Tocaniță de ciuperci cu sos de roșii. Mâncare de ciuperci în sos de roșii
Zilele astea am avut poftă de o tocaniță de ciuperci cu sos de roșii adică o mâncare de ciuperci gătită într-un sos de roșii. Cu alte cuvinte ceva rapid de făcut, gustos și sățios. Mi-am și imaginat-o pe farfurie, alături de o bucată de mămăligă caldă.
Adică mi-am făcut singură poftă după care am trecut la treabă pentru că aveam cumpărate 500 de grame de ciuperci tip ”Champignons” și nu eram decisă ce să fac cu ele.
Când le-am cumpărat, intenția a fost să fac un pate de ciuperci cu nuci – ai aici rețeta – dar cum apucasem după aceea să fierb vreo 2 kilograme de fasole din care am făcut un pate de post și restul l-am pus la congelator, am decis să fac această tocăniță de ciuperci în sos de roșii.
Ai mai jos si varianta acestei tocanițe însă făcuta cu ghebe!
Abonează-te și tu la canalul de Youtube!
Mă tenta să fac o ciulama de ciuperci dar ”nu îmi dădea” pace sosul ăla. Mă vedeam întinzând cu poftă o bucată de mămăligă în el. Ce ți-e și cu poftele astea, zău așa. Te fac să îți schimbi meniul. Ați pățit vreodată să vă răzgândiți în ce privește mâncarea pe care ați plănuit-o doar pentru că prin gând v-a trecut altceva în momentul în care v-ați apucat de gătit? Mie mi se întâmplă des asta. Dar să trecem la povestit rețeta, nu? Ca asta e important.
- 500 grame de ciuperci (eu am folosit tip Champignon)
- 2 linguri cu ulei de floarea soarelui
- 2-3 căței de usturoi
- 300 ml suc de roșii
- 50 ml vin alb
- o jumătate de linguriță cu sare sau după gust
- un vârf de cuțit cu piper sau după gust
- frunze de pătrunjel proaspăt
Mod de preparare pentru tocăniță cu ciuperci în sos de roșii
- Curățăm ciupercile și le tăiem cuburi de mărime potrivită. În mod normal, ciupercile nu se spală pentru că absorb apa. Dar eu le trec printr-un jet de apă ca sa fiu sigură că le-am curâțat bine. Apoi le las la scurs sau le tamponez cu un șervet de bucătărie din hartie.
- Curățăm și usturoiul și îl tăiem mărunt.
- Încingem uleiul într-o tigaie și adăugăm usturoiul pe care îl gătim până începe să se rumenească. Mare atenție să nu îl ardem pentru că mâncarea noastră nu o să mai aibă un gust bun chiar dacă aaruncăm usturoiul.
- Punem ciupercile tocate, presărăm sare și lăsăm să se gătească, la foc mare, până când scade apa pe care o lasă, moment în care adăugăm vinul și mai gătim până acesta se evaporă.
- După ce vinul s-a evaporat adăugăm sucul de roșii (eu am folosit suc de roșii făcut în toamnă, acasă – vezi aici rețeta).
- Gătim până când lichidul scade suficient de mult și se formează un sos, mai consistent sau nu, în funcție de gusturi. De preferat e să îl lăsați mai subțire pentru că sosul acela este minunat pus alături de o mămăliguță caldă.
- Când este gata adăugăm pătrunjelul tocat, amestecăm și stingem focul.
- Servim cu poftă alături de o mămăliguță caldă. Mmm, delicios!
Să aveți spor la gătit și poftă mare la tocăniță de ciuperci cu sos de roșii!
[…] Tocăniță de ciuperci cu sos de roșii […]