• Despre Lecturi si Arome
  • Activitate online si offline
  • Colaboratori
  • Politica Cookies
    • Politica de confidențialitate

Lecturi si Arome



  • Prima pagina
  • Retete Video
  • Retete pe categorii
    • cu carne
    • cu peste/fructe de mare
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut
    • De post (vegan)
    • raw vegane (fara foc)
    • Carte de bucate lunara
  • Deserturi
    • Prajituri
    • Torturi
    • Aluaturi/Placinte
    • Briose/Muffins
    • Tarte
    • Fursecuri/biscuiti
    • Inghetate
    • Deserturi speciale
  • Aperitive
  • Feluri de baza
  • Supe/Ciorbe
  • Conserve pentru iarna
  • Salate/Garnituri
  • Bauturi
  • Mic dejun
  • Idei Practice
    • Stil de viata
      • De vorba cu…
      • Concursuri/provocari
      • Retete testate de voi
  • Recenzii

September 2, 2016 · 24 Comments

Conserve si muraturi pentru iarna. Ce si cat punem?

Diverse· Dulceturi/Conserve

Spune si altora!
 1     
1
Share

Ce fel de conserve si muraturi pentru iarna puneti? Si mai ales cat de mult puneti la pastrare in camara? O intrebare la care mi-ar placea sa raspundeti lasand comentarii mai jos.

Dar pana cand o sa va aflu parerea am sa va spun cam ce si cam cate conserve si muraturi pentru iarna punem noi. Nu o sa va dau acum date exacte, in kilograme si/sau borcane ci doar cateva repere generale.

Privind in urma mi-am dat seama ca la noi, a pune conserve pentru iarna nu e ceva constant de la an la an. Adica nu avem o strategie anume pregatita. Un anume numar de borcane de zacusca sau de dulceturi/gemuri sau de muraturi.

conserve si muraturi pentru iarna

Mergem pe ideea valorificarii resurselor din propria gradina si a celor ceea ce ofera piata locala in sezon. In felul acesta evitam risipa de mancare si mergem pe principiul ”buget friendly”.

De exemplu, anul trecut au fost visine din belsug. Copacii au dat un rod bogat de abia mai putea fi tinut pe crengi. Asa ca anul trecut l-am declarat ”anul visinelor” si al capsunilor. Pentru ca pe piata kilogramul de capsuni a ajuns la un moment dat la doar 3 ron. Moment in care am putut lejer cumpara cateva kilograme bune de capsuni pentru a le transforma in dulceata si pentru a le pune la congelator.

Anul acesta avem prune din belsug. Asa ca am facut gem de prune si compot. Si, evident ca ne-am bucurat mult consumandu-le asa cum sunt ele. Pe saturate :p

Rosiile nu prea au dat rod acum, din pacate. Nu stiu de ce. A fost un an prost pentru rosii si castraveti. Cu toate acestea am pus deja cateva borcane cu castraveti murati si vrem sa punem rosii in bulion. Din pacate suc de rosii nu cred ca vom mai avea din ce face.

Sper ca exemplele mele sa va fi lamurit despre felul in care intelegem noi sa punem conserve si muraturi pentru iarna. Nu exageram cantitativ cu ele si aplicam principiile de care v-am vorbit mai sus: cu buget redus si sa valorificam totul pentru a evita risipa de mancare. Ne adaptam deci nu doar sezonului ci si la ceea ce ne ofera acesta.

Ce conserve si muraturi pentru iarna pun de obicei

In linii generale, insa, in nici un an nu ne lipsesc din camara borcanele cu:

  1. Zacusca – de tot felul si din orice legume gasim din belsug in gradina sau piata: cu fasole boabe, cu vinete, cu dovlecei, cu orez, etc. Cantitatile pregatite adaptandu-le conform principiilor de mai sus.
  2. Castravetii murati facuti dupa reteta mamei mele si care nu da gres niciodata. Sunt un deliciu iarna langa o friptura sau chiar iahnie de fasole. Si tot la acest capitol trebuie sa adaug si butoiasul cu muraturi asortate: castraveti, gogonele, pepene rosu murat. O nebunie! Plus ca acest tip de muraturi sunt foarte sanatoase.
  3. Gogosarii in otet, fara fierbere si fara conservant – pusi dupa o reteta pe care am descoperit-o acum cativa ani la matusa mea, ardeleanca, si care a probat-o in decursul anilor. Ies niste gogosari corcanti si gustosi pe care pur si simplu ii devoram iarna. Evident ca ii folosim si la ornat traditionala salata de beof pe care o facem de sarbatori.
  4. Varza murata – vezi aici reteta – in anii din urma punea mai multa dar am observat ca nu mai reusim sa consumam chiar cate un butoi mare cu varza. Am mai dat la rude sau vecini dar intre timp am luat hotararea ca mai putin e mai bine. Asa ca punem doar cat credem ca ne-ar folosi pentru o varza calita si pentru a face sarmalute in foi de varza. Yammy!
  5. Zarzavat pentru ciorbe la borcan, cu sare sau pur si simplu congelat (in functie de cat loc avem la congelator)gogosari in otet

In afara de aceste conserve si muraturi pentru iarna, care merg doar puse  in borcane, mai obisnuim si sa conservam legumele prin congelare. Avem o combina frigorifica mai marisoara (ca aceasta) plus un frigider cu un congelator mic atasat (ca acesta). Noua ne sunt necesare pentru ca, asa cum spuneam si la inceput, trebuie sa gasim solutii ca sa pastram recolta din propria gradina. Asa ca punem cam tot ce e surplus, fie ele legume (cum ar fi fasolea verde congelata), fie fructe.

Retete noi de conserve si muraturi pentru iarna

La noi in casa, traditionale si nelipsite sunt retetele despre care v-am vorbit mai sus. Insa, pentru ca sunt curioasa din fire si pentru ca am acest blog culinar, imi place sa mai testez si retete noi de conserve si muraturi pentru iarna. Adunate de prin cartile de bucate vechi sau de pe la vecine gospodine cu state vechi de plata in propria bucatarie.

Anul acesta, de exemplu, am incercat reteta de pasta de ardei capia (cu doar 4 ingrediente) si cea de ardei iuti la borcan cu otet (cu doar 2 ingrediente) Ambele retete simple si usor de facut. Cat de simplu si de economic! Ca sa nu mai zic, natural si sanatos.

Pe lista (da, am si lista de asteptare) mai sunt retetele de salata de legume pentru iarna, salata de gogosari, salata de cruditati pentru iarna, varza tocata murata la borcan, taiata marunt si cu morcov ras (o reteta veche pe care o stiu de la bunica mea), vinete pe iarna la borcan si o zacusca de peste. Evident ca toate in cantitati mici, cateva borcane, mai mult pentru test si … pentru ca sa va spun si voua retetele.

Anul asta am facut putina zacusca. Am preferat sa congelez vinete si ardei copti si sa facem din ele mancare in iarna. Insa neaparat vreau sa fac o reteta de zacusca de peste. Inca nu am gasit una care sa imi faca cu ochiul si sa o testez asa ca daca aveti voi una, cu mare drag o incerc.

Ca sa nu va mai tin mult de vorba si sa va ispitesc sa treceti la treaba, va trimit sa rasfoiti intreaga colectie de retete de conserve pentru iarna pe care o gasiti AICI

conserve pentru iarna

Ideea acestui articol mi-a fost data de catre Iulia care a lansat chiar in dimineata asta o provocare pentru cititorii ei si pentru cativa bloggeri. O provocare tocmai pe acest subiect, conserve si muraturi pentru iarna. Asa ca, mai multe pareri, sfaturi, idei gasiti si la ea, daca ii faceti o vizita.

Am sa arunc si eu manusa mai departe

  • fiecarui cititor care rasfoieste cartea de bucate de pe Lecturi si Arome, daca doreste si ii face placere sa povesteasca in comentarii ce anume si mai ales cat pune la pastrare pentru iarna.
  • oricarui blogger care vrea sa povesteasca pe blogul lui despre acest subiect: conserve si muraturi pentru iarna.

Spor la treaba sa aveti! 


Spune si altora!
 1     
1
Share
 
1
Share
 1    
« Pasta de ardei capia pentru iarna
Inghetata de cacao cu nuci caramelizate »

Comments

  1. Diana Ion says

    September 4, 2016 at 1:17 pm

    Eu am pus vinete la congelator si ardei tocat. De muraturi se ocupa sotul…pune si ardei bulgaresti, varza la butoi, castraveti murati, gogosari, ardei copti in borcane pt iarna.

    Reply
    • Claudia V says

      September 4, 2016 at 1:40 pm

      Cum e reteta de ardei bulgaresti? Te referi la ardei iuti?

      Reply
  2. Bratu Gabriela says

    September 3, 2016 at 5:24 pm

    eu am copt azi niste vinete si tare as pune macar 2-3 pungi de ardei grasi tocati sau chestii de genul, la congelator. nu sunt adepta muraturilor, nici nu e loc, ce-i drept. poate cand vom ajunge la casa noastra, ma voi orienta si spre asta

    Reply
    • Claudia V says

      September 3, 2016 at 6:50 pm

      Gabriela, muraturile, cele facute cu apa si sare sunt foarte sanatoase. Adevarata probiotice naturale :)

      Reply
  3. Vienela says

    September 3, 2016 at 4:40 pm

    Am pus un borcan de castraveti la murat acum vreo doua luni, i-am mancat si am luat pauza, ca obosisem. Acum vreau sa cumpar niste ardei capia, sa ii coc si sa ii bag la congelator. Nu am conditii sa depozitez prea multe conserve, asa ca astept sa imi aduca soacra cate un borcan de ceva. Desigur, nu as refuza nici cadouri de la bloggerii specializati pe acest domeniu. :)))

    Reply
    • Claudia V says

      September 3, 2016 at 4:48 pm

      :)))))) Daca ai fi mai aproape mi-ar fi usor sa iti fac un cadou… ”murat” :)))
      Uite, chiar acum ma duc sa fac varza aia de care ziceam in articol.
      Asta cel putin nici nu tine pana la iarna. Se mananca imediat cum se mureaza :p

      Reply
  4. coco says

    September 3, 2016 at 3:40 pm

    sunt o minunatie iarna, trebuie sa cam incepem sa facem stocul, o sa fac o zacusca neaparat!

    Reply
    • Claudia V says

      September 3, 2016 at 3:58 pm

      Ce fel de zacusca? De peste? :p

      Reply
  5. Oana Alexandru says

    September 3, 2016 at 11:58 am

    Vaaai ce de bunatati, din pacate in debara la mine la bloc este cald si nu tin, asa ca cativa ani le cumpar

    Reply
    • Claudia V says

      September 3, 2016 at 12:18 pm

      Mda, la bloc e mai greu din pacate :(

      Reply
  6. Lamiita Petre says

    September 3, 2016 at 9:07 am

    De cativa ani buni sunt absolvita de aceste sarcini pe care le are mama asupra ei. Nu vreau sa-i stric placerea. Suntm 2 persoane in casa iar lui fi-meu ii mai trimit la Timisoara cate un borcan dar nu e mare consumator. Eu in schimb daca mi-as prinde mintea as manca muraturi non stop. Zacusca o face fiarta, am invatat-o sa-si simplifice munca si iese excelenta. O mai ajut daca ma solicita( la munca necalificata) dar toate retetele le are scrise desi le face de ani buni. Nu imi place cand aude nu stiu ce reteta de la doamna “cutare” si da gres cu ea. Daca nu a primit reclamatii pana acum si au fost bune de ce sa schimbe reteta ?

    Reply
    • Claudia V says

      September 3, 2016 at 9:12 am

      Da, nu are sens sa schimbe reteta daca a iesit mereu ceva bun.
      Si nu are mama ta si o reteta buna de zacusca de peste? Ca sunt in cautare si in pofte :))))

      Reply
      • Lamiita Petre says

        September 3, 2016 at 12:00 pm

        Imi pare rau, nu are. Singura zacusca pe care o face e cea cu vinete, nu are o gama atat de variata de retete. Sincer, eu si evit, nu vreau sa ma implic, sunt o pofticioasa si am ajuns la stadiul ala de STOP. Ma cunosc, daca le am nu ma abtin. Cred ca ptr mine cea mai buna dieta ar fi sa locuiesc singura. As muri de foame.

        Reply
        • Claudia V says

          September 3, 2016 at 12:17 pm

          :)))) Da, buna tare faza asta cu locuitul singur ca sa slabesti :)))

          Reply
  7. doina racoti says

    September 3, 2016 at 8:46 am

    Pun si eu de toate, dar in toamna aceasta mai putine cantitativ

    Reply
    • Claudia V says

      September 3, 2016 at 8:47 am

      Si nu ai o reteta preferata de muraturi? Sunt curioasa. Si poate mai aflu vreo retea noua ;)

      Reply
  8. Laura C. says

    September 2, 2016 at 11:27 am

    Eu nu am pus niciodata, dar daca m-aş apuca, aş incepe cu ardei umpluti cu varza.

    Reply
    • Claudia V says

      September 2, 2016 at 11:34 am

      Si cum ii pui? Ca cei in otet? As face si eu?

      Reply

Trackbacks

  1. Rosii pasate conservate la borcan pentru iarna - Lecturi si Arome says:
    August 13, 2021 at 3:30 pm

    […] gata inca o conserva pentru iarna.5.0 from 2 reviewsRosii pasate conservate la borcan pentru iarna  Save PrintPrep time 20 […]

    Reply
  2. Cum punem varza murata la butoi pentru iarna? - Lecturi si Arome says:
    October 19, 2016 at 5:44 am

    […] murata la butoi este una dintre muraturile traditionale romanesti nelipsita din multe gospodarii. Pai ce s-ar face romanul fara o sarmaluta in frunza de varza, pe […]

    Reply
  3. Conserve si muraturi pentru iarna - retete si idei | Economisim.info says:
    September 22, 2016 at 8:21 am

    […] Articolul Claudiei […]

    Reply
  4. Rosii pasate conservate la borcan pentru iarna - Lecturi si Arome says:
    September 21, 2016 at 11:02 am

    […] gata inca o conserva pentru iarna. Rosii pasate conservate la borcan pentru iarna   Save Print Prep time 20 mins […]

    Reply
  5. 10 motive pentru care iubesc toamna - Idei Practice says:
    September 6, 2016 at 4:43 am

    […] toate conservele de legume si fructe pe care le pot pregati pentru la iarna. Toamna e anotimpul in care pot gati cel mai mult si cel mai […]

    Reply
  6. Ce scriu alții-7 - Luciana Corlan says:
    September 5, 2016 at 11:10 am

    […] Lecturi și Arome ne spune câte conserve și murături pune pentru iarnă. […]

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Urmareste-ma si aici

Ultimele retete

  • 8 sfaturi practice pentru a găti minimalist January 23, 2023
  • Prăjitură rapidă cu mascarpone January 19, 2023
  • 10 idei de salate pentru anotimpul rece January 13, 2023

Archives

September 2016
MTWTFSS
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
« Aug   Oct »

Copyright © 2023 · captivating theme by Restored 316