Ketchup de casă picant – pentru iarnă
Recunosc că noi nu prea consumăm ketchup ci mai mult suc de roșii făcut în casă, cu roșiile pe care le recoltăm din grădină. Iar când, peste iarnă acesta se termină mai cumpărăm din magazin cât ne trebuie.
Anul acesta am vrut totuși să încerc și o rețetă de ketchup de casă așa că zilele trecute am trecut la treabă.Am făcut o combinație proprie, după ce am studiat câteva rețete de ketchup atât de pe net cât și din cărțile de bucate pe care le am în casă.
Ce a ieșit o să vezi în continuare pentru că astăzi o să scriu și public această rețeță de ketchup de casă picant, care este simplă și ușor de făcut.
Am văzut mai multe combinații de ketchup, fie cu mai multe roșii, fie cu mai mulți ardei sau gogoșari, cu diferite condimente care mai de care. Eu am ales să fac un ketchup simplu, o combinație de roșii și gogoșari.
Din ce am văzut eu în rețețe proporția de zahăr și oțet era de 1 la 1 adica o parte oțet la o parte de zahar. Cantități egale. Cum oțetul e și el calculat în funcție de cantitatea de roșii într-un raport de 10% din aceasta, eu am pus, la 2 kilograme de roșii 200 de zahăr și 200 de oțet din vin de 9 grade.
Vezi AICI cum pun rosiile in bulion, la borcan, pentru iarna
Personal mi s-a părut cam dulce pentru că noi suntem obișnuiți ca și deserturile să fie mai puțin dulci. Așa că, atunci când o să mai fac o tură am de gând să încerc aceeași rețeta dar cu mai puțin zahăr. Sigur va ieși la fel de gustoasă dar ceva mai sanatoasă pentru că ar avea zahar mai puțin.
- 2 kilograme de roșii
- 500 grame de gogoșari
- 200 oțet de vin de 9 grade
- 400 grame de ceapă
- 200 grame de zahăr
- 2 lingurițe de piper măcinat
- 2 lingurițe de sare
- 3 căței de usturoi
- 2 foi de dafin
Mod de preparare pentru ketchup de casă picant
- Spălăm roșiile și le dăm prin mașina de făcut bulion pentru a obține din ele un suc de roșii crud.
- Spălăm și curățăm gogoșarii după care îi tăiem bucăți și îi pasăm prin robot sau mini tocător obținând o pastă de gogoșari.
- Curățăm ceapa și o tăiem cuburi de mărime potrivită.
- Punem sucul de roșii obținut mai devreme într-o cratiță încăpătoare.
- Adăugăm gogoșarii, ceapa și jumătate din cantitatea de oțet (100 ml).
- Lăsăm să fiarbă până scade la jumătate.
Vezi cum se face și pasta de gogoșari pentru iarnă!
Abonează-te și tu la canalul de Youtube!
Click pe clopoțel pentru noutăți!
- Adăugăm restul de oțet, sarea, zahărul, piperul, foile de dafin și mai lăsăm să fiarbă încă un sfert de oră.
- Dăm deoparte, lăsăm puțin la răcit după care separam cu ajutorul unei strecurători pulpa de la legume obținând în final un suc pe care îl punem iar la fiert lăsându-l să scadă până când ajunge la consistența dorită, asemănătoare unui sos de tip ketchup.
- Punem ketchup-ul fierbinte în sticle și sterilizăm așa cum am explicat aici. Din cantitatea pe care am folosit-o pentru obținera lui, am umplut 3 sticluțe mici, de 300 ml.
Spor la pregătit ketchup de casă picant pentru iarnă!
Update: O alta metodă de preparare, mai simplă mi-a fost sugerată de către un fan al blogului, doamna Maria Chereches care ne spune într-un comentariu lăsat pe pagina de Facebook:
Si eu fac doar ca e mai simplu, adica pun la fiert rosiile, gogosarii sau ardeii, ceapa, usturoiul, ardeiul iute. Dupa ce au fiert le dau prin masina de rosii iar in compozitia care iese adaug condimentele, respectiv, otet, zahar, sare, piper. Eu pun si putin oregano si busuioc si las sa fiarba pana la consistenta dorita. Apoi pun in borcane dupa care intre paturi si cand s-a racit la camara. Spor la treaba!
Eea says
Cautam acum retete de a conserva rosii. Si In introducere la reteta de chetchup ai zis proportia de zahar si otet de 1% din rosii. Pai la 2000 gr rosii 1% nu este 20gr? Ai pus 200gr, deci 10%, din cauza asta a iesit si foarte dulce.
sanda says
Acuma vad, si sincer nu stiu daca am pus zahar. Azi,31 oct,fac ptr. a 4-a oara acest ketchus, ca Marius mananca cate un borcan odata. Cand se pune ca nu scri nimic in reteta. despre zahar.? Pun si eu imediat sau nu? Pupici.
Claudia Vasilache says
Hai ca ma uit acum sa vad unde e scris gresit si corectez. Merci, Sanda!
Si .. ma bucur ca va place reteta asa de mulr :)
Rokolla says
Deocamdata nu am trecut la zarzavaturi de iarna. Inca ma mai bucur de cum le face mama. Multumim de reteta
Claudia Vasilache says
Recunosc ca si pe mine ma ajuta foarte mult mama la prepararea conservelor de iarna!
sanda says
Wooow, ce dezamagire am avut. Spre rusinea mea, nu am facut niciodata ketchup, dar nora mea nu-l mai lasa pe baiatul meu sa manance din magazin desi ii place f. mult, asa ca m-am gandit sa fac si eu. Nu ar fi nici o problema,am vazut cred,vreo 5 retete, – eu am facut-o pe aceasta – ,dar nici una nu spunea ca e de durata. Eu am pregatit tot si aseara pe la ora 21 am pus in cratit maglavaisu. Mama cand am vazut atat aparaie…..!!! si se spunea sa se lase sa scada pana la jumatate. La ora 12 noaptea parca scazuse. Dar am stins focul si gata ,am plecat la culcare. Azi am continuat. Dupa mine e mai de durata ca zacusca. Pana acuma cele mai de durata mi s-au parut rosiile uscate, dar acuma mi se pare acest Ketchup. Nici o problema, dar nu am stiut. Sper ca asa e, nu ca as fi gresit eu. Nu pot posta ca acuma sunt la somnica. Aaa, eu am facut 2 portii, dar otetul mi s-a parut cam mult. Am pus 5 ardei iuti – ca vroiam iute -, + 1 din acela mici,mic,rosu uscat si parca tot nu e iute. Oi vedea. Multumesc si pupici.
Claudia Vasilache says
Pai nu are cum sa dureze putin. Gandeste-te ca la sucul de rosii fierbi destul ca sa scada. Ketchup-ul are consistenta mai groasa deci trebuie si mai mult fiert. E mai gros. cam ca bulionul. Asta ia timp la fiert. Mai ales atunci cand rosiile sunt foarte coapte si deci zemoase. Au apa multa si trebuie eliminata.
Asa ca ramane si putin cantitativ la final.
Dar stii cum se zice, placerea costa. :)
In ce priveste otetul sau iuteala, gusturile sunt relative. Noua ni s-a parut destul de picant asa cum l-am facut. Otetul nu mi s-a parut mult pentru ca scazand s-a mai evaporat si zaharul a contrabalansat iuteala. Dar… gusturile fiecaruia sunt diferite.
Ma bucur ca ai incercat reteta chiar daca ti-a luat mult timp.
Multumesc ca ai revenit cu un feedback! Pupici!
Laura says
Mmm, spicy pentru nopti fierbinte :P! Cred ca e super bun. o sa incerc si eu.
Claudia Vasilache says
Astept impresii :)