Recunosc ca e pentru prima data cand fac sirop de trandafiri. Si cred ca e primul an in care fac asa de multe siropuri si dulceturi/gemuri. Asa ca pot declara anul acest drept anul conservelor :) Cand au aparut papadiile, am zis ca nu strica sa am in casa putin sirop din flori de papadie. Am inecrcat chiar si un sirop din flori de liliac. Apoi a venit randul florilor de salcam si cum m-am trezit ca un vecin a fost dragut si mi-a aduc cateva kilograme, da, kilograme de flori de salcam am experimentat si am facut dulceata din petale de flori de salcam, dulceata din flori de salcam fara zahar si… o portie chiar cu zahar. Apoi a aparut socul. Pai era sa trec pe langa el si sa nu il bag in seama? Nu!
Asa ca, zilele urmatoare voi publica si reteta de marmelada din flori de soc fara zahar precum si pe cea de gem de capsuni. Ca sa nu mai spus de siropurile de brad si pin care sunt inca la macerat. Si daca va ganditi ca ma voi opri aici din facut dulceturi si siropuri va inselati. Am de gand sa mai fac sirop de menta pentru ca am multa menta in gradina si in fiecare an am uscat-o pentru a evita sa o transform in sirop. Nu prea suntem mari consumatori de siropuri sau dulceturi dar un borcan doua mai merge sa fie in casa. Ca sa nu mai zic ca siropurile le pot folosi foarte simplu si eficient in deserturi sunt sunt biscuitii cu fulgi de ovaz si sirop de papadie de care v-am spus deja saptamana trecuta.
Dar sa revin la trandafirii de azi. Si cu astia e o poveste. O vecina a fost draguta si mi-a dat voie sa culeg petale de trandafiri de la ea din curte. Sincera sa fiu m-a tentat sa ii urmez exemplu si sa ii usuc pentru a-i transforma in materie prima pentru un ceai aromat la iarna. Insa… cum e sa ai niste sirop de trandafiri in camara?! Ispita mare! Asa ca, dupa lungi deliberari am ales sa ii transform in sirop. Si cum nu m-am indurat sa arunc petalele de flori ramase de la prepararea acestuia le-am transformat intr-o dulceata improvizata din petale de flori de trandafiri. Un borcanel de 400 de grame, atat a iesit. L-am pus bine mersi in frigider si … o sa vedeti zilele urmatoare la ce l-am folosit ;)
A face sirop de trandafiri nu e treaba grea. In principiu este acelasi mod de preparare ca si la celelate siropuri din plante. Se face mai intai, din plantele respective o infuzie care se lasa peste noapte, se separa plantele si apoi se adauga zahar si se face siropul. In cazul trandafirilor mai trebuie facut ceva in plus: petalele de flori trebuie initial frecate cu sare de lamaie ca sa isi pastreze culoarea. Cam atat. La treaba, deci :)
Reteta pentru sirop din petale de trandafiri si o dulceata
- Ingrediente pentru reteta de sirop din petale de trandafiri si o dulceata
– pentru sirop
2,5 litri de apa
300 grame de petale de flori de trandafir pentru dulceata
2 kilograme de zahar
2 plicuri de sare de lamaie
– pentru dulceata
300 grame de flori
300 grame de zeama plus apa
250 grame de zahar
- Mod de preparare pentru reteta de sirop din petale de trandafiri si o dulceata
- Se spala bine petalele de flori de trandafiri si se freaca cu 8 grame de sare de lamaie, cat are un pachetel.
- Se pun la fiert 2, 5 litri de apa si cand incep sa fiarba adaugam petalele de trandafiri.
- Lasam sa mai fiarba cateva clocote dupa care dam vasul deoparte, acoperim cu un capac si lasam pana a doua zi la infuzat.
- A doua zi scurgem bine petalele de flori de trandafiri si in 2 kilograme de apa adaugam 2 likograme de zahar. Restul de apa il pastram pentru dulceata improvizata din petale de trandafiri.
- Mai adaugam un plic de sare de lamaie si fierbem apa cu zaharul pana cand acesta se leaga si devine de consistenta unui sirop.
- Cand este gata il dam deoparte si asa fierbinte cum este il punem direct in sticle care au fost in prealabil sterilizate in cuptor (vezi aici cum).
- Restul de apa ramasa de la infuzat il masuram si mai completam cu apa pana cand avem 300 ml de lichid.
- In acest lichid adaugam zaharul si punem la fiert ca sa obtinem un sirop.
- Cand observam ca siropul se leaga adaugam petalele de trandafiri ramase si mai lasam sa fiarba pana cand observam ca s-a legat dulceata noastra improvizata.
- Punem dulceata in borcan si o pastram la frigider pana in momentul folosirii.
Spor la treaba sa aveti!
La ce poti folosi siropul de trandafir
Desert rapid cu dulceata de trandafir (click aici pentru reteta)
Inghetata cu dulceata de trandafiri (click aici pentru reteta)
Tort cu blat umed, ciocolata alba si trandafiri (click aici pentru reteta)
Iuliana says
Mmm vin si eu la asa o tratatie eleganta :)
Claudia V says
Hai, ca te astept ;)
Liana says
Stiu ca pentru dulceata de trandafiri, partea alba a petalei se scoate-taie. Asa iese o dulceata impecabila .
Claudia V says
Da, nu te contrazic insa eu am facut sirop si nu m-am indurat sa nu profit de petale ca sa le transform in dulceata.
Ca doar nu era sa le arunc ;)