Reteta acesta simpla de rosii pasate conservate la borcan pentru iarna a ”cules-o” mama mea de la una din cunostintele ei cu care s-a intalnit in piata.
Deh, stiti cum sunt gospodinele cand se intalnesc la piata. Discuta vrute si nevrute. Si cum mama are fata bloggerita, preocupata de a aduna la un loc retete de sezon, populare si incercate de gospodinele locului, cand se duce la piata e ca si cum ar fi in misiune.
Pai, nu? Decat sa discute doamnele de o anumita etate de una, de alta, de ce mai face X sau Y, nu mai bine fac schimb de retete?
Si uite asa, in zilele urmatoare veti gasi pe blog mai multe retete culese ”din popor”. Adica din piata, de la gospodine cu experienta. Si testate apoi in bucataria ”Lecturi si Arome”.
Urmărește-mă și pe Facebook, Instagram, Youtube
Vino și tu în grupul de Facebook Lecturi și Arome
– apasă aici pentru înscriere –
Reteta de azi, de rosii pasate conservate pentru iarna este una foarte, foarte simpla si rapida si se poate face in doua feluri.
Pur si simplu rosiile se dau prin masina de carne si apoi, daca aveti multe borcane, le puneti direct in borcan dupa care le sterilizati.
Vezi în video de mai jos cum se pun la murat castraveții
Apasa pe poza si ABONEAZĂ-TE și tu la canalul de Youtube!
O a doua metoda, cea pe care am folosit-o eu, este de a fierbe rosiile in prealabil rosiile pasate pentru a mai reduce din zeama si deci din volum.
Si sa va dau un sfat: alegeti rosii dintr-un soi mai putin zemos ca sa aveti mai putin de muncit si sa puneti in practica prima varianta, cea in care doar pasati rosiile, le puneti in borcane si apoi le sterilizati. Atenti! Daca folositi varianta cu rosiile crude sterilizarea borcanelor va trebui sa fie mai lunga, minim 60 de minute!
Deci, orice varianta o veti alege pentru a face rosii pasate conservate la borcan pentru iarna, aveti nevoie de doua ingrediente (rosii si sare) plus rabdare si cateva borcane.
Si gata inca o conserva pentru iarna.
- 3 kg de rosii mai putin zemoase
- o lingurita de sare
Mod de preparare rosii pasate conservate la borcan pentru iarna
- Spalam rosiile si le taiem bucati mai mari. Curatam si partea verde de la ele si o dam deoparte.
- Le dam fie prin masina de tocat carne fie le punem in mini chopper sau robot si, folosind functia ”pulse” le tocam. Atentie! Nu le pasam ca sa devina o pasta ca cea din care obtinem sucul de rosii.
- Punem rosiile astfel tocate intr-o cratita, adaugam sarea si lasam sa se gateasca la foc mic pana cand scade zeama.
- Punem in borcane curate, spalate bine in prealabil, inchidem capacele si apoi sterilizam borcanele in bain marie, asa cum am descris pe larg in reteta de rosii in bulion – vezi aici.
- Le folosim la iarna pentru a gati diferite mancaruri cum ar fi o ciorba sau o mancarica.
Spor la facut rosii pasate conservate pentru iarna!
Brinza says
Super reteta ,acu o si fac ! Am o intrebare…pot pune un pic de aspirina ,pentru ca nu prea am conditii de depozitare la rece ? Multumesc si felicitari pentru retetele ce le postati !
Claudia Vasilache says
Multumesc pentru aprecieri :) Da, puteti folosi aspirina dar ca sa fiti si mai sigura sterilizati bine borcanele inainte si dupa.
Ella says
Nu trebuie îndepărtată pielea prin opărirea roșiilor? Sau măcar scoasă chestia aceea verde de unde a fost prinsă codița?
Claudia Vasilache says
Noi le-am pus cu coaja cu tot. Coaja este si ea sanatoasa si nu vad de ce s-o aruncam. Partea aia verde o dam deoparte. Am uitat sa specific. Merci ca mi-ai atras atentia! :)
Ella says
Wow! Ce repede mi-ai răspuns! Mulțumesc, dragă Claudia! Chiar acum mă pun pe treabă.
Claudia Vasilache says
:) Eram pe aici.