5 retete de zacusca pe care trebuie sa le incerci
Zacusca este o mancare de legume proaspete, coapte sau prajite in ulei foarte cunoscuta si apreciata de noi romanii. Practic, cum incepe toamna, gospodinele de la noi se apuca de facut zacusca. De toate felurile, in toate combinatiile.
Zacusca de obicei contine ca si ingrediente de baza legume precum vinetele coapte, gogosarii sau ardei rosii copti si ceapa tocata. Pe langa acestea se mai pot adauga fasole boabe, fierte in prealabil, ciuperci, peste, dovlecei, etc.
Zacusca poate fi facuta fie in sezon, adica toamna cand sunt legume din belsug si consumata proaspat facuta sau pusa in borcane, pe iarna la prastrare. Sau mai poate fi si facuta in timpul iernii daca aveti puse la congelator legumele pentru a o putea gati in sezonul rece.
In bucataria virtuala ”Lecturi si Arome” puteti gasi mai multe retete de zacusca sau mancare de legume (care nu difera prea mult de zacusca).
Puteti rasfoi intreaga colectie de retete de conserve pentru iarna de pe blog (o gasiti AICI) dar astazi m-am gandit sa va fac si cateva recomandari printre care doua dintre ele vin din alte bucatarii virtuale.
5 retete de zacusca pe care trebuie sa le incerci
1. Zacusca de vinete pentru iarna (vezi aici reteta)
Este clasica reteta, traditionala, facuta cu vinete, ardei copti, morcov si ceapa. O reteta pe care o stiu de la bunica mea si pe care noi o facem in fiecare an pentru a avea in camara, iarna, cateva borcane de zacusca de vinete.
2. Zacusca de fasole boabe (click aici pentru reteta)
Ei bine, aceasta zacusca este favorita mea. Imi place combinatia aceasta cu fasole nu neaparat pentru gust (nu difera de cea clasica) cat poate pentru textura diferita pe care o da fasolea. Putin mai tare fata de restul ingredientelor. Eu am folosit fasole rosie din conserva dar se poate foarte bine folosi alt tip de fasole, evident, fiarta in prealabil.
3. Zacusca cu dovlecei si ciuperci – vezi AICI reteta
Aceasta zacusca este una gustoasa si simplu de facut. De data aceasta, nu are vinete ca si ingrediente ci predomina dovleceii. In combinatie cu ciupercile, zacusca este un deliciu.
4. Zacusca cu patlagele verzi si ciuperci – vezi AICI rețeta
Mai multe retete de conserve pentru iarna poti gasi in format video
si pe canalul de Youtube. Vezi lista de mai jos!
NU uita sa te abonezi si tu ca sa fii la curent cu ultimele retete video!
5. Zacusca de gogonele si gogosari – vezi AICI reteta
6. Zacusca cu linte – vezi AICI reteta
7. Zacusca cu vinete și gogosari – vezi AICI reteta
8. Zacusca cu ciuperci si vinete – vezi AICI reteta
Retete de tocana de legume
1. Tocana de legume – vezi AICI reteta
2. Tocana de dovlecei cu orez – vezi AICI reteta
3. Tocana de ciuperci pentru iarna – vezi AICI reteta
4. Tocana de legume pentru iarna, cu orez – vezi AICI reteta
Voi ce alte feluri de zacusca sau tocana ati mai facut anul acesta? Aveti o reteta preferata?
Ethos says
Eu pe bune că le-aș încerca. Dar după ce sunt gata făcute! :D
Claudia V says
Atunci, hai la masa ;)