• Despre Lecturi si Arome
  • Activitate online si offline
  • Colaboratori
  • Politica Cookies
    • Politica de confidențialitate

Lecturi si Arome



  • Prima pagina
  • Retete Video
  • Retete pe categorii
    • cu carne
    • cu peste/fructe de mare
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut
    • vegane (de post)
    • raw vegane (fara foc)
    • Carte de bucate lunara
  • Deserturi
    • Prajituri
    • Torturi
    • Aluaturi/Placinte
    • Briose/Muffins
    • Tarte
    • Fursecuri/biscuiti
    • Inghetate
    • Deserturi speciale
  • Aperitive
  • Feluri de baza
  • Supe/Ciorbe
  • Conserve pentru iarna
  • Salate/Garnituri
  • Bauturi
  • Mic dejun
  • Idei Practice
    • Stil de viata
      • De vorba cu…
      • Concursuri/provocari
      • Retete testate de voi
  • Recenzii

April 21, 2020 · 1 Comment

Pasca cu smântână și ciocolată, cu blat din pandișpan

Prajituri· Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut

Spune si altora!
 87     
87
Shares

Pasca cu smântână și ciocolată, cu blat din pandișpan

Anul acesta am făcut doar 2 păști, ambele cu aluat de pandișpan. Una cu brânză de vaci și alta cu smântână. Pentru cea cu brânză și aluat de pandișpan aveți deja pe blog 2 variante, aici și aici.

Nici rețeta de pască cu smântână nu e nouă. Mai există încă o rețetă pe blog (vezi AICI) doar că aceea este cu blatul din aluat de cozonac și fără ciocolată. Cum aluatul de cozonac nu este la îndemâna oricum de făcut m-am gândit să experimentez o altă variantă, cea cu blat din pandișpan.

pască cu smântână și ciocolată

De asemenea mi-am dorit ca anul acesta să avem și ceva cu ciocolată pe masa festivă de Paști așa că mi-a venit ideea de a face un ganache de ciocolată și a-l pune peste pasca cu smântănă. Aceasta este ca un sufleu și după ce e scoasă din cuptor se va lasa în mijloc, drept pentru care un strat de ciocolată arată perfect.

Nu e o pasca tradițională cum e cea cu brânză de vaci și colăcel în formă de cruce, din aluat de cozonac dar este una foarte rapidă și ușor de făcut chiar și pentru începători. Pentru cei ce nu au în tradiție acest obicei al făcutului păștii ca și desert festiv de Paști, poate considera rețeta ca fiind una de prăjitură festivă pentru că într-un fel cam așa și este, o prăjiturică gustoasă și ușor de făcut.

Vezi în video de mai jos și cum se face pasca cu branza de vaci și blat din pandispan
Apasă pe poza și ABONEAZĂ-TE și tu la canalul de Youtube!


Pasca cu smântână și ciocolată
 
Save Print
Prep time
30 mins
Cook time
60 mins
Total time
1 hour 30 mins
 
Autor: Claudia
Recipe type: Dessert
Cuisine: Romaneasca
Serves: o portie
Ingrediente
  • - blat de pandispan
  • 3 ouă mari
  • 50 grame de zahăr
  • 90 grame de făină
  • 2 linguri de ulei
  • un sfert de linguriță cu sare
  • o linguriță cu esență de vanilie
  • -pentru crema de smântână
  • 500 grame de smântână cu 20% grăsime
  • 100 grame de zahăr
  • 90 grame de făină albă de grâu
  • un vârf de cuțit cu sare
  • o linguriță cu esență de vanilie
  • 4 ouă mici
  • -pentru crema de ciocolată
  • 100 grame de smântână pentru frișcă
  • 100 grame de ciocolată
3.5.3251

Mod de preparare pentru pască cu smântână și ciocolată

  • Aprindem cuptorul la 170 de grade și pregătim o tavă rotundă sau patrată cum am avut eu. Punem în ea hârtie de copt.
  • Începem prin a prepara crema de smântână, separând albușurile de gălbenușuri.
  • Batem bine albușurile cu un praf de sare până când acestea stau ferme. Adăugăm zahărul și continuăm să batem până când albușurile devin iar ferme. Cu alte cuvinte vom obține o bezea.
  • Lăsăm albușurile bătute deoparte și ne ocupăm de gălbenușuri pe care le batem ușor cu furculița, adăugăm jumătate din smântână și amestecăm, după care punem și restul de smântână, făina și esența de vanilie. Amestecăm bine.
  • Adăugăm jumătate din albușuri în compoziția de gălbenușuri și amestecăm cu mișcări ușoare, de jos în sus, până când acestea se încorporează după care adăugăm și restul de albușuri și amestecăm la fel.
  • Dăm deoparte și preparăm blatul de pandișpan începând prin a separa gălbenușurile de albușuri.

pască cu smântână și ciocolată cu blat din pandișpan

  • Batem albușurile cu un vârf de cuțit de sare, adăugăm vanilia și zahărul și continuam să batem până când se albesc și se întăresc, ca la bezea.
  • Separat amestecăm gălbenușurile cu uleiul, ca la maioneză, până se omogenizează.
  • Încorporăm compoziția de gălbenușuri în cea de albușuri și amestecăm totul bine.
  • Adăugăm treptat făina, cernută în prealabil, încorporând-o cu mișcări ușoare, de jos în sus până când obținem un aluat de consistența unei smântâni pe care îl turnăm în tava pregătită în prealabil.
  • Dăm tava la cuptor pentru 10 minute.
  • După 10 minute scoatem tava din cuptor și turnăm peste pandișpan compoziția de smântână.

Vezi mai jos cum se face un blat din pandispan
Abonează-te și tu la canalul de Youtube!

  • Dăm tava la cuptor pentru aproximativ 50-60 de minute, în functie de cuptorul fiecăruia. Când vedem că începe să se rumenească usor deasupra, facem testul cu scobitoarea și dacă iese uscată, pasca cu smantana este gata
  • Scoatem tava din cuptor și lăsăm la răcit pe un grătar.
  • Cât pasca se răcește vom pregăti crema de ciocolată care nu e altceva decât un ganache de ciocolată pe care nu l-am mai lăsat la răcit și pe urmă să-l bat bine ca să se albească și să devină cremos (vezi AICI cum se pregătește ganache-ul).
  • Practic punem smântăna la încălzit și, când e aproape de punctul de fierbere luăm de pe foc și adăugăm în ea ciocolata ruptă bucăti. Lăsăm 5-6 minute ca aceasta să se topească după care amestecăm totul bine. Cât e caldă încă turnăm peste pasca, nivelăm și apoi dăm la rece.
  • Tăiem a doua zi, după ce s-a întărit ciocolata. Notă: Ideal ar fi să folosiți un cuțit înmuiat în apă fierbite ca sa nu se întindă ciocolata peste partea cu smântână și să aibă un aspect frumos.

Să aveți spor la făcut pască cu smântână și cremă de ciocolată!

 


Spune si altora!
 87     
87
Shares
 
87
Shares
 87    
« Rețete de drob pe care să le încerci de Paști
Paste cu urzici (rețetă de post) »

Trackbacks

  1. Pasca cu smantana - Lecturi si Arome says:
    May 27, 2020 at 9:28 am

    […] AICI și cum se face pasca cu blat din pandispan, smantana si […]

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rate this recipe:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Urmareste-ma si aici

Ultimele retete

  • Care sunt cele mai importante elemente dintr-o patiserie? June 20, 2022
  • Cum alegi paharele de vin? May 28, 2022
  • Ciorbă de urzici cu orez acrită cu borș May 5, 2022

Archives

April 2020
MTWTFSS
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
« Mar   May »

Copyright © 2022 · captivating theme by Restored 316