Reteta de zacusca de dovlecei si ciuperci de astazi nu difera prea mult de celelalte retete de zacusca de pe blog. Modul de preparare e acelasi si doar ingredientele, proportia lor difera. Cum tocmai venisem de la cumparaturi cu o caserola de 500 de grame de ciuperci, luate la pret redus am decis sa le folosesc pentru a face o zacusca.
Iarna trecuta am avut multe mese salvate de borcanele de zacusca din camara si dintre toate mie mi-a placut cel mai mult tocana cu ciuperci. Asa ca am zis sa repet experienta dar in alta varianta. Am profitat si de generozitatea prietenei mamei mele care tocmai ne trimisese o cantitate destul de mare de dovlecei congelati, ceapa aveam deja in camara si am trecut la treaba facand zacusca de dovlecei si ciuperci de astazi.
Chiar daca eu am valorificat/folosit dovleceii congelati primiti in dar, voi puteti face aceasta zacusca cu dovlecei si ciuperci folosind dovlecei proaspeti, ca tot sunt acum din belsug in piete si supermarket-uri.
- 550 grame de morcov
- 500 grame de ardei
- 750 grame de ceapa
- 1 kilogram de dovlecei
- 500 grame de ciuperci
- 250 ml ulei
- 450 ml suc de rosii
- 100 ml apa
- sare, piper dupa gust
Reteta de zacusca cu dovlecei si ciuperci
- Curatam morcovul si dovleceii si ii dam pe razatoare.
- Spalam si curatam ardeii si ceapa si le taiem cubulete cat mai marunt.
- Curatam ciupercile si le taiem, la fel, cubulete cat mai marunt.
- Punem intr-o tigaie o lingura de ulei si cand este incins adaugam ciupercile taiate. Lasam sa scada pana cand scade zeama lasata
- Separat, procedam la fel cu dolveceii.
- Punem restul de ulei intr-o oala incapatoare si il incalzim.
Vezi mai jos cum se face si pasta de gogosari sau ardei
Aboneaza-te si tu la canalul de Youtube!
Click si pe clopotel pentru notificari!
- Adaugam peste acesta ceapa si o calim un minut dupa care punem 100 ml apa si am lasam sa se gateasca zece minute (cat sa scada apa si sa se mai gateasca ceapa fara a o praji – practic o inabusim).
- Adaugam morcovul si lasam sa se gateasca, la foc mediu, zece minute impreuna cu ceapa dupa care punem si ardeii.
- Peste acestea punem ciupercile si dovleceii gatiti in prealabil si lasam sa se gateasca impreuna pana cand scade zeama, moment in care punem bulionul, potrivim gustul de sare si piper si lasam sa se mai gateasca inca 10-15 minute.
- Punem zacusca, asa fierbinte cum este, in borcanele sterilizate in prealabil (procedand asa cum am arata la reteta de zacusca de fasole – vezi aici cum).
- Inchidem cu capacele, acoperim cu o paturica si lasam sa se raceasca lent, la temperatura camerei, pana a doua zi, dupa care punem borcanele la pastrare pe raftul din camara.
Spor la treaba sa aveti!
Antoaneta says
Arata delicios! Nu am incercat pana acum, dar o sa incerc in vara asta!
Claudia V says
Neaparat sa o incerci!
Simona says
Arată așa bine! Păcat că nu cred că voi reuși să fac vreun fel de zacuscă toamna aceasta :(
Claudia V says
Multumesc! Macar cateva borcane poate reusesti sa faci :)
Laura says
Minunata!
Avram Iuliana Florentina says
Apetisanta.Trebuie s-oncerc si eu!
Claudia V says
Da! Si usor de facut! :)
violeta says
Cu siguranta am s-o fac si eu.
Claudia V says
Te astept cu impresii :) Spor la treaba sa ai :)
Iuliana says
Ce harnicuta esti, deja te-ai apucat de conserve! :)
Claudia V says
Da…pai s-a golit camara si la noi deja diminetile e racoare :)))