Reteta asta de salata de vinete la borcan am gasit-o intr-o carte veche cu multe, multe retete de conserve pentru iarna, de toate felurile (dulceata, gem, muraturi, etc).
Si am zis ca nu ar fi rau sa o incerc in ideea ca poate o parte dintre voi nu aveti atat de mult spatiu la congelator pentru a conserva vinete pentru iarna si vreti sa folositi si metoda conservarii acestora la borcan.
Am mai spus si cu alte ocazii, noi in casa preferam metoda congelarii legumelor pentru ca avem o combina frigorifica destul de incapatoare plus congelatorul de la fridiger. Dar si punem in borcane, in camara diverse conserve. Cate un pic din fiecare. Mai ales ca avem si gradina de legume care ne ajuta sau mai bine spus ne pune la treaba :)
Daca nu ati vazut inca, si sunteti curiosi sa aruncati o privire in gradina de legume ingrijita cu drag de mama, aveti, in reteta de fasole verde la congelator pentru iarna, un mic filmulet facut de mine in vara.
Urmărește-mă și pe Facebook, Instagram, Youtube
Vino și tu în grupul de Facebook Lecturi și Arome
– apasă aici pentru înscriere –
Revenind la reteta de astazi, de salata de vinete la borcan pentru iarna, multe nu ar fi de spus. Vinetele, coapte in prealabil se curata, se scurg si apoi se pun in borcane. Mai mult e de munca la coptul lor ca in rest mare lucru nu e de facut.
- vinete coape
- sare
- ulei de masline
Mod de preparare pentru reteta de vinete pentru iarna la borcan
- Vinetele, coapte in prealabil se curata de coaja si se lasa la scurs cateva ore. (Eu le-am lasat in frigider peste noapte).
- Se spala bine borcanele cu apa si detergent.
- Pulpa de la vinetele coapte se pune intr-un castron si se adauga putina sare peste ea.
Vezi mai jos reteta in format video!
Nu uita sa te abonezi si tu pentru a fi la curent cu ultimele retete video!
- Se pun in borcan fie adaugand pe rand fasii de vinete si indesand totul foarte bine ca sa nu ramana goluri, fie amestecam usor vinetele ca sa incorporeze sarea si asa, putin pasate (pentru ca inevitabil se vor pasa putin) le adauga in borcan, cat mai inghesuit posibil.
- Umplem borcanele pana aproape de gura borcanului lasand un spatiu liber in care vor turna putin ulei. De preferat ulei de masline. NOTA: Uleiul are rolul de a ”sigila” vinetele si de a nu permite patrunderea aerului. In cartea despre care va povesteam la inceput se recomanda folosirea borcanelor cu gat mai mic sau chiar a sticlelor daca este posibil. Nu umpleti pana la refuz borcanul pentru ca vinetele se vor mai mari putin in volum cand se vor sterilia borcanele.
- Inchidem cu capacele si apoi punem borcanele la sterilizat pentru 30-40 minute, in bain marie, asa cum am explicat in detaliu in reteta de rosii in bulion pentru iarna – vezi aici.
- Cand sunt gata le scoatem invelim in paturi si lasam sa se raceasca lent dupa care le depozitam in camara, in loc racoros si intunecos.
- La iarna, cand desfacem borcanul avem aproape gata preparate o delicioasa salata de vinete. Cum puteti sa o faceti si mai gustoasa, puteti afla din reteta de salata de vinete libaneza sau salata condimentata de vinete sau le putei combina cu dovlecei si face o salata de dovlecei cu vinete – vezi aici reteta!
Vezi aici si cum se pot pune ardeii copti la borcan pentru iarna
Spor la pregatit conserva de salata de vinete la borcan pentru iarna!
Mai multe retete de conserve pentru iarna gasesti aici
adriana says
”Inchidem cu capacele si apoi punem borcanele la sterilizat pentru 30-40 minute, in bain marie, ………………………
Cand sunt gata le scoatem invelim in paturi si lasam sa se raceasca lent …”
.de obicei nu sunt lasate borcanele sa se raceasca lent acolo in apa in care au fiert? ca nu suna prea tentant sa le scoti cand sunt gata si sa le invelesti in paturi… zic si eu..
Claudia Vasilache says
Se pot lasa si acolo sa se raceasca lent dar mie mi se pare mai comod asa si asa am invatat de la bunica mea sa fac :)
Zic comod in ideea ca mai degraba prefer sa eliberez aragazul si sa pun borcanele undeva intr-un colt de bucatarie.
stela says
Am facut ,bune dar cam sarate
Claudia Vasilache says
Ce e la borcan e mai sarat in general… ca sa tina peste iarna. La congelator e mai bun, zic eu.
Laura says
E, ce reteta faina! N-am incercat in varianta asta inca. Multam de idee!
Claudia Vasilache says
Cu placere!