Am primit zilele trecute, de la o vecina generoasa, o sacosa plina cu niste dovlecei mari si frumosi. Si ce puteam face cu ei decat o tocana pentru iarna? Erau prea multi pentru o mancare simpla de sezon asa ca am hotarat sa ii pun la pastrare pentru cand va veni timpul sa consumam rezervele din camara. Asa ca am pornit de la reteta de tocana de legume cu orez si am facut o alta varianta, adica o tocana de dovlecei pentru iarna a carei reteta o voi scrie in continuare.
Reteta de tocana de dovlecei pentru iarna
- Ingrediente pentru reteta de tocana de dovlecei pentru iarna
2 kg de dovlecei
2 kg de ceapa
500 grame de morcov
1 kg de ardei kapia
1 kilogram de gogosari
500 grame de ulei
2 kg de rosii
12 linguri de orez cu bobul rotund
o legatura de frunze de telina
ardei iute, piper, sare
- Mod de preparare pentru reteta de tocana de dovlecei pentru iarna
- Spalam bine si curatam legumele, unde e cazul.
- Dovleceii ii taiaem cubulete, punem sare pe ei si ii lasam jumatate de ora ca sa lase zeama.
- Intr-o cratita incapatoare incingem uleiul si adaugam ceapa taiata marunt. O lasam cinci minute sa se caleasca pana cand isi schimba culoarea dupa care adaugam morcovii dati pe razatoarea mica, amestecam, acoperim cu un capac si lasam sa se caleasca in continuare 10 minute.
- Adaugam gogosarii si ardeii, taiati fasii si mai lasam la calit inca zece minute dupa care punem dovleceii si rosiile date pe razatoare (fara pielita). Amestecam si acoperim cu un capac.
- Lasam totul sa fiarba la foc mediu pana cand scade din zeama (aproximativ 30 de minute) dupa care adaug si orezul, spalat in prealabil si mai lasam sa fiarba inca un sfert de ora dupa care tocana noastra de dovlecei este gata si putem sa o punem in borcane, procedand asa cum am explicat in reteta de tocana de ciuperci pentru iarna.
Pofta buna sa aveti!
Iuliana says
Foarte buna reteta! Va fi excelent cand vei desface un borcan de tocana in postul Craciunului :)
Claudia V says
Da, exact la acea perioada din an m-am gandit cand am facut-o ;)