Dacă îți place pasca dar nu ești mare iubitor al aluatului adică al unei păști tradiționale, poți oricând încerca fie o pască cu blat din pandișpan fie una fără aluat. Un cheesecake, la urma urmei. Mie, personal, îmi place cea cu blat din pandișpan. Parcă puțin aluat aduce așa, un farmec aparte fiind o combinație bună.
Mai este pe blog o rețetă de pască fără aluat, făcută cu brânză de vaci din cea scoaptă, cum găsești la țărani, în piață. De data asta am vrut să testez o variantă cu cremă de brânză. Adică cu o brânză din aceea foarte fină cum e brânza la galetușă de 900 grame de la LIDL.
Acel tip de brânză este mai cremos, mai fin, aduce mai mult a smântână groasă dacă pot zice așa. Dar se poate folosi pentru a face pască pentru că se folosește în rețetele de cheesecake. Cum ziceam, pasca e, la urma urmei un cheesecake, nu?
- 500 grame de cremă de brânză
- 90 grame de zahăr
- 100 grame de făină albă de grâu tip 000
- un varf de cuțit cu sare
- 3 ouă medii
- o linguriță cu esență de vanilie
- 50 grame de stafide + 100 ml de apă + o linguriță cu rom (pentru a le înmuia)
Mod de preparare pască cu cremă de brânză
- Scurgem bine brânza de vaci Folosind o strecurătoare.
- Clătim stafidele și le punem la înmuiat în puțina apă călduță în care adăugăm romul, pentru măcar jumătate de oră.
- Înainte de a începe să pregătim compoziția pentru pască aprindem cuptorul la 170 de grade și pregătim o tavă cu diametrul de 20 cm. Punem în ea hârtie de copt sau ungem pereții cu ulei și tapetăm cu făină.
- Separăm albușurile de gălbenușuri.
- Punem gălbenușurile într-un vas, adăugăm zahărul, vanilia și sarea. Batem bine până când încep să se deschidă la culoare.
- Scoatem stafidele din apă și le scurgem.
- Adăugăm brânza și stafidele. Amestecăm bine. Dacă dorim putem adăuga și coajă de lămâie.
- Punem treptat și făina cernută în prealabil și o încorporăm.
- Bate foarte bine albușurile și, când acestea își măresc volumul și devin ca o spumă fermă care, dacă întoarcem castronul nu va curge, le adăugăm, treptat, în compoziția de brânză și le încorporăm cu mișcări ușoare, de jos în sus, așa încât să nu pierdem aerarea acestora obținută mai devreme prin batere.
- Turnam compoziția în tava pregătită mai devreme și o dăm la cuptor, la foc mediu, pentru aproximativ 40 de minute, până când vedem că începe să se rumenească și să se desprindă ușor de pe margini.
- Cand este gata o lăsăm să se racească, o pudrăm cu puțin zahăr vanilat, dacă dorim, după care servim cu poftă.
Să ai poftă la pască cu cremă de brânză!
Eva Anca says
Ce bine arată! Eu nu am făcut niciodată pască.
Claudia Vasilache says
Multumesc! :)
Poti sa incerci si in cursul anului. E un fel de cheesecake :)