• Despre Lecturi si Arome
  • Activitate online si offline
  • Colaboratori
  • Politica Cookies
    • Politica de confidențialitate

Lecturi si Arome




  • Prima pagina
  • Retete Video
  • Retete pe categorii
    • cu carne
    • cu peste/fructe de mare
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut
    • vegane (de post)
    • raw vegane (fara foc)
    • Carte de bucate lunara
  • Deserturi
    • Prajituri
    • Torturi
    • Aluaturi/Placinte
    • Briose/Muffins
    • Tarte
    • Fursecuri/biscuiti
    • Inghetate
    • Deserturi speciale
  • Aperitive
  • Feluri de baza
  • Supe/Ciorbe
  • Conserve pentru iarna
  • Salate/Garnituri
  • Bauturi
  • Mic dejun
  • Idei Practice
    • Stil de viata
      • De vorba cu…
      • Concursuri/provocari
      • Retete testate de voi
  • Recenzii

February 3, 2017 · 21 Comments

Cum sa faci cel mai simplu blat de tort?

Deserturi speciale· Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut

Spune si altora!
  •  
  • 926
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    926
    Shares

Cum sa faci cel mai simplu blat de tort?

Imi place sa fac pentru cei ai casei mici bucurii dulci la sfarsit de saptamana. Incercam sa nu exageram cu dulcele pentru ca nu e sanatos dar parca aduce asa o bucurie (falsa, ce-i drept) cand ai si ceva bun dulce dupa masa de pranz in weekend. Pare asa mai festiv totul.

Si nu cumparam de la cofetarie pentru ca acolo, stii si tu cum se fac prajiturile/torturile. Conform standardului/retetelor din retetarul de cofetarie, ceea ce inseamna muult, muult zahar, si de cele mai multe ori fie creme cu margarina fie frisca vegetala. Pai nu mai bine fac eu acasa ceva bun si stiu ce am pus in dulcele ala?blat de tort din pandispan

In plus nici macar nu e atat de complicat sa faci o prajiturica sau chiar un tortulet micut. Noi suntem 4 in casa si un tort facut intr-o tava de 18 cm e perfect! Doar nu mancam ca sa ne treaca foamea, nu?

Un tort, ca despre un blat de tort vorbim aici, il poti face foarte simplu si foarte ieftin. Cum? Din oua, faina si zahar. Adaugi un pic de sare si ceva esenta ca sa ii dai un gust blatului respectiv si gata. Deci, de ce sa cumperi din comert gata facut?!

Nici macar nu dureaza mult sa faci un blat de tort. Sa zicem 15 minute pana combini toate ingredientele, pregatesti tava si bagi la cuptor. Apoi inca 30 minute tii blatul la copt. Mult? Greu? Eu zic ca nu.

4.0 from 4 reviews
Cum sa faci cel mai simplu blat de tort?
 
Save Print
Prep time
15 mins
Cook time
30 mins
Total time
45 mins
 
Autor: Claudia
Recipe type: Desert
Cuisine: Romaneasca
Serves: o portie
Ingrediente
  • 5 oua mari ( de 60 grame)
  • 100 grame de zahar
  • 150 grame de faina tip 000
  • un varf de cutit de sare
  • o lingurita de esenta de vanilie
3.5.3226

Reteta de blat de tort din pandispan

  • Aprindem cuptorul la 180 de grade si pregatim o tava rotunda de tort cu diametrul de 18 cm si peretii detasabili.
  • Folosim putin unt pentru a unge fundul si peretii acesteia, apoi, de jur imprejurul peretilor lipim o banda din hartie de copt. DE RETINUT! Aceasta fasie din hartie de copt trebuie sa fie dintr-o singura bucata si macar cu trei degete mai inalta decat peretii formei. De ce? Pentru ca la copt blatul va creste foarte mult si va depasi dimensiunile tavii, riscand astfel a dea afara.
  • Separam albusurile de galbenuse. Atentie! Avem grija sa nu scapam deloc galbenus in vasul cu albusuri pentru ca acestea NU se vor mai bate cum trebuie.

Vezi mai jos varianta video. Nu uita sa te abonezi si tu! Click si pe clopotel!

  • Batem albusurile spuma adaugand cu un strop de sare si esenta de vanilie. Pentru a ne usura munca ar fi perfect sa sa folosim un mixer de bucatarie cu bol – ca acesta de aici. Le poti insa bate si folosindu-te de un mixer normal sau chiar de un tel. Un mixer cu bol insa usureaza foarte mult munca si lasa timp pentru a face altceva cat timp se bat albusurile.
  • Cand albusurile si-au marit volumul si au devenit din transparente albicioase, adaugam zaharul si continuam sa batem pana cand acestea devin lucioase si se formeaza varfuri stabile, care nu curg daca intorci castronul.
  • Adaugam galbenusurile si mai mixam putin cat sa le incorporam si apoi lasam mixerul deoparte. Nu ne mai ajutam de el in continuare.
  • Adaugam treptat faina cernuta si amestecam cu miscari usoare, de jos in sus pana la incorporarea acesteia, folosind, o paleta de silicon, o lingura de lemn, orice altceva dar, NU folosim mixerul. Facem acest lucru pentru a pastra aerarea albusurilor obtinuta mai devreme.blat de tort sectiune
  • Punem compozitia obtinuta in tava, nivelam usor si apoi dam tava la cuptor pentru aproximativ 30 de minute (in functie de cum coace cuptorul).
  • Facem testul cu scobitoarea si daca aceasta iese uscata, blatul nostru de tort este gata.
  • Stingem cuptorul si deschidem usa. Mai lasam tava inauntru inca 5 minute ca sa prevenim  un soc termic. Eu prefer varianta aceasta desi se spune ca nu e necesara.
  • Scoatem tava din cuptor si imediat, cu grija desprindem peretii detasabili si scoatem blatul pe care il lasam la racit pe un gratar metalic. Daca l-am lasa in tava s-ar forma condens si s-ar umezi.

La ce poti folosi acest simplu blat de tort? Un exemplu ar fi tortul cu blat de pandispan si crema de mascarpone si ciocolata alba pe care il vezi in poza de mai jos si a carui reteta o gasesti aici.

tort cu blat de pandispan

Sa ai spor si pofta mare! ;)


Spune si altora!
  •  
  • 926
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    926
    Shares
  •  
    926
    Shares
  •  
  • 926
  •  
  •  
  •  
  •  
« Pur si simplu delicios – Nigella Lawson (recenzie)
Blat de tort cu cacao (pandispan cu cacao) »

Comments

  1. cos says

    December 27, 2020 at 5:08 pm

    Mulțumesc pt răspuns! Bezeaua era fermă când am întors castronul. Ouăle erau cam de o săptămână. Am pățit odată când albusurile nu încorporau aer, am bănuit că erau vechi și le-am aruncat (vasul fusese degresat și nici gălbenuș n-am scăpat). Probabil nici n-am experiență că rar fac blaturi. Sărbători fericite!

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      December 27, 2020 at 7:39 pm

      Adaugati praf de copt data viitoare si o sa fie totul bine :)
      Sarbatori fericite! :)

      Reply
  2. cos says

    December 25, 2020 at 1:23 pm

    Bună ziua! Oricât aș amesteca de ușor, albusurile bătute spumă își reduc volumul mult când amestec făina. Prin urmare blatul nu crește. Ar trebui ca făina să fie încorporată vreo 30minute sau uscată să nu fie umedă? mulțumesc

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      December 27, 2020 at 4:28 pm

      Buna seara! Nu, nu are legatura cu faina. Probabil nu bateti suficient de bine albusurile si nu va dati seama de asta. Se mai intampla mai ales daca ouale sunt vechi sau nu aveti experienta. Adaugati o lingurita cu praf de copt data viitoare sau chiar un plic intreg daca sunt mai multe oua. Va asigura cresterea blatului si nu veti mai avea probleme. Sarbatori fericite! :)

      Reply
  3. Slav Nicoleta says

    January 23, 2020 at 12:15 pm

    Bună ziua! Am si eu o intrebare toate ingredientele au fost la temperatura camerei până le-ați folosit?

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      January 23, 2020 at 7:46 pm

      Buna seara. In general asa trebuie lucrat, cu toate ingredientele la temperatura camerei. Exceptie face smantana pentru frisca. Aceasta trebuie sa fie foarte rece :)

      Reply
  4. Chrisstina says

    March 30, 2018 at 7:01 pm

    Prima oară am pățit si eu precum a spus dmna de mai sus: partea de jos , o porțiune nu a fost crescută .
    Acum este a 2- a oară când urmez aceasta rețeta si pot spune sincer ca nu a crescut precum in poza dvs.
    Din acest blat, ies doar 2 bucăți etajere si nu 4. ?
    P.s: am bătut foarte bine albușurile cu mixerul!

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      March 31, 2018 at 12:02 pm

      Dupa cum vedeti altii au reusit asa ca ma intreb de ce unii reusesc si altii nu?!?
      Poza este reala, este facuta de mine deci nu e trucaj sau altceva!
      Ce fel de tava ati folosit? E o tava mica, de 18 cm! Si nu are cum sa nu creasca inalt in tava aia! Iar de taiat… acum sa fim corecti… mai depinde si de dexteritate fiecaruia!
      Sa stiti ca mai difera si modul de coacere al cuptorului! Eu de asta spun mereu ca depinde de cuptor si ca e bine sa facem testul cu scobitoarea.
      Intr-un fel coace un cuptor electric si in alt fel unul pe gaz. De asemenea… nu sunt 2 cuptoare pe gaz care sa coaca la fel. Va spun din experienta. Eu la cuptorul meu cu gaz si nu am tot timpul acea temperatura constanta. Si stiti de ce? Din cauza presiunii gazului! Degeaba in reglez la 4 de exemplu. Sunt zile in care nu imi ajunge la 180 de grade.
      Imi pare rau ca nu va iesit. Dar daca toti cei care au lasat comentarii mi-ar fi spus la fel as fi ajuns si eu sa ma indoiesc de mine :)))) Asa, ce pot sa zic? Vedeti ce e in neregula,la cuptor sau in alta parte.
      Eu doar asa il fac si la mine creste cum se vede in poza.

      Reply
  5. Andra Lincan says

    February 27, 2018 at 7:35 pm

    Buna! Am facut aceasta reteta astazi si mi-a iesit perfect blatul! Am facut exact cum ai scris si nu am dat gres. Nu credeam ca poate sa creasca blatul fara praf de copt. Multumesc!

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      February 27, 2018 at 8:16 pm

      Multumesc si eu pentru feedback! Ma bucur ca ti-a iesit! Nici nu are cum sa nu iasa daca bati bine albusurile ;) Asta e secretul!

      Reply
  6. Cornelia says

    May 3, 2017 at 10:59 pm

    Am facut blatul si a crescut foarte bine dar partea de jos a ramas necrescuta (aproximativ1 cm) a trebuit sa arunc aceasta parte din blat , restul a fost pufoasa si buna. Am pus cuptorul la 170° partea de jos aproximativ 35min
    Ai putea sa-mi spui din CE cauzacauza

    Mersi mult.

    Reply
    • Claudia V says

      May 4, 2017 at 7:53 am

      Nu inteleg de ce sa nu iasa. Poate doar pentru ca ai copt la 170 de grade. La cuptoarele pe gaz temperatura din pacate nu se mentine constanta de multe ori asa ca cel mai bine e sa faci testul cu scobitoarea.
      Partea de jos era cruda sa inteleg? Poate trebuia sa il lasi mai mult la copt.

      Reply
  7. Cristina Dragomir says

    February 4, 2017 at 1:17 am

    In sfarsit ceva ce stiu si eu sa fac :D Primul meu blat de tort home-made de pe o alta reteta de-a ta a fost si a iesit super.

    Reply
    • Claudia V says

      February 4, 2017 at 7:53 am

      :)))) Ma bucur! Important e sa nu cumperi un banal blat de tort cand poti sa il faci acasa din 5 oua si cateva sute de grame de faina ;)

      Reply
      • Paula says

        June 15, 2017 at 12:05 am

        Mie mi-a iesit o mare si frumoasa ……”clatita”. Numai tort nu-i asta! Adica n-a crescut nici macar un cm. Mda.

        Reply
        • Claudia V says

          June 15, 2017 at 5:36 am

          Paula, daca ai batut bine albusurile, ca la bezea, NU are cum sa nu creasca. Este imposibil!

          Reply
          • Maria says

            January 30, 2018 at 1:14 pm

            si praf de copt nu trebuie? nu cred ca iese fara el

          • Claudia Vasilache says

            January 30, 2018 at 6:07 pm

            Nu trebuie praf de copt! Daca bateti foarte bine albusurile creste FARA praf de copt! Doar sa bateti bine albusurile si sa incorporati faina cu grija, cu miscari usoare, de jos in sus.
            Daca nu sunteti sigura ca veti face aceste operatiuni bine atunci puneti si praf de copt. Dar NU este nevoie sa sa creasca.

Trackbacks

  1. Pasca cu aluat de pandispan si branza de vaci - Lecturi si Arome says:
    April 12, 2020 at 10:46 am

    […] cu branza de vaci – vezi aici rețeta sau ca in cea de cel mai simplu blat de tort – vezi aici reteta. Cantitatea de branza si procedeul de a o pune in tava ramane la fel doar ca lasati 10 minute la […]

    Reply
  2. Retete de blat de tort simplu si usor de facut - Lecturi si Arome says:
    April 27, 2017 at 6:14 pm

    […] de tort din pandispan – click aici pentru […]

    Reply
  3. Blat de tort cu cacao (pandispan cu cacao) - Lecturi si Arome says:
    February 7, 2017 at 5:09 pm

    […] este acelasi ca si la blatul de tort simplu a carui reteta am scris-o aici. Ai nevoie de oua, zahar, faina si in plus putina cacao asa incat sa il […]

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rate this recipe:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Urmareste-ma si aici

Ultimele retete

  • Paste cu brânză de vaci la cuptor March 2, 2021
  • Ostropel de pui. Cea mai simplă mâncare de pui cu sos de roșii February 24, 2021
  • Ciuperci la tigaie cu ceapă și usturoi. Rețetă DE POST! February 17, 2021

Archives

February 2017
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728  
« Jan   Mar »

Copyright © 2021 · captivating theme by Restored 316