Rosii pentru iarna. 5 retete simple de conservare
Rosii pentru iarna puneti la pastrare? Chiar as fi curioasa ce metode folositi pentru a conserva rosiile. Pentru ca ar fi pacat sa nu profitam de bogatia de rosii de pe piata acum la inceput de toamna si sa nu le pastram savoarea in timp.
Conservand-ule prin diferite metode putem iarna sa le folosim pentru a pune in practica diverse retete savuroase care ne vor aduce pe masa plusul de vitamine de care avem nevoie.
Este adevarat ca de ceva ani gasim rosii in rafturile specializare ale marilor magazine. Insa ce gust au acele rosii? Nici un gust sau in nici un caz gust de rosie adevarata. Nu avem, din pacate, modalitati de pastrare a acestora pe timpul iernii asa incat sa le consumam proaspete, neprelucrate si neconservate intr-un fel sau altul.
La morcov, la mere, la sfecla, la dovleac, de exemplu mai merge pastrarea lor pe timpul iernii fara a fi congelate sau prelucrate termic. La rosii, insa, se schimba treaba. Rosia e o leguma usor perisabila si se strica foarte repede chiar si in sezon.
Asa ca nu avem decat solutia pastrarii rosiilor prin conservarea lor folosind diferite metode: congelare, uscare, prelucrare termica.
Am pregatit pentru voi, mai ales pentru tinerele gospodine in devenire, o mica colectie de retete, cinci la numai, mai exact, care sa va invete cum puteti sa conservati rosii pentru iarna.
Pentru aceasta o sa facem o vizita si in alte doua bucatarii virtuale prietene, care ne vor dezvalui secretele lor in materie de conservare si pastrare a rosiilor pentru iarna.
1. Rosii pentru iarna congelate
Cea mai simpla metoda de conservare a rosiilor este pastrarea lor in congelator. Congelarea pe timpul iernii a rosiilor este o solutie simpla si usor de pus in practica. Mai ales atunci cand stai intr-un mic apartament la bloc si nu ai o camara la dispozitie in care sa poti pune la pastrare diferite conserve.
Pentru a pune la congelator rosiile nu trebuie sa faci mare lucru. Speli rosiile, le faci o mica taietura in cruce si apoi le dai drumul intr-o oala cu apa clocotita pentru un minut. Asa cum am procedat in reteta de gem de rosii – vezi și video mai jos.
Faci acest lucru pentru a putea da mai apoi foarte usor coaja lor deoparte. Apoi le tai in doua sau trei si pune-le in pungi vidate care sa nu permita aerului sa intre in contact cu rosiile astfel incat acestea sa nu isi modifice gustul
Abonează-te și tu la canalul de Youtube
pentru a fi la curent cu ultimele rețete video!
Vezi mai jos cum se pun și gogoșarii în oțet!
Eu am mai folosit si o alta metoda, mai simpla dar nu la fel de ”eleganta” de congelare a rosiilor. Insa mai rapida decat cea descrisa mai sus. Le-am spalat si apoi le-am pus pur si simplu in cutiute de plastic pe care le-am dat la congelator. Bineinteles ca aceasta metoda se preteaza pentru rosiile mici de tip cherry.
Rosiile mai mari le puteti pune pe o tavita, da le congelator, congela inainte si apoi pune in pungi, in congelator la pastrare pentru iarna.
Nu uita, cand le vei folosi pe timpul iernii, nu le dezgheta! Foloseste-le asa congelate cand le pui in mancare!
2. Rosii pentru iarna in bulion
O alta metoda de a le pastra pe iarna este de a le pune la borcan in bulion. Ideale pentru a fi pastrate in felul acesta sunt tot rosiile mai mici. Asta in ideea ca le veti pune intregi in borcane si ca aveti borcane mai mici ca si volum.
Veti avea nevoie de rosii ceva mai tari pentru a fi puse in borcan si o alta cantitate de rosii mai moi, foarte coapte si zemoase din care sa faceti sucul de rosii. Reteta de rosii pentru iarna in bulion o gasiti in detaliu aici.
3. Rosii pentru iarna – suc de rosii
Sucul de rosii este o alta modalitate de a pastra rosiile pentru iarna. Modul in care se poate prepara suc de rosii fara conservanti il gasiti aici.
Da, e o mica smecherie aici, in sensul ca rosiile nu mai sunt intregi dar, sa recunoastem, sunt tot rosii la urma urmei.
Si mai ales daca sucul de rosii nu are conservanti, atunci avem toata savoarea si proprietatile rosiilor conservate in forma lichida, nu?
Daca fierbeti mai mult sucul de rosii, apa se va evapora si acesta se va transforma intr-o pasta groasa cunoscuta de toata lumea ca si bulion sau pasta de tomate.
Sucul de rosii sau pasta de bulion o puteti folosi in fel si chip pe timpul iernii, in retete cum ar fi, de exemplu o mancare de cartofi, mazare, legume, carne sau un sos pentru paste.
4. Rosii pasate, conservate la borcan
Un alt mod interesant de a pastra rosiile pentru iarna este si acela de a le pasa si pune la borcan. E o reteta foarte simpla si usor de facut pe care o gasesti in detaliu aici.
5. Ketchup de casă picant
Nu putea lipsi din lista aceasta faimosul ketchup, de data aceasta făcut în casă a carui reteta o gasiti dand click AICI. De cand am facut pentru prima data reteta aceasta i-am devenit fani si in fiecare an punem cateva borcanele pentru iarna la borcan.
Rosiile mai pot fi uscate si in cuptor pe gaz sau electric cu ventilatie sau cu ajutorul unui deshidrator (vezi aici mai multe modele), daca aveti in casa si chiar, de ce nu, folosind vechea metoda din batrani, cea a uscarii la soare.
Tu ce alte metode sau retete pentru a conserva si pastra rosii pe iarna? Lasa un comentariu mai jos pentru a putea face schimb de idei.
[…] salata verde, roșiile și […]