Cum sa faci suc de rosii FARA conservanti pentru iarna
Toamna bate la usa si ne atentioneaza ca e timpul sa ne umplem camara cu bunatati pregatite din recoltele ei bogate. Asa ca m-am gandit ca nu ar fi o idee rea sa va dau luna asta cateva retete de conserve pentru iarna, de la banalul si atat de simplu suc de rosii, la castravetii murati in sare, zacusca, tocana de legume cu orez, etc.
Chiar v-as ruga, daca sunteti interesati de acest gen de retete sa lasati in comentarii eventuala voastra sugestie referitoare la ce fel de reteta de conserva pentru iarna ati dori sa gasiti pe site.
Eu o sa incep acum cu atat de banalul suc de rosii pe care noi il facem folosind rosiile culese din gradina proprie. Cum puteti vedea si in poza, recolta de rosii de anul asta e bogata in diferite soiuri de rosii pe care mama mea, pasionata de gradinarit le-a ingrijit cu drag pana cand au ajuns la maturitate. Iar acum ne bucuram de ele in diferite mancaruri sau le punem la pastrare pe iarna in diferite conserve.
Ca sa faci suc de rosii in ziua de azi nu e asa de greu. Ca sa iti fie mai usor ai nevoie de un storcator manual de rosii adica o masina speciala de separat samburii si pielita de la rosii sau sau chiar o masina de tocat carne care sa aiba accesoriu pentru suc de rosii.
- - rosii bine coapte
- - sare
- - optional frunze de telina, busuioc, patrunjel, zahar sau miere
- - storcator manual de rosii/masina de tocat carne cu accesoriu special pentru suc de rosii
- - borcane sterilizate in prealabil in cuptor
Mod de preparare pentru suc de rosii fara conservanti
1. Rosiile bine coapte se spala, se taie in doua, sau in trei daca sunt mai mari, si li se scot partea alba din interior dupa care se dau prin storcatorul manual de rosii (de genul acesta) .
Nota* Daca nu aveti un dispozitiv special de separat sucul puteti folosi masina de tocat carne si apoi pulpa impreuna cu semintele si coaja le treceti cu rabdare printr-o strecutaroare pentru a le separa. La fel procedati si daca folositi un robot de bucatarie.
2. Dupa ce am obtinut sucul de rosii, fara pielite si samburi, il punem intr-un vas, fie de tuci, gen ceaun, fie intr-o oala cu fund dublu pe care il asezam pe aragaz, la foc mediu ca sa scada apa si sa ajunga sucul la consistenta dorita. Cu cateva minute inainte de a-l opri din fiert adaugam sare dupa gust (aproximativ o lingura de sare la sucul obtinut din 3 kg de rosii) si amestecam.
Nota* Optional, daca doriti ca sucul de rosii sa fie putin aromatizat puteti sa adaugati, cand este aproape gata, frunze de telina, patrunjel, busuioc etc, tocate marunt.
Vezi in video de mai jos si cum se face pasta de gogosari pentru iarna!
Aboneaza-te si tu la canalul de Youtube!
Click si pe clopotel pentru notificari!
3. Cand sucul a ajuns la consitenta dorita, adica a scazut suficient de mult apa cat sa fie pe placul vostru, mai gros sau mai subtire, luam vasul de pe foc si asa fierbinte cum este turnam sucul in borcane sterilizate in prealabil in cuptor, sub care am asezat un suport rece, metalic (pentru a nu crapa borcanele) si inchidem etans, cu capacele potrivite.
4. Intoarcem borcanele cu gura in jos, le acoperim cu o patura si le lasam la la temperatura camerei sa se raceasca lent, pana a doua zi. In felul acesta are loc si procesul de steriliare a sucului in borcane si putem sa il pastram fara grija in camara peste iarna.
Nota* Daca veti scadea sucul de rosii foarte mult, la circa 1/3 din cantitate veti obtine o pasta mai groasa, adica va rezulta un bulion de rosii de casa fara conservanti.
Tips** Daca rosiile nu sunt suficient de coapte atunci sucul de rosii va iesi putin acru. Pentru a inlatura acest neajuns se poate adauga spre sfarsit si putin zahar sau chiar miere, dupa gust.
Spor la treaba sa aveti!
Mai multe retete de conserve pentru iarna gasiti AICI
Sau, click pe imagine pentru a rasfoi colectia de conserve si muraturi!
Dar eu vreau să adaug în suc sare și zahăr ca și atunci cînd murez tomatele întregi. Și vreau să capăt suc murat fără a mă chinui să-l fierb. Și atunci ce o să-mi faceți? Poate știți căci ceva nu e bine? Vă rog să mă criticați. Mulțumesc anticipat.
Nu imi permit sa va critic :)
Sticlele mele sunt deja la patura. Eu le dau prin masina de tocat carne, sita mica, pieile nu se simt absolut deloc iar semintele nu ma deranjeaza. Nu-mi insusesc aceasta activitate, ba din contra, m-am luat cu maica mea la cearta ca s-a gasit pe caldura asta sa fiarba la bulioane. :)) Dar imi plac .
:)) Hai ca esti simpatica.
….si dupa o saptamana au inceput sa fermenteze….Ce na fac?
Nu inteleg? Ai sterilizat bine borcanele si totusi a fermentat? Le-ai tinut la caldura sau cum? Noi doar asa facem de ani de zile si nu avem probleme. Nu fermenteaza.
vreau sa fac bulion fara conservant si fara sare pt o bibilica care abia a inceput degustarea la 6 luni,imi puteti da o sugestie?Multumesc.
Despina…bulion fara sare… cam greu… adica nu stiu daca o sa tina. Poti incerca insa. Stii cum se zice, ”incercarea moarte n-are”.
Incearca sa scazi foarte bine rosiile de zeama, pune fierbinte in borcane si apoi sterilizeaza mai mult la baie de aburi sau in cuptor.
Daca iti iese asa, te rog sa revii cu un comentariu cand desfaci primul borcan ca sa stiu si eu daca merge :)
Spor sa ai!
Tine si fara sare. Eu am uitat sa pun la o transa de suc de rosii si a trecut anul fara probleme
-Nu am pus niciodata sare ,zahar sau conservant in sucul de rosii si nu s-au stricat niciodata. Sterilizarea pt mine inseamna continut fierbinte in sticla fierbinte, inchis capac si pus cu capul in jos la paturica.
Am voie sa fiu invidioasa, am? :) Ca eu nici la piata nu agsesc soiurile astea de rosii frumos colorate!
Ok, iti dau voie. Am sa ii comunic mamei :p
Multumesc ! Foarte interesant si sanaos.Sunt interesta si de o reteta de pasta de tomate.
Cu placere, Anda!
Ca sa faci pasta de tomate lasi sa fiarba mai mult sucul de rosii ca sa scada apa si mai tare. ;)
Opareste rosiile in apa clocotita timp de 20-30 de secunde apoi decojeste-le. Pune rosiile la foc mediu, timp de 30 de minute. Lasa-le la racit, iar mai apoi pune-le într-un blender pâna obtii consistenta dorita. Poti adauga alte legume si ierburi, precum ardei rosu, telina si oregano pentru un gust mai intens.
Buna si varianta asta :)