Un compot de prune intregi in toiul iernii tare mai e bun, nu-i asa? Dar de unde prune cand afara ninge ca in povesti? Simplu, din recolta pe care am strans-o in toamna.
Si cum toamna e aici deja iar prunele acum se coc, putem incerca sa punem si noi, pentru zilele reci din iarna, la pastrare in camara cateva sticle cu compot de prune. Sau de orice alt fruct vreti voi.
Mai ales ca a face un compot si a-l pune la pastrare pe la iarna nu e mare lucru. Se face foarte usor si fara mari batai de cap. Asa ca, fiind o reteta atat de simpla si versatila nici nu o sa va dau cantitati exacte pentru ca depinde de cat de multe sticle sau borcane vreti voi sa umpleti cu compot de prune. Va voi da insa repere generale si voi folositi cantitatile dorite. Mi se pare mai simplu asa.
Insa pana atunci vreau sa va mai zic ca mai exista si o alta metoda prin care puteti sa faceti compot de prune intregi si anume sa puneti zaharul direct in borcane asa cum am explicat la reteta de compot de struguri penrtru iarnă – CLICK AICI.
- prune
- apa
- zahar (doua linguri la un borcan de 700 ml) - sau dupa gust
Mod de preparare pentru reteta de compot de prune intregi pentru iarna
- Spalam prunele foarte bine. La fel si borcanele/sticlele in care vom pune compotul de prune.
- Punem in fiecare sticla/borcan prunele, una cate una pana cand le umplem.
- Adaugam cate doua linguri de zahar la o sticla de 700 ml (sau dupa gust)
- Turnam apa rece in fiecare borcan pana cand il umplem si prunele sunt complet acoperite (pana la gatul sticlei).
Vezi mai jos si varianta video a acestei retete!
Aboneaza-te si tu la canalul de youtube!
Apasa si pe clopotel pentru noutati!
- Inchidem borcanele/sticlele cu capacele de la ele.
- Vanturam bine borcanele ca sa se disperseze zaharul si apoi le punem la sterilizat procedand asa cum am explicat in reteta de rosii in bulion pentru iarna (vezi aici).
- Dupa ce apa incepe sa fiarba mai lasam un sfert de ora la fiert si apoi oprim focul.
- Scoatem borcanele cu grija (atentie ca sunt fierbinti!) si le invelim cu o patura pana se racesc dupa care le asezam frumos in camara pana cand le vine randul sa le consumam.
Spor la pregatit compot de prune intregi pentru iarna!
Nota Etichetele dragute pe care le vedeti in imagine sunt facute de mine acasa. Nu m-am complicat sa cumpar din comert. Am folosit imprimanta si am listat pur si simplu un model, pe o coala de hartie format A4 dupa care am lipit cu scotch cu dubla fata. Modele diverse de etichete pe care le puteti si voi descarca gratis oricand si lista acasa gasiti in articolul de aici.
Alte retete de conserve pentru iarna:
Gem de prune, fara zahar, cu nuci si scortisoara (click aici pentru reteta)
Gem de prune (click aici pentru reteta)
Gem de coarne si mere (click aici pentru reteta)
[…] fac și câteva borcanele cu compot de prune, aveți rețeta deja pe blog, AICI, iar în vară pun și câteva cu piersici, aveți și rețeta aceasta pe blog, AICI. Drept să zic […]