Zacuscă cu pătlăgele verzi și ciuperci
Dacă anul trecut am încercat pentru prima dată să fac o zacuscă cu pătlăgele verzi adică o zacuscă cu gogonele (vezi aici rețeta) și mi-a ieșit chiar foarte bine, adică foarte gustoasă, anul acesta sunt la a doua încercare. De data aceasta în altă combinație. Dacă anul trecut era mai mult cu gogoșari, anul acesta combinația a fost și cu ciuperci.
Nu aș putea spune exact de ce dar mie una această zacuscă mi se pare una dintre cele mai gustoase. Poate pentru că e puțin acrișoară. Și dacă o mai faci și puțin picantă e o nebunie. Ai sa vezi dacă o încerci. Eu sper să îți placa la fel de mult cum ne place și nouă.
Dacă ai pătlăgele în propria grădină, cum avem noi ar fi păcat să le arunci sau să le pui doar la murat. Mai bine le valorifici făcând din ele și zacuscă cu pătlăgele verzi, așa cum îți voi povesti în continuare. Și chiar dacă nu ai pătlăgele în grădină, te sfătuiesc să cumperi câteva kilograme și să încerci o porție apoi să vii să îmi spui cum ți s-a părut.
- 2,5 kg de gogonele
- 1,5 kg ceapa
- 1 kg ciuperci
- 1 kg ardei capia
- 1 kilogram de gogosari
- 500 morcov
- 800 bulion
- 500 ulei
- sare piper
Mod de preparare pentru rețeta de zacuscă cu pătlăgele verzi
- Spălăm gogonelele, le tăiem în două și apoi le punem în apă clocotită în care am pus o lingura de sare. Le fierbem zece minute după care le scoatem din apa fierbinte și le băgăm imediat într-un vas cu apă rece. Această etapă este necesară pentru a putea coji mai ușor gogonelele.
- După ce s-au răcit le decojim și le tăiem cubulețe mici.
- Curățăm ceapa, ciupercile, morcovii, ardeii și gogoșarii și le tăiem bucăți.
- Folosim mini tocătorul sau robotul de bucătărie (ca acesta de aici) și le tocăm mărunt, pe rând pe fiecare, fiind atenți să nu transformăm legumele într-un piure.
- Încingem 200 ml de ulei într-o tigaie, adăugăm ceapa și o călim câteva minute până își schimbă culoarea.
- Adaugăm morcovii, ardeii și gogoșarul și mai lăsăm la gătit împreună încă un sfert de ora, după care adăugăm ciupercile și gogonele și lăsăm să se gătească împreuna înca 20 de minute, ca să scadă zeama lăsată.
Vezi în video de mai jos cum se sterilizează borcanele și capacele!
Abonează-te și tu la canalul de Youtube!
Apasă și pe clopoțel pentru noutăți!
- Adăugăm restul de ulei, pasta de roșii și potrivim de sare și piper.
- Lăsăm să se gătească împreună până când zeama scade și uleiul se ridică la suprafață. Atentie! Amestecam mereu ca să nu se prindă de fundul vasului în care facem zacusca.
- Când este gata punem zacusca cu pătlăgele așa fierbinte în bocanele sterilizate în prealabil și le punem în cuptorul încălzit (la foc foarte mic) pentru încă 30 de minute după care lăsăm tot în cuptor să se răceasca lent.
- A doua zi le punem în cămară la rece pentru a le păstra pe iarnă.
Spor la făcut zacuscă de pătlăgele verzi și ciuperci!
[…] Zacusca cu patlagele verzi si ciuperci – vezi AICI […]