Nectar de piersici făcut în casă fără conservanți
Băiețelul meu e mare amator de sucuri. Ca orice copil, cred. Și mereu îmi cere să-i cumpăr suc mai ales că vede și la ceilalți copii că beau sucuri din comerț. Degeaba i-am explicat că apa e mai bună decât sucul pentru că acesta din urmă are și zahăr mult în el. Copilul vrea să-și astâmpere setea cu suc.
Mai fac sucuri fără zahăr, adică din fructe proaspăt stoarse doar ca acum, vara e mai greu să păstrez mai mult timp un suc natural chiar dacă îl pun la frigider. Așa că prefer să-i fac un suc cu mai puțin zahăr, din fructe proaspete dar gătite. Adică să știu ce are în el.
Și, cum acum sunt din plin în piață piersici și nectarine și mai ales că acestea sunt fructe care imediat se strică am început să-i fac nectar din ele.
Am avut o tură de piersici care dădeau semne că s-ar deteriora mai rapid decât prevăzusem din cauză că e foarte cald afară și foarte multă umezeală așa că le-am transformat rapid într-un nectar din piersici de care ne-am bucurat cu toții.
Pentru a face nectar de piersici sau nectarine, că mare diferență între ele nu e, ai nevoie de doar câteva ingrediente: fructe, zahăr, apă, lămâie și ceva timp la dispoziție. Din fericire nu mult așa că poți face rapid un o băutură delicioasă în casă.
Tehnologia prepararii necatarului de fructe este una mai anevoioasă și mai greu de pus în practică acasă. La cea industrială mă refer. Cutoate acestea nectar din fructe se poate prepara și acasă și nu este greu de făcut.
Vezi mai jos și varianta video a rețetei!
Abonează-te și tu la canalul de Youtube!
Click și pe clopoțel pentru noutăți
Practic va trebui să sfărâmăm pulpa fructului și s-o ”unim” cu un sirop din zahăr. Cum acasă nu dispunem de aparatură performantă pentru a pasa fructele foarte bine există posibilitatea ca aceasta să se separe de lichid, să se ridice puțin la suprafață. Este ceva normal și este o consecință a faptului că pulpa nu este foarte mărunt măcinată. Așa că nu vă speriați dacî observați acest lucru.
Ca idee doar vă zic că tehnologia preparării unui nectar de fructe are mai multe etape: păstrarea, sortarea, și spălarea fructelor, scoaterea sâmburilor, zdrobirea, opărirea zdrobiturii și separarea pulpei de alți componenți (extracția). După aceasta, extrasul de fruct se combină cu un sirop din zahăr corectat cu vitamina C pentru păstrarea culorii naturale a fructelor.
Apasă AICI ca să vezi cum se face și nectarul de căpșuni!
Acasă însă noi putem improviza puțin și obține un rezultat satisfăcător, zic eu care am gustat din nectarul de piersici și mi-a placut. Practic puteți folosi 2 metode pentru a obține nectar de piersici acasă. Fie pasați fructele mai întâi și apoi combinați cu siropul de zahăr fie invers, puneți fructele tăiate în sirop și apoi pasați. Eu am folosit a doua metodă.
- 1 kg de piersici curățate de sâmburi și coajă
- 500 ml de apă
- 150 grame de zahăr
- zeama de la o lămâie mică
Mod de preparare pentru nectar de piersici
- Tăiem piersicilecurățate de coajă în cuburi sau felii
- Într-un vas încăpător punem apa și zahărul.
- Punem vasul pe foc și fierbem până se topește zahărul și începe să se formeze siropul.
- Adăugăm fructele și lăsăm să fiarbă împreună încă 10 minute, luând din când în când spuma care se formează.
- La final adăugăm zeama de lămâie și dăm de pe foc.
- Lăsăm la răcit după care, cu ajutorul unui mixer vertical pasăm totul până ajunge la consistență lichidă.
- Punem nectarul într-un vas închis și-l dăm la rece până în momentul servirii. Se poate păstra la frigider maxim 3 zile.
- Dacă faceți o cantitate mai mare de nectar de piersici puteți să-l păstrați și pentru iarnă pun în sticle sterilizate în prealabil așa cum am procedat în rețeta de suc de roșii – vezi aici.
Să aveți poftă la nectar de piersici!
[…] despre cum se face un nectar. Găsiți detalii mai multe în rețeta de nectar de piersici – vezi AICI. Așa că trec direct la a scrie cantitățile folosite și modul de preparare, pe […]