita de esenta de vanilie
- un praf de sare
- hartie de copt, unt si faina pentru tava de copt
Mod de preparare pentru pasca fara aluat (cheesecake)
- Scurgem bine branza de vaci. Daca este foarte uda o lasam la scurs peste noapte, intr-o strecuratoare.
- Clatim stafidele si le punem la inmuiat in putina apa calduta pentru macar jumatate de ora.
- Amestecam, intr-un castron, cele doua tipuri de branza, adaugam sarea, coaja de lamaie, zaharul si zaharul vanilat si omogenizam totul foarte bine cu ajutorul unei furculite.
- Separam albusurile de galbenusuri.
- Adaugam galbenusurile peste amestecul de branza si amestecam bine.
Vezi mai jos cum se face si pasca cu blat din pandispan si branza de vaci!
Apasa pe poza si ABONEAZA-TE si tu la canalul de Youtube!
- Punem si faina de orez sau amidonul peste compozitia de branza si oua si amestecam.
- Incingem cuptorul la 180 de grade si pregatim o tava de rotunda cu diametrul de 17 cm si cu peretii detasabili. Punem pe fundul acesteia hartie de copt iar lateralele le ungem cu putin unt si presaram faina.
- Batem foarte bine albusurile pana cand acestea stau ferme si apoi le adaugam treptat in copozitia de branza amestecand cu miscari usoare, de jos in sus pana la incorporarea lor completa.
- Turnam compozitia in tava pregatita mai devreme si o dam la cuptor, la foc mediu, pentru aproximativ o ora, pana cand vedeti ca incepe sa se rumeneasca si sa se desprinda de pe margini.
- Cand este gata, o mai lasam cinci minute in cuptorul cu usa deschisa si apoi o scoate, o lasam sa se raceasca, o pudram cu putin zahar vanilat si o putem servi cu pofta.
*** Nota
In reteta am folosit doua feluri diferite de branza marca Pilos, de la LIDL, branza de vaci la pachet de 275 de grame si crema de branza la cutie mare de un kilogram.
Pofta buna sa aveti!
Alte retete de pasca/cheesecake:
Pasca traditionala cu branza de vaci (click aici pentru reteta)
Pasca cu ciocolata si nuca (click aici pentru reteta)
Cheesecake cu mascarpone si mouse din piure de castane (click aici pentru reteta)
Diana says
Buna ziua – nu puteti spune despre aceasta prajitura ca este fara gluten, din moment ce tapetati tava cu FAINA. Mare atentie la detalii de acest gen. Ptr o persoana cu boala celiaca, ar fi un dezastru sa manance o prajitura coapta intr-o tava tapetata cu faina :(.
Claudia V says
Buna ziua!
Nu va inteleg :) Nu exista faina fara gluten, sau cum?
Nu am scris in reteta ca se tapeteaza cu faina de grau tip 000.
Am scris ca se tapeteaza cu faina.
Cine vrea sa faca reteta si are probleme cu glutenul cred ca stie atata lucru, sa nu tapeteze cu faina care are gluten, nu? :)
Eu nu dau sfaturi medicale ci prezint variante.
Reteta poate fi gatita, clar si de cineva care are probleme cu glutenul fiind atent la mici detalii.
La urma urmei fiecare avem grija de noi insine si nu altii :)