• Despre Lecturi si Arome
  • Activitate online si offline
  • Colaboratori
  • Politica Cookies
    • Politica de confidențialitate

Lecturi si Arome



  • Prima pagina
  • Retete Video
  • Retete pe categorii
    • cu carne
    • cu peste/fructe de mare
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut
    • De post (vegan)
    • raw vegane (fara foc)
    • Carte de bucate lunara
  • Deserturi
    • Prajituri
    • Torturi
    • Aluaturi/Placinte
    • Briose/Muffins
    • Tarte
    • Fursecuri/biscuiti
    • Inghetate
    • Deserturi speciale
  • Aperitive
  • Feluri de baza
  • Supe/Ciorbe
  • Conserve pentru iarna
  • Salate/Garnituri
  • Bauturi
  • Mic dejun
  • Idei Practice
    • Stil de viata
      • De vorba cu…
      • Concursuri/provocari
      • Retete testate de voi
  • Recenzii

September 1, 2016 · 21 Comments

Pasta de ardei capia pentru iarna

De post (vegan)· Dulceturi/Conserve

Spune si altora!
 2.6K     
2.6K
Shares

Reteta aceasta de pasta de ardei capia pentru iarna o am de la prietena mamei mele. O doamna, evident in varsta, buna gospodina, care face in prag de toamna o gramada de conserve pentru iarna. La fel ca si noi, sta la casa si are o gradina mica cu legume pe care o ingrijeste cu drag si se bucura de rodul ei cat sunt vara si toamna de lungi.

Pana acum noi nu am facut pasta de ardei capia pentru iarna. Foloseam la ciorbe ardeii pus in congelator iar pentru a da gust si culoare mancarurilor apelam la atat de cunoscutul bulion sau suc de rosii.

pasta de ardei capia pentru iarna

In cautarea de cat mai multe retete din batrani, in toamna asta am intrebat vecine, prietene de ale mamei mai in varsta, matusi si alte rude, ce mai fac ei pun ca sa isi umple camarile pentru iarna.

Asa am descoperit si reteta aceasta de pasta de ardei capia pentru iarna. Am primit de la prietena mamei mele un borcanel cu aceasta pasta de ardei capia. Am gustat-o si pupilele mele gustative au ramas impresionate de cat de buna poate fi.

Practic am mancat-o pe paine. Serios, nu glumesc. Am intins-o pe paine ca si cum ar fi fost un pate de legume. Desi e ceva ma umeda decat un pate. Ar aduce mai mult a zacusca. Asa ca ma gandesc ca la iarna daca nu voi gati asa mult cu ajutorul ei sigur o voi consuma ca si aperitiv. Gusturile nu se discuta, da :)

De asemenea puteti incerca sa faceti o pasta de ardei simpla, din DOAR 2 ingrediente, urmand pasii explicati in reteta de pasta de gogosari, din video de mai jos.

Pentru a fi la curent cu ultimele retete video,
ABONEAZA-TE si tu la canalul de Youtube!
Apasă și pe clopoțel pentru noutăți!

Va scriu imediat reteta  si daca reusiti sa o faceti va rog sa reveniti si sa imi lasati un comentariu ca sa imi spuneti voi cum ati fi tentati sa o consumati? O puneti pur si simplu asa, in mancare dandu-i destinatia obisnuita sau va tenteaza sa o mancati si unsa pe paine ca un aperitiv de post.

Reteta e foarte simpla, se face usor si relativ rapid. Totusi, e o conserva care necesita un anumit timp de gatire, nu ca ardeii iuti la borcan in otet care se fac cat ai clipi.

5.0 from 3 reviews
Pasta de ardei capia
 
Save Print
Prep time
15 mins
Cook time
1 hour
Total time
1 hour 15 mins
 
Recipe type: Conserva pentru iarna
Cuisine: Romaneasca
Serves: 6 borcane
Ingrediente
  • 3 kg de ardei capia
  • 200 ml ulei
  • o lingurita de sare
  • 400 ml bulion
3.5.3208

Mod de preparare pentru reteta de pasta de ardei capia pentru iarna

  • Spalam ardeii, ii curatam de seminte si cotor, ii taiem bucati si apoi ii dam prin masina de tocat carne. Daca aveti una electrica sau un robot de bucatarie merge treaba mai usor dar e buna si una obisnuita.
  • Punem intr-o cratita pasta de ardei cruda obtinuta si las sa fiarba pana cand scade zeama pe care o vor lasa.
  • Cand vedem ca zeama a scazut adaugam bulionul si uleiul.
  • Lasam sa fiarba in continuare pana cand uleiul se ridica la suprafata.
  • Punem pasta de ardei capia obtinuta in borcanele fierbinti, sterilizate in prealabil (vezi aici cum), inchidem capacele, intoarcem borcanele, acoperim cu o paturica si lasam sa se raceasca lent pana a doua zi.
  • Punem borcanele in camara, sau intr-un loc racoros si intunecat si o folosim la iarna in diferite mancaruri pentru a da mai bun gust acestora. Si un plus de culoare ;)pasta de ardei capia pentru iarna lecturi si arome

Spor la facut pasta de ardei capia pentru iarna!

Alte retete de conserve pentru iarna:

Pasta de gogosari (click aici pentru reteta printabila)

pasta de gogosari

Rosii pasate conservate la borcan (click aici pentru reteta)

rosii pasate la borcan

Salata de vinete la borcan pentru iarna (click aici pentru reteta)

salata de vinete la borcan


Spune si altora!
 2.6K     
2.6K
Shares
 
2.6K
Shares
 2.6K    
« Carte online de bucate – august 2016
Conserve si muraturi pentru iarna. Ce si cat punem? »

Comments

  1. Emilia says

    August 22, 2022 at 3:54 pm

    Bună ziua dc mia ieșit pasta de ardei capia Amara după ce am fiert?

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      August 23, 2022 at 4:46 pm

      Probabil ca ati avut ceva amar la ingrediente. Altfel nu se explica!

      Reply
  2. Georgeta Velicu says

    August 14, 2020 at 6:22 pm

    Buna ziua,

    Am o intrebare. Cele 3 Kg de ardei capia sunt cantarite dupa ce se curata sau inainte?

    Multumesc!

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      August 15, 2020 at 10:42 am

      Inainte de a-i curata. Am precizat la modul de preparare ca se spala si apoi se curata si se taie :)

      Reply
  3. Marlena says

    September 5, 2019 at 1:43 pm

    Exceptionala reteta, va fi al treilea an cand o repet, pacat ca nu ai si versiunea in engleza.

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      September 5, 2019 at 4:21 pm

      Ma bucur ca ti-a placut si ai refacut-o. Multumesc pentru feedback! :)
      Din pacate nu am versiunea in engleza dar se poate traduce usor cu Google Translate.

      Reply
      • Marlena says

        September 7, 2019 at 6:12 pm

        Am sa o traduc si sa o adaug pe
        Pinterest! Inca odata multumesc pt aceasta reteta delicioasa si salutari din Toronto!

        Reply
  4. Doina Virginia says

    August 21, 2017 at 1:01 pm

    Pe vremuri faceam reteta asta…practic nu-mi mai aminteam cantitatile si am cautat un reminder – pentru care va multumesc :) Am si un “secret” ca sa iasa mai legata: adaug 1-2 linguri de mustar si 2-3 de miere…are un gust exceptional si se leaga frumos. De asemenea, conteaza si vasul in care se fierbe: eu am un tuci de fonta cu fundul rotund (din ala vechi – e in familie de la bunica mea si – ca sa aveti o estimare – sunt pensionara de 8 ani…LOL); fierb pe indelete, amestecand din cand in cand, fara grija ca se lipeste :)

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      August 21, 2017 at 4:40 pm

      Cu placcere! Multumesc si eu pentru aceste detalii! Da, bine ar fi daca am fi pastrat toti vasele de la bunici… ;)

      Reply
  5. Laura says

    July 15, 2017 at 10:04 pm

    Super! Ce reteta usoara si foaarte gustaosa! Multumesc!!!

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      July 18, 2017 at 5:32 am

      Cu placere!

      Reply
  6. Gabi says

    September 12, 2016 at 10:31 am

    Bună ziua, Doamnă (și scriu cu majusculă deoarece chiar meritați apelativul), am făcut o porție, care a întrunit toate voturile familiei. Deja am pus la foc a doua șarjă, vă mulțumesc pentru rețete, sunt abonată pe veci la blogul Dvs. Nu știu cum să pun poza să vă arăt ce minunăție a ieșit. Dar ce gust! Cred că-l vom mânca pe pâine, nu mai ajunge să-l punem și în alte mâncăruri, e păcat, e mai bun ca zacusca!! Mulțumesc mult!!!!!

    Reply
    • Claudia V says

      September 12, 2016 at 11:38 am

      Cu mare placere! Ma bucur mult ca am putut sa va fiu de ajutor :)
      Si te inteleg.. Si noi tot pe paine am mancat un borcan :))) Restul ne-am abtinut si l-am pus la pastrare pentru la iarna :)
      Poze imi poti trimite pe Facebook sau pe mail prin mesaj :)
      Mailul il gasesti aici:https://lecturisiarome.ro/despre-mine/

      Reply
  7. Claudia V says

    September 4, 2016 at 7:12 pm

    Daca ai fi citit sectiunea ”Despre mine” ai fi inteles de ce am ales aceasta denumire a site-ului :)
    Si… nu caut justificari dar totusi… dar a gresi ceva nu inseamna neaparat a nu sti. Macar de am fi roboti…
    Iti multumesc ca mi-ai atras atentia si te mai astept pe la mine. Poate dupa ce pui in practica o reteta :p

    Reply

Trackbacks

  1. Gulaș cu carne de porc (tocană ardelenească) - Lecturi si Arome says:
    September 7, 2021 at 9:26 am

    […] feluri de boia de ardei, usturoiul precum și pasta de ardei (eu am avut făcută în casă – vezi aici rețeta) și amestecăm până la […]

    Reply
  2. Iahnie de fasole DE POST. O mâncare scăzută de fasole savuroasă și sățioasă - Lecturi si Arome says:
    March 17, 2021 at 2:44 pm

    […] un plus de savoare eu am folosit și 2 linguri de pastă de ardei facută în […]

    Reply
  3. Pasta de gogosari pentru iarna (cu video) - Lecturi si Arome says:
    July 21, 2019 at 8:13 am

    […] succesul avut de reteta de pasta de ardei capia pentru iarna, am primit, de la fani, pe Facebook o multime de sfaturi despre cum face fiecare, acasa, pasta de […]

    Reply
  4. Pate de linte rosie cu nuci (de post) - Lecturi si Arome says:
    January 6, 2017 at 5:26 pm

    […] electric – ca acesta de aici) lintea, miezul de nuca si trei linguri de paste de ardei rosu (vezi aici reteta). Daca nu avem pasta de ardei putem adauga bulion de […]

    Reply
  5. Conserve si muraturi pentru iarna - retete si idei | Economisim.info says:
    September 27, 2016 at 6:46 am

    […] oțet, zarzavat de ciorbe, varză murată), dar și rețete mai speciale, din care eu am reținut pasta de ardei capia, pe care îmi propun să o fac într-o variantă-test (cantitate mică) și tocana de dovlecei cu […]

    Reply
  6. Pasta de gogosari pentru iarna - Lecturi si Arome says:
    September 19, 2016 at 10:14 am

    […] succesul avut de reteta de pasta de ardei capia pentru iarna, am primit, de la fani, pe Facebook o multime de sfaturi despre cum face fiecare, acasa, pasta de […]

    Reply
  7. Conserve si muraturi pentru iarna. Ce si cat punem? - Lecturi si Arome says:
    September 2, 2016 at 11:22 am

    […] acesta, de exemplu, am incercat reteta de pasta de ardei capia (cu doar 4 ingrediente) si cea de ardei iuti la borcan cu otet (cu doar 2 ingrediente) Ambele […]

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rate this recipe:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Urmareste-ma si aici

Ultimele retete

  • 5 trucuri pentru a tăia ceapa fără lacrimi January 31, 2025
  • Cum să economisești bani în ianuarie planificând inteligent mesele January 14, 2025
  • 5 idei de mic dejun nutritiv pentru zilele friguroase de ianuarie January 10, 2025

Archives

September 2016
MTWTFSS
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
« Aug   Oct »

Copyright © 2025 · captivating theme by Restored 316