Cum sa faci cel mai simplu blat de tort?
Imi place sa fac pentru cei ai casei mici bucurii dulci la sfarsit de saptamana. Incercam sa nu exageram cu dulcele pentru ca nu e sanatos dar parca aduce asa o bucurie (falsa, ce-i drept) cand ai si ceva bun dulce dupa masa de pranz in weekend. Pare asa mai festiv totul.
Si nu cumparam de la cofetarie pentru ca acolo, stii si tu cum se fac prajiturile/torturile. Conform standardului/retetelor din retetarul de cofetarie, ceea ce inseamna muult, muult zahar, si de cele mai multe ori fie creme cu margarina fie frisca vegetala. Pai nu mai bine fac eu acasa ceva bun si stiu ce am pus in dulcele ala?
In plus nici macar nu e atat de complicat sa faci o prajiturica sau chiar un tortulet micut. Noi suntem 4 in casa si un tort facut intr-o tava de 18 cm e perfect! Doar nu mancam ca sa ne treaca foamea, nu?
Un tort, ca despre un blat de tort vorbim aici, il poti face foarte simplu si foarte ieftin. Cum? Din oua, faina si zahar. Adaugi un pic de sare si ceva esenta ca sa ii dai un gust blatului respectiv si gata. Deci, de ce sa cumperi din comert gata facut?!
Nici macar nu dureaza mult sa faci un blat de tort. Sa zicem 15 minute pana combini toate ingredientele, pregatesti tava si bagi la cuptor. Apoi inca 30 minute tii blatul la copt. Mult? Greu? Eu zic ca nu.
- 5 oua mari ( de 60 grame)
- 100 grame de zahar
- 150 grame de faina tip 000
- un varf de cutit de sare
- o lingurita de esenta de vanilie
Reteta de blat de tort din pandispan
- Aprindem cuptorul la 180 de grade si pregatim o tava rotunda de tort cu diametrul de 18 cm si peretii detasabili.
- Folosim putin unt pentru a unge fundul si peretii acesteia, apoi, de jur imprejurul peretilor lipim o banda din hartie de copt. DE RETINUT! Aceasta fasie din hartie de copt trebuie sa fie dintr-o singura bucata si macar cu trei degete mai inalta decat peretii formei. De ce? Pentru ca la copt blatul va creste foarte mult si va depasi dimensiunile tavii, riscand astfel a dea afara.
- Separam albusurile de galbenuse. Atentie! Avem grija sa nu scapam deloc galbenus in vasul cu albusuri pentru ca acestea NU se vor mai bate cum trebuie.
Vezi mai jos varianta video. Nu uita sa te abonezi si tu! Click si pe clopotel!
- Batem albusurile spuma adaugand cu un strop de sare si esenta de vanilie. Pentru a ne usura munca ar fi perfect sa sa folosim un mixer de bucatarie cu bol – ca acesta de aici. Le poti insa bate si folosindu-te de un mixer normal sau chiar de un tel. Un mixer cu bol insa usureaza foarte mult munca si lasa timp pentru a face altceva cat timp se bat albusurile.
- Cand albusurile si-au marit volumul si au devenit din transparente albicioase, adaugam zaharul si continuam sa batem pana cand acestea devin lucioase si se formeaza varfuri stabile, care nu curg daca intorci castronul.
- Adaugam galbenusurile si mai mixam putin cat sa le incorporam si apoi lasam mixerul deoparte. Nu ne mai ajutam de el in continuare.
- Adaugam treptat faina cernuta si amestecam cu miscari usoare, de jos in sus pana la incorporarea acesteia, folosind, o paleta de silicon, o lingura de lemn, orice altceva dar, NU folosim mixerul. Facem acest lucru pentru a pastra aerarea albusurilor obtinuta mai devreme.
- Punem compozitia obtinuta in tava, nivelam usor si apoi dam tava la cuptor pentru aproximativ 30 de minute (in functie de cum coace cuptorul).
- Facem testul cu scobitoarea si daca aceasta iese uscata, blatul nostru de tort este gata.
- Stingem cuptorul si deschidem usa. Mai lasam tava inauntru inca 5 minute ca sa prevenim un soc termic. Eu prefer varianta aceasta desi se spune ca nu e necesara.
- Scoatem tava din cuptor si imediat, cu grija desprindem peretii detasabili si scoatem blatul pe care il lasam la racit pe un gratar metalic. Daca l-am lasa in tava s-ar forma condens si s-ar umezi.
La ce poti folosi acest simplu blat de tort? Un exemplu ar fi tortul cu blat de pandispan si crema de mascarpone si ciocolata alba pe care il vezi in poza de mai jos si a carui reteta o gasesti aici.
Sa ai spor si pofta mare! ;)
cos says
Mulțumesc pt răspuns! Bezeaua era fermă când am întors castronul. Ouăle erau cam de o săptămână. Am pățit odată când albusurile nu încorporau aer, am bănuit că erau vechi și le-am aruncat (vasul fusese degresat și nici gălbenuș n-am scăpat). Probabil nici n-am experiență că rar fac blaturi. Sărbători fericite!
Claudia Vasilache says
Adaugati praf de copt data viitoare si o sa fie totul bine :)
Sarbatori fericite! :)
cos says
Bună ziua! Oricât aș amesteca de ușor, albusurile bătute spumă își reduc volumul mult când amestec făina. Prin urmare blatul nu crește. Ar trebui ca făina să fie încorporată vreo 30minute sau uscată să nu fie umedă? mulțumesc
Claudia Vasilache says
Buna seara! Nu, nu are legatura cu faina. Probabil nu bateti suficient de bine albusurile si nu va dati seama de asta. Se mai intampla mai ales daca ouale sunt vechi sau nu aveti experienta. Adaugati o lingurita cu praf de copt data viitoare sau chiar un plic intreg daca sunt mai multe oua. Va asigura cresterea blatului si nu veti mai avea probleme. Sarbatori fericite! :)
Slav Nicoleta says
Bună ziua! Am si eu o intrebare toate ingredientele au fost la temperatura camerei până le-ați folosit?
Claudia Vasilache says
Buna seara. In general asa trebuie lucrat, cu toate ingredientele la temperatura camerei. Exceptie face smantana pentru frisca. Aceasta trebuie sa fie foarte rece :)
Chrisstina says
Prima oară am pățit si eu precum a spus dmna de mai sus: partea de jos , o porțiune nu a fost crescută .
Acum este a 2- a oară când urmez aceasta rețeta si pot spune sincer ca nu a crescut precum in poza dvs.
Din acest blat, ies doar 2 bucăți etajere si nu 4. ?
P.s: am bătut foarte bine albușurile cu mixerul!
Claudia Vasilache says
Dupa cum vedeti altii au reusit asa ca ma intreb de ce unii reusesc si altii nu?!?
Poza este reala, este facuta de mine deci nu e trucaj sau altceva!
Ce fel de tava ati folosit? E o tava mica, de 18 cm! Si nu are cum sa nu creasca inalt in tava aia! Iar de taiat… acum sa fim corecti… mai depinde si de dexteritate fiecaruia!
Sa stiti ca mai difera si modul de coacere al cuptorului! Eu de asta spun mereu ca depinde de cuptor si ca e bine sa facem testul cu scobitoarea.
Intr-un fel coace un cuptor electric si in alt fel unul pe gaz. De asemenea… nu sunt 2 cuptoare pe gaz care sa coaca la fel. Va spun din experienta. Eu la cuptorul meu cu gaz si nu am tot timpul acea temperatura constanta. Si stiti de ce? Din cauza presiunii gazului! Degeaba in reglez la 4 de exemplu. Sunt zile in care nu imi ajunge la 180 de grade.
Imi pare rau ca nu va iesit. Dar daca toti cei care au lasat comentarii mi-ar fi spus la fel as fi ajuns si eu sa ma indoiesc de mine :)))) Asa, ce pot sa zic? Vedeti ce e in neregula,la cuptor sau in alta parte.
Eu doar asa il fac si la mine creste cum se vede in poza.
Andra Lincan says
Buna! Am facut aceasta reteta astazi si mi-a iesit perfect blatul! Am facut exact cum ai scris si nu am dat gres. Nu credeam ca poate sa creasca blatul fara praf de copt. Multumesc!
Claudia Vasilache says
Multumesc si eu pentru feedback! Ma bucur ca ti-a iesit! Nici nu are cum sa nu iasa daca bati bine albusurile ;) Asta e secretul!
Cornelia says
Am facut blatul si a crescut foarte bine dar partea de jos a ramas necrescuta (aproximativ1 cm) a trebuit sa arunc aceasta parte din blat , restul a fost pufoasa si buna. Am pus cuptorul la 170° partea de jos aproximativ 35min
Ai putea sa-mi spui din CE cauzacauza
Mersi mult.
Claudia V says
Nu inteleg de ce sa nu iasa. Poate doar pentru ca ai copt la 170 de grade. La cuptoarele pe gaz temperatura din pacate nu se mentine constanta de multe ori asa ca cel mai bine e sa faci testul cu scobitoarea.
Partea de jos era cruda sa inteleg? Poate trebuia sa il lasi mai mult la copt.
Cristina Dragomir says
In sfarsit ceva ce stiu si eu sa fac :D Primul meu blat de tort home-made de pe o alta reteta de-a ta a fost si a iesit super.
Claudia V says
:)))) Ma bucur! Important e sa nu cumperi un banal blat de tort cand poti sa il faci acasa din 5 oua si cateva sute de grame de faina ;)
Paula says
Mie mi-a iesit o mare si frumoasa ……”clatita”. Numai tort nu-i asta! Adica n-a crescut nici macar un cm. Mda.
Claudia V says
Paula, daca ai batut bine albusurile, ca la bezea, NU are cum sa nu creasca. Este imposibil!
Maria says
si praf de copt nu trebuie? nu cred ca iese fara el
Claudia Vasilache says
Nu trebuie praf de copt! Daca bateti foarte bine albusurile creste FARA praf de copt! Doar sa bateti bine albusurile si sa incorporati faina cu grija, cu miscari usoare, de jos in sus.
Daca nu sunteti sigura ca veti face aceste operatiuni bine atunci puneti si praf de copt. Dar NU este nevoie sa sa creasca.