Ce fel de conserve si muraturi pentru iarna puneti? Si mai ales cat de mult puneti la pastrare in camara? O intrebare la care mi-ar placea sa raspundeti lasand comentarii mai jos.
Dar pana cand o sa va aflu parerea am sa va spun cam ce si cam cate conserve si muraturi pentru iarna punem noi. Nu o sa va dau acum date exacte, in kilograme si/sau borcane ci doar cateva repere generale.
Privind in urma mi-am dat seama ca la noi, a pune conserve pentru iarna nu e ceva constant de la an la an. Adica nu avem o strategie anume pregatita. Un anume numar de borcane de zacusca sau de dulceturi/gemuri sau de muraturi.
Mergem pe ideea valorificarii resurselor din propria gradina si a celor ceea ce ofera piata locala in sezon. In felul acesta evitam risipa de mancare si mergem pe principiul ”buget friendly”.
De exemplu, anul trecut au fost visine din belsug. Copacii au dat un rod bogat de abia mai putea fi tinut pe crengi. Asa ca anul trecut l-am declarat ”anul visinelor” si al capsunilor. Pentru ca pe piata kilogramul de capsuni a ajuns la un moment dat la doar 3 ron. Moment in care am putut lejer cumpara cateva kilograme bune de capsuni pentru a le transforma in dulceata si pentru a le pune la congelator.
Anul acesta avem prune din belsug. Asa ca am facut gem de prune si compot. Si, evident ca ne-am bucurat mult consumandu-le asa cum sunt ele. Pe saturate :p
Rosiile nu prea au dat rod acum, din pacate. Nu stiu de ce. A fost un an prost pentru rosii si castraveti. Cu toate acestea am pus deja cateva borcane cu castraveti murati si vrem sa punem rosii in bulion. Din pacate suc de rosii nu cred ca vom mai avea din ce face.
Sper ca exemplele mele sa va fi lamurit despre felul in care intelegem noi sa punem conserve si muraturi pentru iarna. Nu exageram cantitativ cu ele si aplicam principiile de care v-am vorbit mai sus: cu buget redus si sa valorificam totul pentru a evita risipa de mancare. Ne adaptam deci nu doar sezonului ci si la ceea ce ne ofera acesta.
Ce conserve si muraturi pentru iarna pun de obicei
In linii generale, insa, in nici un an nu ne lipsesc din camara borcanele cu:
- Zacusca – de tot felul si din orice legume gasim din belsug in gradina sau piata: cu fasole boabe, cu vinete, cu dovlecei, cu orez, etc. Cantitatile pregatite adaptandu-le conform principiilor de mai sus.
- Castravetii murati facuti dupa reteta mamei mele si care nu da gres niciodata. Sunt un deliciu iarna langa o friptura sau chiar iahnie de fasole. Si tot la acest capitol trebuie sa adaug si butoiasul cu muraturi asortate: castraveti, gogonele, pepene rosu murat. O nebunie! Plus ca acest tip de muraturi sunt foarte sanatoase.
- Gogosarii in otet, fara fierbere si fara conservant – pusi dupa o reteta pe care am descoperit-o acum cativa ani la matusa mea, ardeleanca, si care a probat-o in decursul anilor. Ies niste gogosari corcanti si gustosi pe care pur si simplu ii devoram iarna. Evident ca ii folosim si la ornat traditionala salata de beof pe care o facem de sarbatori.
- Varza murata – vezi aici reteta – in anii din urma punea mai multa dar am observat ca nu mai reusim sa consumam chiar cate un butoi mare cu varza. Am mai dat la rude sau vecini dar intre timp am luat hotararea ca mai putin e mai bine. Asa ca punem doar cat credem ca ne-ar folosi pentru o varza calita si pentru a face sarmalute in foi de varza. Yammy!
- Zarzavat pentru ciorbe la borcan, cu sare sau pur si simplu congelat (in functie de cat loc avem la congelator)
In afara de aceste conserve si muraturi pentru iarna, care merg doar puse in borcane, mai obisnuim si sa conservam legumele prin congelare. Avem o combina frigorifica mai marisoara (ca aceasta) plus un frigider cu un congelator mic atasat (ca acesta). Noua ne sunt necesare pentru ca, asa cum spuneam si la inceput, trebuie sa gasim solutii ca sa pastram recolta din propria gradina. Asa ca punem cam tot ce e surplus, fie ele legume (cum ar fi fasolea verde congelata), fie fructe.
Retete noi de conserve si muraturi pentru iarna
La noi in casa, traditionale si nelipsite sunt retetele despre care v-am vorbit mai sus. Insa, pentru ca sunt curioasa din fire si pentru ca am acest blog culinar, imi place sa mai testez si retete noi de conserve si muraturi pentru iarna. Adunate de prin cartile de bucate vechi sau de pe la vecine gospodine cu state vechi de plata in propria bucatarie.
Anul acesta, de exemplu, am incercat reteta de pasta de ardei capia (cu doar 4 ingrediente) si cea de ardei iuti la borcan cu otet (cu doar 2 ingrediente) Ambele retete simple si usor de facut. Cat de simplu si de economic! Ca sa nu mai zic, natural si sanatos.
Pe lista (da, am si lista de asteptare) mai sunt retetele de salata de legume pentru iarna, salata de gogosari, salata de cruditati pentru iarna, varza tocata murata la borcan, taiata marunt si cu morcov ras (o reteta veche pe care o stiu de la bunica mea), vinete pe iarna la borcan si o zacusca de peste. Evident ca toate in cantitati mici, cateva borcane, mai mult pentru test si … pentru ca sa va spun si voua retetele.
Anul asta am facut putina zacusca. Am preferat sa congelez vinete si ardei copti si sa facem din ele mancare in iarna. Insa neaparat vreau sa fac o reteta de zacusca de peste. Inca nu am gasit una care sa imi faca cu ochiul si sa o testez asa ca daca aveti voi una, cu mare drag o incerc.
Ca sa nu va mai tin mult de vorba si sa va ispitesc sa treceti la treaba, va trimit sa rasfoiti intreaga colectie de retete de conserve pentru iarna pe care o gasiti AICI
Ideea acestui articol mi-a fost data de catre Iulia care a lansat chiar in dimineata asta o provocare pentru cititorii ei si pentru cativa bloggeri. O provocare tocmai pe acest subiect, conserve si muraturi pentru iarna. Asa ca, mai multe pareri, sfaturi, idei gasiti si la ea, daca ii faceti o vizita.
Am sa arunc si eu manusa mai departe
- fiecarui cititor care rasfoieste cartea de bucate de pe Lecturi si Arome, daca doreste si ii face placere sa povesteasca in comentarii ce anume si mai ales cat pune la pastrare pentru iarna.
- oricarui blogger care vrea sa povesteasca pe blogul lui despre acest subiect: conserve si muraturi pentru iarna.
Spor la treaba sa aveti!
Diana Ion says
Eu am pus vinete la congelator si ardei tocat. De muraturi se ocupa sotul…pune si ardei bulgaresti, varza la butoi, castraveti murati, gogosari, ardei copti in borcane pt iarna.
Claudia V says
Cum e reteta de ardei bulgaresti? Te referi la ardei iuti?
Bratu Gabriela says
eu am copt azi niste vinete si tare as pune macar 2-3 pungi de ardei grasi tocati sau chestii de genul, la congelator. nu sunt adepta muraturilor, nici nu e loc, ce-i drept. poate cand vom ajunge la casa noastra, ma voi orienta si spre asta
Claudia V says
Gabriela, muraturile, cele facute cu apa si sare sunt foarte sanatoase. Adevarata probiotice naturale :)
Vienela says
Am pus un borcan de castraveti la murat acum vreo doua luni, i-am mancat si am luat pauza, ca obosisem. Acum vreau sa cumpar niste ardei capia, sa ii coc si sa ii bag la congelator. Nu am conditii sa depozitez prea multe conserve, asa ca astept sa imi aduca soacra cate un borcan de ceva. Desigur, nu as refuza nici cadouri de la bloggerii specializati pe acest domeniu. :)))
Claudia V says
:)))))) Daca ai fi mai aproape mi-ar fi usor sa iti fac un cadou… ”murat” :)))
Uite, chiar acum ma duc sa fac varza aia de care ziceam in articol.
Asta cel putin nici nu tine pana la iarna. Se mananca imediat cum se mureaza :p
coco says
sunt o minunatie iarna, trebuie sa cam incepem sa facem stocul, o sa fac o zacusca neaparat!
Claudia V says
Ce fel de zacusca? De peste? :p
Oana Alexandru says
Vaaai ce de bunatati, din pacate in debara la mine la bloc este cald si nu tin, asa ca cativa ani le cumpar
Claudia V says
Mda, la bloc e mai greu din pacate :(
Lamiita Petre says
De cativa ani buni sunt absolvita de aceste sarcini pe care le are mama asupra ei. Nu vreau sa-i stric placerea. Suntm 2 persoane in casa iar lui fi-meu ii mai trimit la Timisoara cate un borcan dar nu e mare consumator. Eu in schimb daca mi-as prinde mintea as manca muraturi non stop. Zacusca o face fiarta, am invatat-o sa-si simplifice munca si iese excelenta. O mai ajut daca ma solicita( la munca necalificata) dar toate retetele le are scrise desi le face de ani buni. Nu imi place cand aude nu stiu ce reteta de la doamna “cutare” si da gres cu ea. Daca nu a primit reclamatii pana acum si au fost bune de ce sa schimbe reteta ?
Claudia V says
Da, nu are sens sa schimbe reteta daca a iesit mereu ceva bun.
Si nu are mama ta si o reteta buna de zacusca de peste? Ca sunt in cautare si in pofte :))))
Lamiita Petre says
Imi pare rau, nu are. Singura zacusca pe care o face e cea cu vinete, nu are o gama atat de variata de retete. Sincer, eu si evit, nu vreau sa ma implic, sunt o pofticioasa si am ajuns la stadiul ala de STOP. Ma cunosc, daca le am nu ma abtin. Cred ca ptr mine cea mai buna dieta ar fi sa locuiesc singura. As muri de foame.
Claudia V says
:)))) Da, buna tare faza asta cu locuitul singur ca sa slabesti :)))
doina racoti says
Pun si eu de toate, dar in toamna aceasta mai putine cantitativ
Claudia V says
Si nu ai o reteta preferata de muraturi? Sunt curioasa. Si poate mai aflu vreo retea noua ;)
Laura C. says
Eu nu am pus niciodata, dar daca m-aş apuca, aş incepe cu ardei umpluti cu varza.
Claudia V says
Si cum ii pui? Ca cei in otet? As face si eu?