Printre retetele de conserve pentru iarna pe care le-am pregatit toamna asta se numara si aceasta reteta de zacusca cu vinete si gogosari. Este o reteta simpla si usor de facut, clasica as zice, pentru ca avem vinete si gogosari, care pot fi inlocuiti cu ardei daca nu gasiti gogosari.
As putea chiar zice ca este o varianta mai elevata a retetei de zacusca de vinete pe care o stii de anul trecut. Asta pentru ca gogosarii sunt mai carnosi si mai gustosi decat ardeii. Mai pretiosi as zice eu.
Singurul mare dezavantaj atunci cand faci o reteta de zacusca, ca de altfel la orice reteta de zacusca este faptul ca poti pierde mult timp la coptul vinetelor si ardeilor/gogosarilor. Dar, asta e. Vorbim totusi despre o reteta de zacusca asa ca daca vrem sa o pregatim pentru iarna, ne inarmam cu rabdare.
Aceeasi reteta de zacusca cu vinete si gogosari o poti insa faci si pe timpul iernii in cazul in care ai pus la pastrare, la congelator, vinete si ardei copti. Exact acesta este motivul pentru care am si cantarit ingredientele dupa ce le-am copt.
- 3 kg de vinete coapte, curatate si scurse
- 3 kg de gogosari copti si curatati
- 3 kg de ardei capia copti si curatati
- 1 kg de ceapa curatata
- 500 ml ulei
- 800 ml suc de rosii (passata di pomodoro)
- sare dupa gust (aproximativ 3 lingurite)
- piper dupa gust
Mod de preparare pentru reteta de zacusca cu vinete si gogosari
- Ceapa o tocam la robotel sau prin masina de carne.
- Tot prin masina de carne dam gogosarii si ardeii.
- Tocam vinetele ca pentru salata de vinete.
- Incingem 200 ml de ulei si adaugam in el ceapa tocata.
- Dupa ce ceapa se gateste putin (doua trei minute) adaugam gogosarii, ardeii, vanata si la final restul de ulei.
- Lasam sa fiarbă 15 minute dupa care adaugam bulionul, sarea si piperul.
- Fierbem in continuare pana iese uleiul deasupra (pana scade zeama) ATENTIE!!! Amesteca mereu in zacusca asa incat sa nu se prinda de fundul oalei.
- Cand este gata turnam zacusca in borcane, inchidem cu capacele si punem la cuptor pentru sterilizare, la 150 de grade pentru 45 minute.
- Punem borcanele in paturi si lasam sa se raceasca lent dupa care le putem duce in camara, la loc racoros si intunecos.
Spor la facut zacusca de vinete si gogosari!
O colectie de retete video de conserve pentru iarna gasesti si pe canalul de Youtube!
CLICK AICI
Daca vrei sa fii la curent cu ultimele noutati video nu uita sa te abonezi si tu!
sunt confuz, ce fac cu cei 300 ml de ulei ramasi? ii mai folosesc?
Da, ii adaugati dupa ce puneti legumele. Cei 200 sunt efectiv pentru prajit ceapa.
Cam cate borcane mici/mari ies dintr-o portie?
Multumesc
Din pacate nu mai tin minte si atunci cand am facut zacusca, adica in 2016, nu m-am gandit sa notez si acest amanunt :(