Ciorba cu urzici si cartofi – reteta mamei mele
Primavara, cand apar urzicile la mine in gradina, imi place sa le pun aproape in orice fel de mancare. Bineinteles, in care merg puse. Iar ciorba cu urzici este una dintre ele. Nu neaparat ”clasica”, doar cu urzici ci in combinatie cu diferite alte legume/leguminoase. Pentru astazi am ales sa va scriu reteta de ciorba cu urzici si cartofi, practic o reteta a mamei mele pentru ca de la ea o stiu.
Face mama mea niste ciorbite asa, ceva mai dietetice, nimic prajit si cu multe legume si frunze verzi de toate felurile. Sotul meu le zice ”fiertura de frunze”. Dar ce conteaza denumirea cand o ciorba de genul asta e sanatate curata. Pe langa faptul ca are multe legume si frunze verzi, mai contine si bors de putina care este si el probiotic natural si consumarea lui aduce mari beneficii sanatatii. Si e si dietetica pentru ca nu are nimic prajit in ea.
Saptamana viitoare o sa va scriu si ciorba de fasole boabe uscata pe care am facut-o zilele astea folosind tot asa muuulte verdeturi. Chiar si cateva urzici. Ca veni vorba de urzici. Daca esti prima data in vizita pe site, probabil nu stii ca am folosit urzicile si pentru a face un smoothie cu urzici, gustos si datator de vitalitate (click aici) ;). Dar pana atunci sa vedem reteta mamei mele de ciorba cu urzici si cartofi.
Reteta de ciorba cu urzici si cartofi
- Ingrediente pentru reteta de ciorba cu urzici si cartofi
500 grame de cartofi albi
250 grame de urzici
doi morcovi medii
o ceapa alba
un ardei rosu mic
o bucata de telina (aproximativ 20o grame)
un borcan de 800 grame de rosii in bulion
o mana de leustean verde
2 litri de apa
500 ml bors de putina
o mana de fidea
o lingura de sare
- Mod de preparare pentru reteta de ciorba cu urzici si cartofi
- Curatam cartofii de coaja si ii taiem cubulete.
- Spalam foarte bine urzicile, in mai multe ape. La fel si loboda si leusteanul
- Spalam si curatam morcovii, ceapa, telina si ardeiul.
- Ceapa o tocam marunt, morcovul si telina le dam pe razatoare iar ardeiul il taiem fasii.
- Punem intr-o oala mare cartofii, morcovul, ceapa, ardeiul, telina si urzicile apoi adaugam apa si sarea si lasam la fiert pana cand observam ca legumele sunt aproape fierte. (Scoatem o bucatica de cartof si o intepam cu furculita).
- Adaugam rosiile in bulion si leusteanul si mai lasam sa fiarba zece minute dupa care adaugam borsul de putina incalzit in prealabil.
- Cand incepe sa clocoteasca ciorba cu urzici si cartofi, adaugam si fideaua, lasam doua minute sa fiarba si oprim focul.
- Servim cu pofta punand alaturi chiar si niste ceapa rosie taiata si presarata cu sare sau ceapa verde daca avem.
Pofta buna sa aveti!
Alte retete cu urzici:
Smoothie de urzici (click aici pentru reteta)
Mancare de urzici cu leurda (click aici pentru reteta)
Mancare de urzici de post (click aici pentru reteta)
Iuliana says
Vreau si eu ciorba de urzici de la mama ta! :)
Claudia V says
Hai ca te asteptam la masa :)
Cu ceapa rosie sau ceapa verde, alaturi? ;)