Tocana de legume cu ciuperci pentru iarna. Reteta de conserva pentru iarna.
Dap, am mai facut o tocana de legume cu ciuperci. Nu, nu e ultima. Mai urmeaza inca una si gata, promit ca anul asta am terminat de publicat retete de zacusca sau tocana de legume pentru iarna. Gasit aici reteta de tocana de legume cu orez iar aici mai multe retete de zacusca.
Ar fi si timpul sa inchei cu retetele de zacusca, nu? Deja s-a facut atat de frig afara incat zici ca nu mai e toamna ci iarna in toata regula. La munte a si nins asa ca… nu mai e mult. Insa mai sunt ceva legume proapete prin piata si mai merge sa gatim o tocana, o zacusca. Cine stie cand o veni primavara anul viitor asa ca sa conservam ce avem acum la dispozitie, nu?
Această reteta, ca de altfel si retetele celelalte de zacusca sau tocana, este una relativ usorde facut. Adica e usor de facut, nu necesita tehnici complicate insa necesita altceva: timp. La genul acesta de mancare, mai ales cand se face pentru a fi pusa pe iarna, la pastrare, se folosesc cantitati mai mari de legume decât la o mancare obisnuita, de sezon asa ca pentru a o pregati necesita, clar mult mai mult timp.
Reteta de tocana de legume cu ciuperci, pe care o scriu astazi este o alta varianta a tocanei de ciuperci pe care o stii deja, de anul trecut. Mi-a placut mult cum a iesit si am incercat-o in alta combinatie. Le fel de buna, dupa gusturile mele :)
- 1 kg de ciuperci Champignons
- 1 kg de gogosari
- 1 kilogram de ardei capia
- 500 grame de morcov
- 1 kg de ceapa
- 500 ml ulei
- 700 ml suc de rosii
- o lingura de sare
- o jumatate de ardei iute sau piper (dupa gust)
Vezi aici cum se pun ardeii copti la borcan pentru iarna!
Mod de preparare tocana de legume cu ciuperci
- Ciupercile le taiem si le calim in putin ulei (aproximativ 50 ml) ca sa eliminam apa din ele.
- Curatam ceapa, ardeii, gogosarii si morcovii.
- Taiem bucati de marime medie fiecare leguma si o dam prin robotul de bucatarie (folosind functia pulse ca sa nu facem totul pasta)
- Calim ceapa in 200 ml ulei si cand isi schimba culoarea adaugam pe rand, morcovul, calim doua minute, apoi procedam la fel si cu ardeii si gogosari.
Vezi mai jos cum se sterilizeaza borcanele!
Aboneaza-te si tu la canalul de Youtube!
- Lasam totul sa se gateasca pana mai scade din zeama (aproximativ 15-20 minute) si adaugam ciupercile si mai lasam totul sa se gateasca impreuna inca un sfert de ora.
- Adaugam sucul de rosii si restul de ulei, punem sarea si ce alte condimente mai dorim si lasam sa scada pana cand se ridica uleiul la suprafata.
- Intre timp sterilizam borcanele si cand tocana este gata, asa fierbinte o punem in borcane, inchidem cu capac si apoi bagam borcanele in cuptor si le sterilizam pentru inca 15 minute dupa care lasam in cuptorul stins.
Nota: Din cantitatile mentionate la ingrediente mi-au iesit un numar de 12 borcane de 370 ml
Spor sa aveti la gatit tocana de legume cu ciuperci!
o femeie says
oare e musai de calit? Eu ma feresc de asta… as incerca sa fierb totul.
Claudia V says
Cred ca merge si fiert. Adica pui uleiul, il incalzesti si apoi pui ceapa si putina apa. In felul asta nu calesti ceapa ci doar o inabusi. Si ii dai si gust bun
Iuliana says
Azi dimineata am fost si eu in piata si am vazut ca inca sunt tarabele pline de legume frumoase. Deci, inca se mai poate conserva una, alta.
Tocana ta arata foarte apetisant :)
Claudia V says
Multumesc :) Eu nu ma indur sa nu mai pun ceva conserve cand vad frumusete de legume in piata asa ca…vor mai urma cateva retete de acest gen ;)